Thuiswerken tijdens corona: 5 handige tips

Heeft u het nieuwe thuiswerk-ritme te pakken? Het was even wennen. We geven u 5 tips om de hele dag energie te houden. 

Thuis 26 okt 2020 3 minuten

Verplicht thuiswerken

Het voelde misschien aan het begin als een luxe: geen reistijd, volledige aandacht. Het is nu ineens het nieuwe 'normaal'. We geven u 5 tips om thuis lekker aan het werk te blijven. En wat energie over te houden voor de rest van uw dag.

Zoals u thuis tikt…

Er wordt aan de keukentafel gewerkt of zelfs op de bank. Of mensen verzinnen een creatieve oplossing met een op hoogte verstelbare strijkplank. Dat is voor langere tijd niet ideaal. Een comfortabele werkplek is belangrijk. En wordt u blij van een thuiswerk-playlist?

Thuiswerken: 5 tips voor elke dag

Vol energie van werktijd naar vrije tijd

Thuiswerken is niet hetzelfde als op kantoor. U stapt niet op een vast tijdstip in de bus, trein of auto naar uw werk. En u bent vaker aan de beurt om de hond uit te laten. Uw kinderen komen uit school en willen graag vertellen over hun dag...

Het kan helpen om tijdsblokken te kiezen waarin u werkt. Dat helpt om een ritme te houden. Deel deze tijdsblokken met uw collega’s en uw huisgenoten. Dan kunt u hopelijk toch rustig werken. Al is gestoord worden voor een lekkere kop koffie of thee natuurlijk niet erg!

Waar u ook werkt in huis: maak er een 'gezond' plekje van. Zoek de fijnste stoel uit, om een zere rug te voorkomen. Gebruik een los toetsenbord en losse muis als de laptop u zere schouders geeft. Geen ideale werkplek in huis? Wissel af en toe van plek, stoel of zithouding. En kom regelmatig in beweging!

Tijdens een werkdag op kantoor is een praatje bij het koffieapparaat of een lunchwandeling zo gemaakt. Thuis vraagt zo’n rustmomentje wat meer organisatie. Voor u het weet bent u te lang achter elkaar druk aan het typen. En komt er weer een e-mail binnen die nú beantwoord moet worden. Of u bent druk met de anderen in uw gezin.

Bikkel niet stug door, de hele dag. Geef de planten water, maak een praatje met de kat. Dans op uw favoriete nummer. Ga even in de tuin of op uw balkon zitten. Of zet het raam open en geniet van de frisse lucht en fluitende vogels. Kortom: ga weg van uw beeldscherm. Dan kunt u zich uiteindelijk beter concentreren. En houdt u energie over voor na de werkdag.

Mist u uw collega's? Zoek ze digitaal op. Misschien heeft u handige tips voor elkaar om het thuiswerkende leven wat makkelijker te maken. Kies sowieso wat vaker voor bellen in plaats van mailen. Heeft u een vast werkoverleg? Laat het gewoon staan. Praat op dat moment even bij met uw collega's. Of doe een digitale vrijdagmiddagborrel-op-afstand!

De virtuele kantoor top40
Veel bedrijven zijn begonnen met een wekelijkse virtuele kantoor top-40, via een afspeellijst op Spotify. Iedereen kan zijn of haar favoriete nummer van die week er in zetten. Het levert vaak een verrassende muzieklijst op, waar u tussen de Teams-afspraken naar kunt luisteren. Zo zijn collega’s toch een beetje in de buurt.

Werk en privé zijn lastig te scheiden als u veel thuiswerkt. Zit uw werkdag erop? Ga dan weg van uw werkplek. Maak er een ritueel van om uw werkdag goed af te sluiten. Soms helpt het om alvast een lijstje te maken met dingen voor de dag erna. Dan blijft u daar niet over piekeren. Het lijstje laat u lekker liggen bij de andere spullen. Tijd voor een leuke puzzel, een lekkere maaltijd of een spelletje met uw gezin. Nog steeds een vol hoofd? Het kan helpen om wat lichamelijke oefeningen (een online work-out!) of een mindfulness oefening te doen. Wilt u iets doen voor iemand anders? Bekijk de dingen die u kunt doen om anderen te helpen.

Waar u ook werkt in huis: maak er een 'gezond' plekje van

Als u ondernemer bent

Werken uw medewerkers nu verplicht thuis? Daarvoor geven we u ook graag tips. Robert Boulogne, adviseur Future of Work bij Achmea deelt de '7 V's' waarop u kunt letten. En we zetten handige online (vergader)tools op een rijtje.