Overwinterende vliegen: zo komt u ervan af

Brrr! Het kwik daalt. En dan zitten de meeste mensen liever thuis voor de kachel dan buiten in de kou. Laten vliegen er nu ook zo over denken… Niet gek dus dat u soms juist in deze tijd binnen veel vliegen ziet.

Vlieg zoekt schuilplaats

Als het kouder wordt, zoeken de meeste vliegen beschutting op. Droge en warme plekken vinden ze het fijnst. En dat betekent dat u ze vaker in huis kunt vinden.

Overlast door vliegen

In het najaar en in de winter zorgen vliegen soms voor overlast. Want de vliegen trekken niet alleen, maar met heel grote groepen bij hun gastheer of -vrouw in.

3 vliegen die u bij kou tegenkomt

U ziet ze vliegen bij kouder weer
De clustervlieg woont in grote groepen samen. 'Cluster' is een ander woord voor groep. In het najaar gaat deze vlieg op zoek naar een warm plekje. Deze vliegen zijn niet gevaarlijk. Maar veroorzaken soms wel overlast. Clustervliegen wonen af en toe met wel 1000’en samen. Vindt u ze dit jaar in uw woning? Grote kans dat ze volgend jaar ook weer bij u binnenvliegen. Clustervliegen zijn ongeveer 8 millimeter lang en hebben gouden haartjes. De gewone huisvlieg lijkt een beetje op de clustervlieg.
De grasvlieg lijkt een beetje op de fruitvlieg. Hij is maar 3 millimeter lang. Tijdens de zomer heeft u bijna nooit last van grasvliegen. Maar als het kouder wordt, gaan ze op zoek naar een warm plekje. Ze verstoppen zich bijvoorbeeld in hoeken en gaten van uw woning. Soms zitten daar 10-tallen vliegen tegelijk. Het is dan ook belangrijk om deze gaten en kieren op tijd te dichten.
De herfstvlieg is genoemd naar het jaargetijde wanneer u 'm het vaakst ziet: de herfst. In het voorjaar en in de zomer leven deze vliegen lekker buiten. Maar zodra het kouder wordt zoeken ze een veilig, warm plekje. Net als grasvliegen en clustervliegen zijn herfstvliegen niet gevaarlijk. Maar omdat ze graag in grote groepen zijn, heeft u er soms last van. Herfstvliegen zijn 6 tot 7 millimeter lang.

Vliegen buiten houden

Wilt u in het najaar en in de winter onze gevleugelde vrienden liever buiten houden? Plaats dan vliegenramen en horren in open ramen en deuren. En zorg dat u gaten en kieren tussen kozijnen en de muur dicht maakt.