Fruitvliegjes bestrijden: 5 tips

Zodra de zomer aanbreekt zijn ook de zomergasten terug: fruitvliegjes! Het kan een ware plaag zijn. In de buurt van de fruitschaal en de prullenbak vliegen hele kolonies. Bah. Met deze tips jaag je ze weg.

Dé fruitvlieg bestaat niet

We noemen alle kleine vliegjes die op fruit afkomen 'fruitvlieg'. Maar eigenlijk zijn er 25 verschillende soorten vliegjes. Ze zijn 2 tot 4 millimeter en lichtbruin. Mannetjes hebben een zwarte stip op hun achterlijf. En ze hebben rode ogen. Maar dat is gelukkig met het blote oog niet te zien.

Ze zijn onschadelijk

Fruitvliegen zijn vreselijk irritant. Het is gekmakend hoe ze om eten heen zwermen. En opvliegen zodra er iets beweegt. Maar ze zijn redelijk onschadelijk. Net als gewone vliegen verspreiden ze wel wat bacteriën. En ze leggen eitjes op fruit of groente. Spoel dus alles eerst goed af! Wat kun je doen tegen fruitvliegjes?

Fruitvliegjes bestrijden: 5 tips

Fruit en groente kun je het beste in de koelkast bewaren. Of in een afgesloten bewaardoos. Zolang er maar geen geur vrijkomt. Want daar komen ze op af.
Zorg dat er niks meer op tafel of het aanrechtblad ligt wat de vliegjes aantrekt. Ook etensresten in het afvoerputje en in de prullenbak ruiken voor een fruitvlieg zo lekker als een gebraden kippetje.
Fruitvliegjes zijn echte alcoholisten. Ze kunnen de geur van bier of wijn niet weerstaan. Maar ook van een bodempje limonade zijn ze niet vies. Spoel het glaswerk dus goed af.
Fruitvliegjes hebben een hekel aan kruidige luchtjes. Strooi een paar kruidnagels in de fruitschaal. Of leg er dille, salie, knoflook of een takje lavendel in. Dat vinden ze stinken.
Er zijn vallen te koop om fruitvliegjes mee te vangen. Maar je kunt er ook zelf 1 maken. Er zijn verschillende methodes: een fles of een glas met een opgerolde trechter van papier erin of doorzichtig folie erover. Hier vliegen ze wel in, maar niet meer uit. In het glas of de fles doe je iets wat ze lekker vinden: azijn, wijn of rijp fruit.

Verdrinken werkt het beste

1 van onze redacteuren had last van een fruitvliegenplaag. Hij heeft alle soorten vallen geprobeerd. Het beste werkte gewoon een glas met daarin jus d'orange. Of een bodempje balsamicoazijn met wat olijfolie. Doe daarbij een scheutje afwasmiddel. Dat 'breekt' het oppervlak zodat de fruitvliegjes verdrinken.

Het wordt snel een plaag

Een vrouwelijke fruitvlieg legt in haar leven 400 tot 800 eitjes. Ze legt er zo'n 5 per keer op rottend fruit of groente. Zo heeft de larve 4 dagen lang genoeg te eten. De larve zoekt daarna een droge plek om in 4 dagen te ontpoppen tot een vliegje. En na 12 uur is het vliegje volwassen en kan het zelf gaan voortplanten. Zo gaat het hard!