Wat te doen tegen houtworm: 6 tips

Houtworm ziet er niet alleen vies uit. Ook kan dit ongedierte gevaarlijk zijn. Bijvoorbeeld als dit beestje aan je vloer of dakconstructie knaagt. En deze daardoor verzwakt. Wat je tegen houtworm kunt doen? Dat lees je in dit artikel.

Houtworm dol op hout

Houtworm is de larve van een houtborende kever. Hier zijn verschillende soorten van. De larve kan 6 tot 11 millimeter lang worden. En ziet eruit als een made. De larve boort gangetjes in hout. Droog, zacht hout is zijn favoriet. Zeker als er geen likje verf op het hout zit.

Is de houtworm actief?

Je herkent houtworm aan de kleine ronde gaatjes in het hout. Soms steekt hier een crèmekleurig larvenkopje uit dat u begroet. Bah! Ook ligt er af en toe bruin poeder onder het houtwerk. Dit is houtmeel dat uit de gaatjes op de grond valt. Nou ja, houtmeel. Zo noemen we het wel, maar eigenlijk is het gewoon houtwormpoep. Je weet dan zeker dat de houtworm nog actief is.

Nieuwe of oude gangetjes

Kijk hoe de gaatjes in het hout eruitzien. Zijn deze donker? Dan zijn de gangetjes oud. Is het uiteinde lichtgekleurd? Dan is het gangetje nieuw. Houtwormen zijn vooral tijdens zomermaanden actief. Soms hoor je ze zelfs gulzig knagen. Vooral in woningen met houten constructies en in houten meubels komt houtworm nog wel eens voor. Een bouwkundig specialist controleert tijdens een bouwkundige keuring vaak ook op houtworm.

Houtworm kan gevaarlijk zijn

Een houtborend kevervrouwtje kan tot wel 40 eitjes leggen. Dit doet zij in houten spleten of kieren. Na zo’n 3 weken komen deze eitjes uit. Bijna meteen beginnen de larven aan het hout te vreten. Pas na een jaar of 10 knagen, verpoppen ze zich en komt er een klein kevertje uit het houtwormgangetje. Maar je houten balken of meubels kunnen dan behoorlijk aangevreten zijn. Hierdoor verzwakt het hout. En dat kan gevaarlijk zijn. Het is dan ook belangrijk dat je houtworm zo snel mogelijk bestrijdt.

Tips om houtworm te bestrijden

Droog en zacht hout, dat is waar de houtworm het liefste aan knaagt. Vaak wordt er in een schuurtje brandhout bewaard. Af en toe wordt dit hout naar binnen gehaald. Houtworm kan zich zo verspreiden. In dat leuke antieken houten tafeltje dat van oma was bijvoorbeeld. Pas hier daarom mee op. En neem alleen brandhout mee naar binnen als je het nodig hebt.
Houtborende vrouwtjeskevertjes leggen hun eitjes graag op warme plekken. Zonder dat je het merkt kunnen ze naar binnen vliegen. Met een hor hou je de kever en andere ongenodigde gasten als muggen en boktorren buiten de deur. Zorg dat de horren goed passen en er geen gaten of kieren zijn. Zo weet je zeker dat de beestjes buiten blijven.
Onbehandeld hout staat op het menu van de houtworm. Balken, meubels, vloeren, deuren, trappen en kozijnen bijvoorbeeld. Als je het hout een goede verf-, beits-, lak- of waslaag geeft, vindt de houtworm het hout niet lekker meer. Kwast er daarom als het even kan lustig op los. Hulp nodig? Schakel een specialist in.
Als weinig hout is aangetast kun je zelf de houtworm bestrijden. Hiervoor zijn speciale houtwormbestrijdingsmiddelen te koop. Gewoon bij de bouwmarkt. Maar vind je veel houtworm? Schakel dan een houtwormbestrijder in. Zo kun je schade beperken. En de uitbreiding van de houtworm naar ander houtwerk voorkomen.
Voorkomen is beter dan genezen. En dat geldt ook voor de houtworm. Controleer nieuwe meubelstukken dan ook op houtworm. Zelfs in dat ene leuke kastje van de meubelwinkel kan de worm zitten. Check ook al het andere hout voordat je het in uw schuur of woning legt. Planken en balken bijvoorbeeld.
De houtwormkever houdt van zacht en droog hout. Vocht maakt hout zacht. Zeker als je daarna de verwarming aan zet, ontstaat het ideale hout voor de houtwormkever. Zorg daarom voor voldoende ventilatie. Blijft je huis vochtig? Koop dan bijvoorbeeld een luchtontvochtiger. Dit zijn apparaten die het teveel aan vocht uit de lucht in de woning onttrekken.

Houten voorwerpen maken

Soms zijn houten constructies of meubels met houtworm na behandeling niet meer te redden. Vooral als de houtworm er jarenlang in heeft geleefd. Andere keren kun je de kleine boorgaatjes dicht plamuren. Uiteraard moet je de houtworm eerst doden met een bestrijdingsmiddel. Een vakman kan jou bij het repareren van het hout helpen.