Wat te doen tegen boktor: 5 tips

De boktor is een insect dat u liever niet in uw woning ziet. De kever zelf is ongevaarlijk. Maar de larve ervan kan houtwerk flink kapotmaken. Met deze tips bestrijdt u boktor.

Boktor is een luide kostganger

Net als houtworm is de larve van de boktor dol op hout. Toch zijn de 2 beestjes niet hetzelfde. Houtworm blijft vaak aan het oppervlak van het hout knagen. De boktorlarve vreet zich een weg tot aan de kern van het hout. Vooral grenen-, vuren- en dennenhout staan op zijn menu. En de lengte van de boktorlarve? Die kan tot wel 3 cm zijn. De gangen die de larve maakt hebben meestal een ovale vorm. De larve blijft meestal niet lang onopgemerkt. Tijdens warme zomermaanden hoort u hem luid knabbelen aan het hout.

Bestrijd boktor meteen

U vindt de boktor vooral in gebouwen die niet of slecht verwarmd worden. Schuurtjes bijvoorbeeld of een aanbouw. De boktor richt vaak veel schade aan. Doordat de larve het hout tot aan de kern opvreet kunnen al gevaarlijke situaties ontstaan. Constructies verliezen draagkracht, vloeren verzwakken. Daarom is het belangrijk om de boktor op te sporen en meteen te bestrijden.

5 tips om boktor te bestrijden

De larve van de boktor houdt van onbehandeld hout. Verf of beits daarom nieuwe houten planken of meubels. Of zet deze in de was.
Plaats horren voor ramen en deuren en zorg dat de boktorkever uw huis overslaat. Boktorren leggen hun eitjes in spleten en kieren van hout. Wel 200 eitjes per keer! Zorg dan ook dat gaten en kieren zijn gevuld. U kunt zelf aan de slag met plamuur. Ook kunt u een professionele klushulp inschakelen.
U kunt natuurlijk proberen om de boktor zelf te bestrijden. Bijvoorbeeld met een bestrijdingsmiddel dat u bij de bouwmarkt koopt. Zorg wel dat u hier verstandig mee omgaat. Sommige middelen of verkeerd gebruik kunnen voor gezondheidsklachten zorgen. Gebruik altijd persoonlijke beschermingsmiddelen. Lees ook de gebruiksaanwijzing goed. Zorg dat kinderen en (huis)dieren ervan uit de buurt blijven. Schakel een professionele boktorbestrijder in als veel houtwerk boktor heeft. Ga niet zelf aan de slag met huis-tuin-en-keuken-middeltjes als petroleum en benzine, zoals op sommige websites wordt geadviseerd. Dit kan brandgevaar opleveren.
Een natuurlijke vijand van de boktor is de sluipwesp. De sluipwesp boort een piepklein gaatje in het hout. Vervolgens legt het insect eitjes op de boktorlarve. Als de eitjes uitkomen eten de sluipwesplarven van de boktorlarve. De boktorlarve overleeft dit niet. De sluipwesp is daarom een heel nuttig insect dat niet in uw tuin mag ontbreken. Met onder andere goudsbloem, dille en duizendblad trekt u sluipwespen aan.
Van vrieskou krijgen boktorren de bibbers. Heeft u een klein meubel of stuk hout waarin boktor zit? Stop deze dan in de vriezer of zet het buiten in de kou. Dit overleeft de boktor niet. Maar let op: het moet minimaal 2 weken in de vrieskou staan. Wikkel het voorwerp vooraf in plasticfolie in of doe het in een plastic zak.

Houtwerk maken

Als een boktor flink heeft huisgehouden is houtwerk soms niet meer te redden. Dan moet het hout vervangen worden. Een vakman kan u hierbij helpen. Kleine gaatjes kunt u zelf herstellen. Met plamuur bijvoorbeeld. Zorg dat u het hout daarna behandelt met beits, verf of was. Dan slaat de boktor uw houtwerk in de toekomst over.