Huisstofmijten, je ziet ze niet, maar ze zijn er wel. In de meeste huizen over de hele wereld woont een ongenode kriebelgast die je met het blote oog niet ziet. Maar die er toch voor kan zorgen dat jij je minder lekker voelt. De huisstofmijt is een klein, spinachtig beestje. Gemiddeld zijn huisstofmijten maar 0,2 tot 0,3 millimeter groot. Ze houden van een warme en vochtige omgeving. En dat is waarom ze vaak in beddengoed, matrassen, tapijten en gestoffeerde meubels zitten.
Huisstofmijt: de kleine schuldige in huis
Denk je dat je ’s nachts alleen in bed ligt? Mooi niet! In een bed leven gemiddeld 1,5 miljoen huisstofmijten. Heb je in huis vaak last van verkoudheidsklachten? Je kunt allergisch zijn voor huisstofmijt. Bekijk onze tips.
Het dieet van de huisstofmijt
Huisstofmijten leven op een dieet van dode huidschilfers. Jij, je gezinsleden en je huisdieren verliezen elke dag veel huidschilfers. Daarom zijn onze huizen zo geliefd bij de huisstofmijt. De kleine beestjes vermenigvuldigen zich snel. Hierdoor leven er al gauw veel huisstofmijten in je woning. Sommige mensen zijn allergisch voor huisstofmijt. Je lichaam reageert dan op de uitwerpselen van de mijten en de mijten zelf. Je kunt last hebben van de volgende klachten: niezen, loopneus, verstopte neus, jeukende ogen, hoesten, kortademigheid, jeukende huid of astma-aanvallen. Gelukkig zijn er verschillende dingen die je kunt doen om de overlast van huisstofmijt te verminderen.
Wat kun je tegen huisstofmijt doen?
Vervang tapijten zo veel mogelijk door gladde vloeren, zoals hout, pvc, tegels of laminaat. Deze zijn veel beter stofvrij te houden dan tapijt. Meubels van leer of kunststof zijn ook beter schoon te maken dan gestoffeerde meubels. Vervang gordijnen eventueel door rolgordijnen die je makkelijk kunt schoonmaken. En kies voor afsluitbare kasten waarin je alles zo veel mogelijk kunt opbergen.
Stofzuig je huis regelmatig, vooral tapijten en gestoffeerde meubels. Gebruik een stofzuiger met een HEPA-filter om de mijten op te vangen. Zo voorkom je dat ze weer in de lucht terechtkomen. Neem meubels en kasten af met een vochtig doekje. En dweil gladde vloeren.
Was beddengoed wekelijks op hoge temperatuur (minimaal 60°C) om de mijten te doden. Klop dekens en kussens elke week buiten uit. En was ze 4 keer per jaar op 60°C. Sla je dekbed ’s ochtends helemaal open zodat het vocht uit je matras kan verdampen. Gebruik eventueel speciale anti-allergenen hoezen voor matrassen. Deze hoezen houden de stofmijt tegen.
Ook die lieve knuffelbeer van je kind is een waar stofnest. Was daarom knuffels elke 6 weken op 60°C. Ben je bang dat de knuffel zijn vertrouwde geurtje kwijtraakt? Leg de knuffel 24 uur in een plastic zak in de vriezer en spoel hem daarna uit om de dode mijten te verwijderen. Huisstofmijt kan niet tegen temperaturen onder de -20 °C. Een kind kan de was doen.
Huisstofmijten houden van een vochtige omgeving. Ventileer je huis dus goed. Houd ventilatieroosters open en zet je ramen elke dag even open. Droog wasgoed zo veel mogelijk buiten. Gebruik je een wasdroger? Zorg dan dat deze een uitgang naar buiten heeft. Houd deuren van de badkamer en de wasruimte dicht. Zo trekt het vocht niet naar andere kamers in huis. Let ook op lekkages in huis of optrekkend vocht. En repareer waar nodig.
Deel dit artikel
Ook interessant
Overwinterende vliegen: zo komt u ervan af
Wat te doen tegen muggen: 6 tips
Wat te doen tegen houtworm: 6 tips
Wat te doen tegen de eikenprocessierups: handige tips
Wat te doen tegen rioolvliegjes: 6 tips
Rioolvliegjes: ze zijn klein, vaak licht- of donkergrijs en harig. Ze zijn niet alleen vies. Ook kunnen ze betekenen dat er iets in jouw woning mis is. Een lekkage bijvoorbeeld. Of een droogstaand sifon. Rioolvliegjes voelen zich thuis op vieze plaatsen. Plaatsen waar veel bacteriën en schimmels zitten die ziektes kunnen veroorzaken. Zo kom je van deze vieze vliegjes af.