Wat te doen tegen rioolvliegjes: 6 tips

Rioolvliegjes: ze zijn klein, vaak licht- of donkergrijs en harig. Ze zijn niet alleen vies. Ook kunnen ze betekenen dat er iets in jouw woning mis is. Een lekkage bijvoorbeeld. Of een droogstaand sifon. Zo kom je van deze vieze vliegjes af.

Hoe viezer, hoe beter

Rioolvliegjes voelen zich thuis op vieze plaatsen. In het riool en in een smerige dakgoot bijvoorbeeld. Maar ook in het stilstaande water van een kapotte leiding of in een vochtige kruipruimte. Plaatsen waar veel bacteriën en schimmels zitten die ziektes kunnen veroorzaken. Dit kan voor gezondheidsproblemen zorgen. Zeker als een rioolvliegje na een bezoekje aan het riool vrolijk op je boterham landt

Vliegensvlug een rioolvliegplaag

Eigenlijk is het rioolvliegje geen vlieg, maar een mug. De motmug om precies te zijn. Een vrouwtje kan tot wel 200 eitjes per dag leggen. Het liefst doet ze dat in goor water. De sliblaag van je vijver bijvoorbeeld. Of het afvoerputje van je douche. De eitjes komen na ongeveer 2 dagen uit. Dan zijn de rioolvliegjes klaar om zelf eitjes te leggen. Dat betekent dat je al na 1 week last kunt hebben van een rioolvliegjesplaag.

Tips om rioolvliegjes te bestrijden

Stilstaand water is favoriet bij de rioolvlieg. Daar legt het vrouwtje dan ook haar eitjes. Met de sliblaag voeden de larven zich. Zie je een rioolvliegje en heb je een kapotte leiding? Grote kans dat het vliegje hier een familie sticht. Repareer de leiding zo snel mogelijk of schakel een specialist in. Zo los je de bron van het probleem op.
Een verstopte afvoer is ook een ideale broedplaats van rioolvliegjes. Zorg dat je jouw afvoer regelmatig doorspoelt. Met heet water en soda. Zitten er rioolvliegjes in de keuken of badkamer? Misschien is je afvoer verstopt. Maak een verstopte afvoer zo snel mogelijk.
Via leidingen komen rioolvliegjes jouw woning binnen. Plaats een waterslot op zwanenhalzen. Een waterslot is een gasdichte afsluiting die met water werkt. Zo kunnen de rioolvliegjes je woning niet meer in. Net als vieze luchtjes en afvalwater. Een vakman kan je helpen bij het plaatsen van een waterslot.
Als je een waterleiding niet meer gebruikt, moet je deze afdoppen. Dit is het maken van een dop op de waterleiding. Laat het afdoppen aan een vakman over. Zo weet je zeker dat het goed gebeurt.
Vieze dakgoten, stilstaand water in bloembakken en zand in de kruipruimte. Op deze plekken kan slib ontstaan. Slib waarin de rioolvlieg zich helemaal thuis voelt. Maak al deze plekken daarom goed schoon. Vind je een broedplaats? Maak deze dan schoon met een sopje. Spuit anti-insectenspray. Lees vooraf goed de gebruiksaanwijzing.
Heb je rioolvliegjes in jouw woning? Een professionele ongediertebestrijder helpt je bij het opsporen van de bron. Met goede bestrijdingsmiddelen wordt voorgoed met de beestjes afgerekend.