Wat te doen tegen rioolvliegjes: 6 tips

Rioolvliegjes: ze zijn klein, vaak licht- of donkergrijs en harig. Ze zijn niet alleen vies. Ook kunnen ze betekenen dat er iets in uw woning mis is. Een lekkage bijvoorbeeld. Of een droogstaand sifon. Zo komt u van deze vieze vliegjes af.

Hoe viezer, hoe beter

Rioolvliegjes voelen zich thuis op vieze plaatsen. In het riool en in een smerige dakgoot bijvoorbeeld. Maar ook in het stilstaande water van een kapotte leiding of in een vochtige kruipruimte. Plaatsen waar veel bacteriën en schimmels zitten die ziektes kunnen veroorzaken. Dit kan voor gezondheidsproblemen zorgen. Zeker als een rioolvliegje na een bezoekje aan het riool vrolijk op uw boterham landt

Vliegensvlug een rioolvliegplaag

Eigenlijk is het rioolvliegje geen vlieg, maar een mug. De motmug om precies te zijn. Een vrouwtje kan tot wel 200 eitjes per dag leggen. Het liefst doet ze dat in goor water. De sliblaag van uw vijver bijvoorbeeld. Of het afvoerputje van uw douche. De eitjes komen na ongeveer 2 dagen uit. Dan zijn de rioolvliegjes klaar om zelf eitjes te leggen. Dat betekent dat u al na 1 week last kunt hebben van een rioolvliegjesplaag.

Tips om rioolvliegjes te bestrijden

Stilstaand water is favoriet bij de rioolvlieg. Daar legt het vrouwtje dan ook haar eitjes. Met de sliblaag voeden de larven zich. Ziet u een rioolvliegje en heeft u een kapotte leiding? Grote kans dat het vliegje hier een familie sticht. Repareer de leiding zo snel mogelijk. Zo lost u de bron van het probleem op. Hulp nodig? Schakel dan een specialist in.
Een verstopte afvoer is ook een ideale broedplaats van rioolvliegjes. Zorg dat u uw afvoer regelmatig doorspoelt. Met heet water en soda. Zitten er rioolvliegjes in uw keuken of badkamer? Misschien is uw afvoer verstopt. Maak een verstopte afvoer zo snel mogelijk.
Via leidingen komen rioolvliegjes uw woning binnen. Plaats een waterslot op zwanenhalzen. Een waterslot is een gasdichte afsluiting die met water werkt. Zo kunnen de rioolvliegjes uw woning niet meer in. Net als vieze luchtjes en afvalwater. Een klushulp kan u helpen bij het plaatsen van een waterslot.
Als u een waterleiding niet meer gebruikt, moet u deze afdoppen. Dit is het maken van een dop op de waterleiding. Laat het afdoppen aan een vakman over. Zo weet u zeker dat het goed gebeurt.
Vieze dakgoten, stilstaand water in bloembakken en zand in uw kruipruimte. Op deze plekken kan slib ontstaan. Slib waarin de rioolvlieg zich helemaal thuis voelt. Maak al deze plekken daarom goed schoon. Vindt u een broedplaats? Maak deze dan schoon met een sopje. Spuit anti-insectenspray. Lees vooraf goed de gebruiksaanwijzing.
Heeft u rioolvliegjes in uw woning? Een professionele ongediertebestrijder helpt u bij het opsporen van de bron. Met goede bestrijdingsmiddelen wordt voorgoed met de beestjes afgerekend.