Wat te doen tegen vliegen in huis

Niets is zo irritant als vliegen in huis. Steeds gaan ze weer ergens anders zitten. Op een blote arm. Op de krant. Op een cracker met kaas. Dat is behalve irritant ook nog eens vies. Ze kunnen namelijk ziektes overdragen. Met deze tips hou je ze buiten.

Er vliegt veel rond

De bekendste vliegen in Nederland zijn huisvliegen. Ze houden van mensen, hun huizen, hun eten en hun afval. Er zijn ook veel bromvliegen. Dat zijn van die glimmende. Ze eten graag vlees en leggen hun eitjes in de mest van dieren. En we hebben steekvliegen (dazen), klustervliegen, zweefvliegen en fruitvliegjes.

Vliegen zijn vies

Vliegen lopen over ons eten met pootjes waarmee ze net nog op een drol zaten. Dat is net zo vies als het klinkt. Want er liften miljoenen bacteriën mee aan de piepkleine haartjes op de pootjes. Zo brengen ze ziektes over. Bijvoorbeeld buikgriep, tuberculose, cholera, oogontsteking, diarree en buiktyfus.

Vliegen bestrijden: 5 tips

Vliegen komen in huizen omdat het lichter of warmer is dan buiten. En er hangen lekkere etensgeurtjes. Maak dus horren voor de ramen. En een vliegengordijn voor de deur. Horren houden ook andere insecten tegen, zoals spinnen
Het klinkt vreemd maar het werkt echt: hang een zak water op. Vliegen hebben duizenden aparte ogen. Samen maken die ogen 1 beeld, een soort mozaïek. Als er een zak water hangt, raken ze in de war van de lichtschittering. En dan gaan ze de andere kant op. Dus hang een (dichtgeknoopte) diepvrieszak met water onder de parasol of boven de deur!

Vliegen houden niet van kruidige luchtjes. Zet een bakje met water en kruidnagels neer. Of vul bakjes met azijn of allesreiniger met citroengeur. Vliegen hebben ook een hekel aan de geur van lavendel. Dus zet boeketjes neer, brand kaarsen of sprenkel lavendelolie. En ze vliegen ook niet graag langs een basilicumplant op de vensterbank.

Wil je in 1 keer alle vliegen wegjagen? Breng dan een pan water met verse knoflook aan de kook. Als vliegen deze knoflookbouillon ruiken, weten ze niet hoe snel ze weg moeten vliegen.

Er zijn natuurlijk vliegenvallen te koop, maar daar zitten vaak chemische stofjes in. Je kunt net zo makkelijk zelf een val maken. Knip daarvoor de bovenkant van een plastic fles af. Stop onderin de fles iets wat vliegen lekker vinden zoals limonadesiroop, stukjes worst of fruit. Zet nu de flessenhals omgekeerd in de fles. Zonder dop. Maak de randen dicht met nietjes of plakband. Bekijk hoe ze er massaal invliegen!

Met een vliegenmepper, een pantoffel of een krant: vliegenmeppen is een sport. Het kan heel bevredigend werken om een irritante vlieg dood te meppen. Maar makkelijk is het niet. 9 van de 10 keer is het mis. Dat komt omdat vliegen de wereld in slow motion zien. Vliegenhersens werken sneller dan onze. Dus ze zagen de mepper al lang aankomen.

Tip: met een elektrische vliegenmepper maak je de meeste kans.

Vlieg: m/v?

Een vrouw komt thuis en ziet haar man met een opgerolde krant door de keuken rennen. 'Wat ben je aan het doen?', vraagt ze. 'Vliegen meppen', zegt hij. 'Heb je er al 1 gevangen?', vraagt zij. 'Ja al 5,' antwoordt hij trots, '3 mannetjes en 2 vrouwtjes.' 'Hoe zie jij dat verschil dan?', vraagt z'n vrouw verbaasd. 'Nou,' legt hij uit 'er zaten er 3 op mijn glas bier en 2 op de telefoon.'