Tips tegen zilvervisjes en papiervisjes

Het lijkt wel een plaag in nieuwbouwhuizen. Maar ook in oudere huizen schieten ze regelmatig weg als er een lamp aangaat. Zilvervisjes! Onschadelijk maar griezelig en vies. Met deze tips kun je ze bestrijden.

Zilvervisjes of papiervisjes

Zilver- en papiervisjes lijken enorm op elkaar. Ze worden vaak verward. Maar het zijn echt verschillende beestjes. Zilvervisjes zijn zilverachtig donkergrijs van kleur. Ze houden van warme en vochtige plaatsen. Papiervisjes zijn iets bruiner en houden juist van droge plekjes.

Ze eten zetmeel

Zilvervisjes worden soms ook suikergasten genoemd. Maar ze lusten helemaal geen suiker! Ze eten liever zetmeel in brood, behangplaksel, aardappels, pasta en bananen. Zilvervisjes eten ook wel eens dode insecten of hun eigen huidvervellingen op. Papiervisjes eten drogere kost, zoals papier en karton. Wat kun je doen tegen zilvervisjes en papiervisjes?

Zilvervisjes en papiervisjes bestrijden: 6 tips

Zilvervisjes zitten het liefst onder de platte plinten van een vloer. Kit die naden dus goed dicht. Ze zitten ook graag achter randjes van het bad, de douche, het aanrecht en tegels. 
Zilvervisjes houden van vochtige lucht. Houd het daarom zo droog mogelijk. Zet de ramen open bij droog weer. Vochtvreters plaatsen kan ook helpen. Zet ook af en toe de kastdeuren open om de kasten te luchten. En repareer een lekkende kraan!
Als het even lukt, houd dan de temperatuur in huis onder de 22 graden. Zilvervisjes houden niet van kou. Papiervisjes ook niet: die kun je bestrijden door het papier een nachtje in de vriezer te leggen.
Let op je voedselvoorraad. Berg open verpakkingen op in bakken of zakjes, vooral groente en fruit. Voorkom broedplaatsen door je kasten regelmatig op te ruimen. Voor papiervisjes stop je het oud papier in bakken. Of bewaar het in de schuur. Vergeet op zolder de fotoboeken niet in luchtdichte bakken te stoppen.
Spinnen zijn natuurlijke vijanden van zilvervisjes en papiervisjes. Haal ze dus niet weg maar laat ze lekker hun eten vangen.
Er zijn lokdoosjes te koop om zilvervisjes en papiervisjes te bestrijden. Zet er een aantal op de plekken waar je ze vaak ziet. Achter de koelkast en de cv-ketel heb je vast snel beet. Zelf een val bouwen kan ook. Snijd een rauwe aardappel half door, stop 'm in een diepe kom en laat de val een nacht in de keuken staan. Giet de volgende ochtend water met afwasmiddel in de kom om ze te verdrinken.

Je komt er niet snel vanaf

Zilvervisjes en papiervisjes zijn taaie rakkers. Ze kunnen 360 dagen zonder eten. Drinken doen ze sowieso nooit. Een vrouwelijk zilvervisje legt in haar leven meer dan 100 eitjes. Zilvervisjes leven tussen 2 en 8 jaar. Dus als je ze hebt, kom je er niet zo makkelijk meer vanaf. Onder elke meter plint kunnen wel 10 zilvervisjes zitten. Ze laten zich lang niet allemaal zien. Dus je hebt er meer in huis dan je al vreesde!

Bestrijd ze chemisch

Naast de lokdozen zijn er ook sprays te koop om zilvervisjes mee te bestrijden. Ga met zo’n chemische spray het hele huis door. Spuit langs alle naden, randen en kieren. Vergeet niet goed te luchten! Mierenpoeder strooien schijnt ook wel eens te helpen. Heb je alles al geprobeerd en ben je ten einde raad? Bel dan de ongediertebestrijder. Vaak is het verstandig om dit met de buren samen te doen. Anders wandelen de buurzilvervisjes de volgende dag vrolijk jouw huis in.