Wat te doen tegen wespen: 5 tips

Wespen. Veel mensen zijn bang voor deze geel-zwarte zoemers. En dat is niet altijd nodig. Want ze prikken bijna nooit vanuit het niets. Wespen zijn eigenlijk heel nuttig. Omdat ze andere insecten eten. Heb jij  last van wespen? Zo hou je ze op afstand.

Wespen zijn rovers

Wespen eten insecten. Muggen en vliegen bijvoorbeeld. Dat maakt ze heel nuttig. Zo zijn er minder bestrijdingsmiddelen nodig. Tijdens nazomerdagen zijn er minder insecten die de wesp kan oppeuzelen. Dan krijgt de wesp ook trek in jouw colaatje en ander zoets.

Zijn wespen gevaarlijk?

Een wesp prikt bijna nooit vanuit het niets. Vaak is een wesp bang als hij dat doet. Blijf daarom kalm als je een wesp ziet. En maak vooral geen wilde bewegingen. Maar 0,8 tot 5% van de Nederlanders heeft een allergische reactie na een wespensteek.

Wespen bestrijden: 5 tips

In de winter gaan wespen in een wespennest vanzelf dood. Ontdek je een wespennest aan het einde van de zomer of in de herfst? Wacht dan nog heel even. Je bent er zo vanaf.
Niet alleen jij bent gek op parfum, ook wespen vinden de bloemige luchtjes lekker. Toch is het beter om 'au naturel' de tuin in te gaan. Gebruik bijvoorbeeld een geurloze deodorant.
Felgekleurde kleding met vrolijke patroontjes trekt wespen aan. Witte, groene en lichtbruine kleding juist niet. Dit kun je dan ook het beste dragen als je wespen op afstand wilt houden.
Je kunt wespen ook gewoon verjagen met huis-tuin-en-keukenmiddeltjes. Zet bijvoorbeeld schoteltjes azijn met kruidnagel, citroensap of koffie neer. Wespen hebben er een hekel aan. Maar heeft een wesp erg veel trek, dan overwint de honger de 'vieze' geur.

Wespennesten die klein zijn, kun je meestal zelf veilig verwijderen. Doe dit wanneer de zon onder is. En stop de ingang van het wespennest niet dicht. Gebruik ook speciale anti-wespenspray of -poeder. Deze zijn te koop bij supermarkten en bouwmarkten. Lees vooraf de bijsluiter.

Je kunt grote wespennesten het beste door een ongediertebestrijder laten weghalen. Hoe groter het nest, hoe meer wespen er zijn. Je loopt meer risico dat er wespen zijn die je willen steken. Voorkom ook dat wespen je huis binnenkomen. Dicht naden en kieren.

Spotte je de monsterwesp al?

De Aziatische hoornaar is gespot. Moet je je zorgen maken om deze 'monsterwesp'? Niet echt. Meestal gaat het trouwens om de Europese hoornaar. Hoornaars zijn groot, maar niet agressief. Zolang je maar niet in hun nesten gaat rommelen.