Wat te doen tegen slakken in huis

's Avonds was de vloer nog schoon. Maar 's ochtends zit de keukenvloer vol slijmerige slakkensporen. Slakken! Naakt of met een huisje. We hebben ze liever niet in óns huisje. Met deze tips hou je ze buiten.

Slakken houden van nat

Slakken bestaan voor een heel groot deel uit water. Ze hebben dus vocht nodig om te overleven. Daarom zijn ze dol op natte zomers en zachte winters. Tijdens een hete, droge zomer zul je er veel minder zien. Ook in strenge winters blijven slakken weg. Jammer genoeg kunnen we het weer niet bepalen.

Slakkenslijm is nuttig

Slakken hebben hun slijmerige huid nodig om te kunnen kruipen. Ze maken de weg glad zodat ze er makkelijk overheen kunnen glijden. Het slijm dat ze achterlaten schijnt een wondermiddel te zijn tegen rimpels, puistjes en littekens. Slakkenslijm wordt ook getest als 'bio-lijm' in operatiekamers.

Slakken bestrijden: 6 tips

Slakken zitten het liefst overdag in een vochtige ruimte. Meestal is dat de kruipruimte of de kelder. Houd die daarom zo droog mogelijk. Dat kan door te ventileren, een lekkende kraan te repareren of vochtvreters te plaatsen.
's Nachts komen slakken tevoorschijn om ongestoord op zoek te gaan naar voedsel. Door het spoor te volgen zie je uit welke kier ze zijn gekropen. Probeer de kieren zoveel mogelijk dicht te maken met kit. Kijk ook naar kieren en gaten tussen de kozijnen. 
Slakken hebben een rasp-achtige mond met duizenden kleine tandjes. Daarmee schrapen ze dunne laagjes van hun eten af. Ze eten graag kattenbrokjes, planten en allerlei etensresten die op de grond liggen. Zorg dus dat er zo min mogelijk 'midnight snacks' te vinden zijn.
Slakken kunnen absoluut niet tegen zout. Als ze ermee in aanraking komen, wordt hun lichaam langzaam weggevreten. Dit is dus een vreselijk dieronvriendelijke manier om van slakken af te komen. En het is vies, want er blijft een hoopje groen slijm over.
In plaats van zout kun je ook gedroogd zeewier gebruiken om slakken te bestrijden. Stop het in kieren en hoeken waar de slakken binnenkomen. Vanwege het zout in de zeewier zullen ze er niet overheen kruipen.
Het meest diervriendelijk is het om de slak te vangen en dan buiten te zetten. Zet hiervoor een uitgeholde halve meloen of een halve sinaasappelschil neer. Slakken eten ervan en blijven erin zitten omdat ze het een goede schuilplaats vinden. ’s Morgens gooi je ze met schil en al op de composthoop.

Ongedierte in huis

Slakken komen vaker voor in oude huizen dan in nieuwbouw. Dat is niet met alle ongedierte in huis het geval. Want zilvervisjes zijn bijvoorbeeld een ware plaag in nieuwbouwhuizen. Lees ook onze tips tegen zilvervisjes en papiervisjes. Fruitvliegjes maken trouwens helemaal geen onderscheid in het soort huis dat ze binnenvliegen. Lees ook onze tips over het wegjagen van fruitvliegjes.