Nachtvorst: 6 tips om rekening mee te houden

Een bevroren waterleiding kan knappen. Of na het ontdooien gaan lekken. Gelukkig is waterschade door bevriezing makkelijk te voorkomen. We geven u graag een aantal voorbeelden en tips.

Is uw huis beschermd tegen vorst?

Is er vorst op komst? Controleer of uw huis goed beschermd is tegen vorst. Plekken die u zomaar zou kunnen vergeten:
  • Onverwarmde en tochtige plaatsen. Denk daarbij ook aan ruimten achter knieschotten. Vooral onder niet of beperkt geïsoleerde daken, rieten daken en naast en boven onverwarmde ruimten.
  • Buitenmuren. Vaak zit in oude woningen het leidingwerk in de muur.
  • Onder vloeren in tochtige kruipruimten of dichtbij de buitenmuren.

6 tips om vorstschade te voorkomen

Het gebruik van leidingisolatie is vaak niet genoeg. Breng ook een thermisch lint (elektrisch verwarmingslint) aan. Dit is een speciale kabel die waterleidingen, buitenkranen, pompen en afvoeren vorstvrij houdt.
In kleine, vorstgevoelige ruimten kunt u een elektrisch verwarmingstoestel plaatsen. Bedenk dat vorstschade vaak veel duurder is dan de verhoging van uw stroomrekening. Kies voor een verwarming met oververhittingsbescherming. Deze schakelt automatisch uit bij mogelijke oververhitting. Zorg ook dat u rookmelders in alle ruimten heeft. Heeft u zonnepanelen? Dan kunt u de opgewekte stroom gebruiken voor uw elektrische verwarming. Zelfs in de winter. De werking van zonnepanelen hangt niet af van de zonnewarmte, maar van het licht dat de zon oplevert.
Zorg dat er geen water in kranen blijft staan. Tap buitenkranen of kranen in koude ruimten op tijd af. Een vorstbestendige buitenkraan loopt na het dichtdraaien zelf leeg. Hulp nodig bij het installeren van de kraan? Onze Klushulp staat voor u klaar.
Zorg voor onderhoud van uw verwarmingsinstallatie. Plaats een thermostaat in vorstgevoelige ruimten. Zet de thermostaat laag, maar nooit helemaal uit. Wordt het te koud? Dan schakelt de verwarming automatisch in. En de kosten voor het verwarmen van uw huis? Deze vallen in het niet bij de schade van een kapotgevroren waterleiding.
Niet alle planten kunnen uit bevroren grond vocht opnemen. Soms drogen ze daardoor uit. Vooral als ook nog het winterzonnetje schijnt. Zit er vocht in bloempotten en plantenbakken? Dan kunnen deze barsten als het vocht bevriest en uitzet. Dit geldt ook voor uw regenton. Het beste is om deze voor het gaat vriezen helemaal leeg te laten lopen. Met onze buitengewone tuinkalender weet u welk onderhoud u nog meer kunt doen in de winter.
Zo ziet u: met een aantal eenvoudige tips bent u goed voorbereid op nachtvorst. En heeft u toch een bevroren waterleiding? Laat deze door een deskundige ontdooien. Ondeskundig ontdooien kan leiden tot grote schade.

Heeft u toch vorstschade?

Dan kunt u hier uw schade melden als u een Woonverzekering bij ons heeft.