5 tips om een verstopte afvoer te voorkomen

Waterschade is 1 van de meest voorkomende schades in je huis. En dat water kan van alle kanten komen. Hier lees je 5 tips voor het voorkomen van een verstopte afvoer. En 1 van de tips zal je verbazen.

Waterschade kun je ruiken

Waterschade in je huis is 1 ding. Maar het wordt een ander verhaal als het water uit de afvoer komt. Dat kan gebeuren als de wc, wasbak of douche verstopt raakt. En dat brengt een bepaalde geur met zich mee. Daar kan geen toiletspray tegenop.

Wat mag in het riool?

We beginnen met een algemene regel over de afvoeren (gootsteen, douche, wc) in huis: gebruik ze alleen waarvoor ze bedoeld zijn. Laten we zeggen dat als je het zelf ‘geproduceerd’ hebt, het door de afvoeren mag. Droog toiletpapier en alles wat door de filter van de wasbak past zijn ook veilige keuzes. Maar waar kun je nog meer op letten?

5 tips en weetjes: zo houd je de afvoer schoon

Water doet wonderen. Heet water is een goede eerste stap om je afvoeren vrij te houden. Als het water goed heet is, neemt het veel vuil mee. Dit kun je zo vaak doen als je wilt, zonder de afvoer te beschadigen.

Tip: meng koffieprut met heet water om hardnekkig vuil weg te spoelen.

Het bestaat al zo’n 100 jaar en geldt nog steeds als een wondermiddel dat het meest hardnekkige vuil weg krijgt. Soda is een stapje sterker dan alleen water en is veel minder schadelijk voor de afvoer dan sommige chemische ontstoppers.
We begrijpen dat je er niet altijd zin in hebt. Maar een keukenrol is een goede manier om vet en jus uit een pan te halen voordat je hem afwast. Het kan je achteraf een hoop werk besparen. Want opgehoopt vet is de nummer 1 vijand van je afvoer. Let wel op dat je het frituurvet niet in de groenbak gooit. Je kunt frituurvet verzamelen en apart inleveren.
Ook niet de leukste klus. Zeker als je nog voor het 1e kopje koffie met een kluw haar in je handen staat. Maar toch is het goed om haren regelmatig uit het doucheputje te halen. Als het eenmaal in de afvoer terechtkomt, is de kans op verstopping groot.
Raar maar waar. In het Zwitserse Genève raakten verschillende wc’s verstopt omdat iemand er geld doorheen had gespoeld. De wc's zaten vol met biljetten van € 500,-. Daar kon het riool niet zo goed tegen. Geld stinkt. Soms letterlijk.