Wat te doen tegen muggen: 6 tips

Muggen. Ieder jaar weer ergeren we ons aan deze bijtende beestjes. Bijten ja, want anders dan veel mensen denken hebben muggen geen angel om te steken. Vooral ’s zomers hebben we last van ze. En in de winter? Dan wachten de muggen rustig af totdat het weer warmer wordt. In uw kruipruimte bijvoorbeeld. Of in uw kledingkast. Zo komt u van die vervelende muggen af.

Muggenbulten

Ze zoemen, het liefst naast uw oor. Ook laten ze jeukende, rode bulten achter. Muggen steken niet, maar bijten u om bloed op te zuigen. Bloed bevat voedingsstoffen die nodig zijn om eitjes te maken. Zo kunnen muggen zich voortplanten. Normaal stolt bloed, maar de mug laat een speciaal stofje achter. Hierdoor stolt het bloed niet. En kan de mug het bloed beter opzuigen. Klein nadeel: het zorgt voor een allergische reactie. En dat jeukt! Soms dagenlang.

Muggen bestrijden: 6 tips

Met een ventilator houdt u muggen op afstand. Muggen zijn geen goede vliegers. Door de luchtstroom van de ventilator raken ze snel uit koers. Als de ventilator ook nog beweegt, vindt de mug minder makkelijk zijn prooi. Zorg wel dat u uw ventilator stofvrij houdt. Een slecht onderhouden ventilator kan brand veroorzaken.
Muggen leggen eitjes in stilstaand water. 1 vrouwtjesmug legt wel 200 eitjes per keer. En dat iedere 3 tot 4 dagen. Binnen 2 weken zijn de muggenlarven klaar om zelf eitjes te leggen. Het aantal muggen loopt dus snel op! Laat daarom geen water in de gootsteen, de douchebak of uw tuin liggen. Ruim het zo snel mogelijk op. Zorg ook dat u het drinkwater van uw (huis)dieren iedere dag ververst.
Kruipruimtes kunnen vochtig zijn. Een ideale broedplaats voor muggen. Hier overwinteren ze dan ook vaak. Het beste kunt u een luchtontvochtiger bij de ingang van uw kruipruimte zetten. Maak vochtige delen droog. In sommige kruipruimtes staat een laagje water. Het is belangrijk om te kijken waar dit stilstaande water vandaan komt. Ook omdat het water soms schade aan uw fundering kan veroorzaken.
Wanneer u slaapt slaan muggen toe. Muggen komen op uw lichaamswarmte af. Sport u veel? Dan spoort de mug u nog makkelijker op. U heeft dan een ander geurtje. Een geur waar muggen dol op zijn. Met een klamboe of muskietennet bereiken de muggen uw bed niet meer. Een klamboe is een net dat u over uw bed hangt, aan een haakje aan het plafond. De gaatjes van het net zijn zo klein dat de mug er niet doorheen past.
Net als een klamboe houden horren muggen en andere insecten buiten. Plaats de horren voor uw ramen of deuren. Zo kunt u toch ventileren en op hetzelfde moment muggen op afstand houden. Zorg ervoor dat u horren koopt die goed passen. Muggen hebben maar een kleine opening nodig om uw woning binnen te komen. 
Zijn er in uw buurt veel muggen? Trek dan lichte kleren aan. Muggen landen liever op een donker oppervlak. Zo vallen ze minder op. Donkere kleren trekken daarom muggen aan. Ook kunt u DEET gebruiken. Dit is een insectenwereld middel. Muggen blijven hier vaak van uit de buurt. Maar let op: gebruik DEET niet te vaak. Het kan schadelijk zijn voor de gezondheid.

Muggenradar

Wilt u weten wanneer er veel muggen zijn? Bekijk dan de Muggenradar. Met de radar weet u precies waar en wanneer er muggenoverlast is. En kunt u op tijd maatregelen nemen.