Meer vergoedingen

Voor mantelzorgers

Ouders van kinderen die thuis wonen en die intensieve zorg nodig hebben, kunnen extra kinderbijslag krijgen. U vraagt dit aan bij de SVB.
Zorgt u als mantelzorger voor iemand die chronisch ziek of gehandicapt is en bij u in huis woont? Dan mag u bepaalde zorgkosten soms aftrekken van de belasting. De Belastingdienst noemt dit de specifieke zorgkosten. U betaalt dan minder belasting en krijgt misschien zelfs geld terug. Daar horen wel regels bij waar u rekening mee moet houden. Vraag aan uw (belasting)adviseur wat dat voor u betekent. Of kijk op de website van de Belastingdienst
Sommige gemeenten vergoeden reiskosten aan mantelzorgers. Vraag bij uw gemeente of u dat krijgt en hoe u dat regelt. Soms mag u reiskosten ook aftrekken van de belasting. Meer hierover staat op de website van de Belastingdienst .
Er zijn gemeenten die mantelzorgers een parkeervergunning geven om in de buurt van een zorgadres te parkeren. Informeer bij uw gemeente of dat ook voor u mogelijk is.
Kan de persoon waarvoor u zorgt niet zelf met het OV reizen? Dan is er voor u meestal een OV-begeleiderskaart om gratis mee te reizen in de trein, metro, tram, bus en regiotaxi. Over zo’n kaart leest u meer op ovbegeleiderskaart.nl.
Sommige gemeenten geven mantelzorgers een geldbedrag. Of laten op een andere manier weten dat ze een pluim verdienen. Wat gemeenten geven of regelen mogen zij zelf bepalen. Neem contact op met de gemeente als u hier meer over wilt weten.