Gezin aan het mountainbiken in het bos

Wat is er te doen op Hemelvaartsdag?

Heerlijk, zo’n extra vrije dag in het voorjaar. Het hele gezin is vrij en gezellig thuis. Grijp deze kans dus om iets leuks te gaan doen met z’n allen! Er is genoeg te doen op Hemelvaartsdag 2018. 

Thuis 7 mei 2018 3 minuten

Dauwtrappen op de fiets

Hét gebruik op Hemelvaartsdag is dauwtrappen. Meteen uit bed op de fiets stappen en genieten van de ontwakende natuur. Officieel hoort dauwtrappen met de blote voeten in het gras dat nog nat is van de dauw. Maar een fietstocht met het gezin rekenen wij ook goed. Tip: neem een picknickmand mee.

Dauwtrappen in het bos

Ook bij Staatsbosbeheer heeft de ‘morgenstond goud in de mond’ op Hemelvaartsdag. De boswachters nodigen u uit voor een vroege wandeling in het bos. Het betekent vroeg uit de veren, maar de vogels zullen u belonen met een prachtig concert. Meer over dauwtrappen met de boswachter.

Wat is er te doen?

Een paar leuke Hemelvaart-uitjes per provincie

In de stad Groningen is het op Hemelvaartsdag Nationale Stoomtreindag. In de binnenstad is het daar ook kermis. Zin in een superstoer uitje? Op het TT circuit van Assen kunt u met uw eigen auto rondjes racen. 
Ook de Friezen zetten de bloemetjes buiten op Hemelvaartsdag: in Leeuwarden is er de Bloemetjesmarkt. Kijkt u liever naar bloemen in de vrije natuur? Er is de Wandeltocht der Tochten: de Elfsteden wandeltocht. En voor de rockers onder ons is er het Oerrock festival in Ureterp met onder andere Anouk en Miss Montreal. 
In Dwingelo is op Hemelvaartsdag een keramiekmarkt. In Hoogeveen is er een BBQ Wedstrijd. En u kunt terug naar de tijd van het Bijbelverhaal: in Hollandscheveld is het Meer van Galilea in de tijd van Jezus nagebouwd.
Live muziek hoort u op Hemelvaartsdag in Overijssel op Jannarok in Diepenheim of op het Green Vibrations Festival in Enschede. Liever trappen dan meeklappen? In Delden is er een Fiets4daagse. U kunt 4 dagen meefietsen. Maar ook gewoon 1 dag is goed. 
In Flevoland kunt op Hemelvaartsdag meedoen aan een Vroege Vogelwandeling met een Natuurontbijt in Almere. Kinderen kunnen ’s middags in Almere rolschaatsen op het Buitenplein. En in Lelystad gaan de voetjes van de vloer op het gratis dancefestival Dancetour.
In Groenlo is Hemelvaartsdag het Open Achterhoeks Dweilorkesten Kampioenschap! In Wijchen is de rust ook ver te zoeken want daar zijn de Kasteelfeesten met optredens van allerlei Nederlandse sterren. Voor straattheater, kermis en live muziek moet u naar de Lochemse Keidagen gaan. Op zoek naar een goed boek? In Vaassen is een boekenmarkt
De langste braderie van Nederland is op Hemelvaartsdag in de stad Utrecht te vinden. Op de Amsterdamsestraatweg staan meer dan 400 kramen. Op Paleis Soestdijk in Baarn is een gezellige zomerfair en kunt u in de paleistuin wandelen. Liever leren jongleren? Dat kan in Amersfoort op het Nederlands Jongleerfestival
In Amsterdam kan de hele familie naar het Hemeltjelief festival met muziek, kunst en theater. Voor meiden die op voetbal zitten (of willen) houdt FC Purmerend een Open Meidendag. In Haarlem kunt u meedoen aan het Feest van de Geest: een kunstroute langs 11 kerken. 
In Gouda kunt u met Hemelvaart naar de Keramiek Dagen. Zin om Het Groene Hart te bekijken? Vanuit Hoornaar vertrekken de Fiets4daagse en de Wandel3daagse. Scheveningen is op Hemelvaartsdag in de ban van de ‘flower-power’ op de hippiemarkt met allerlei bohemian lifestyle producten. 
Ook Zeeuwen genieten van Hemelvaartsdag: in Axel is een oldtimerfestival met een tourrit, puzzelrit en natuurlijk hele veel klassieke auto’s. Zin in meer actie? In Cadzand-Bad begint het vliegerseizoen met een groot Vliegerfeest. In Hulst is festival GraauwRock met onder andere Lucas Hamming en Bløf.
Brabantse gezelligheid vindt u op Hemelvaartsdag onder andere in Breda op het Breda Jazzfestival. Ook in Woudrichem is er een festival met een kinderrommelmarkt en een kampioenschap vis bakken. Op de jaarmarkt in Den Hout kunt u dauwrénnen in plaats van dauwtrappen tijdens een prestatieloop.
Met Hemelvaart kunt in Limburg ‘de lente proeven’ op een smaakmarkt in Kasteeltuinen Arcen. En in Maastricht is er het festival El Dunya, met een mondiale en duurzame markt en muziek. 
Gezin aan het wandelen in het bos

Oude Germanen trapten dauw

Waarschijnlijk stamt dauwtrappen uit de Germaanse tijd. Ze geloofden dat de dauwdruppels op het gras magische krachten hadden. Dauwtrappen was waarschijnlijk 1 van de Meifeesten van de Germanen. In het voorjaar vierden vele volkeren de opkomst van het nieuwe leven in de natuur. Tegenwoordig wordt er in Nederland vooral in Twente fanatiek gedauwtrapt.