Kaars in huis

Help, een stroomstoring in huis!

Een stroomstoring. Gelukkig komt het niet vaak voor in Nederland. Maar als het gebeurt, is het erg vervelend. Door al onze elektrische apparaten kunnen we moeilijk zonder stroom. Waar moet u aan denken als het u overkomt?

Thuis 12 jul 2017 2 minuten

Een stroomstoring kan ineens ontstaan

Stroom kan voor korte of lange tijd uitvallen. Vaak gebeurt dit door graafwerkzaamheden. Maar ook bij extreem warm weer kan de stroom ineens uitvallen. Of als het elektriciteitsnetwerk overbelast is.

Wat moet u doen bij een stroomstoring?

  • Zorg dat u van tevoren NL-Alert op uw mobiele telefoon heeft. Is er bij u in de buurt een ramp? Dan kan de overheid een tekstbericht naar u sturen
  • Bel niet onnodig met 112. Zo voorkomt u dat de alarmdiensten overbelast raken. Bel alleen als er een direct gevaar is of als u met spoed hulp nodig heeft.
  • Controleer bij uw netwerkbeheerder of er een algemene storing is.
  • Luister naar de calamiteitenzender op de radio. Heeft u geen radio op batterijen? Doe dan uw autoradio aan.
  • Haal stekkers uit de stopcontacten. Want als er ineens weer stroom is, kan er overbelasting ontstaan. Daardoor kunnen uw elektrische apparaten beschadigen. En deze schade is niet verzekerd.

Noodpakketje in huis

Het is slim om een noodpakketje met handige spullen te maken. Bij een langdurige stroomstoring heeft u dan alles direct bij de hand. Zorg in ieder geval voor: kaarsen, en lucifers, een radio op batterijen, een zaklamp, extra batterijen, een fleecedeken, flessen water en een voorraadje houdbaar eten.

Vergoeding stroomstoring

Duurt een stroomstoring langer dan 4 uur? Dan kunt u een stroomstoring vergoeding krijgen van uw netbeheerder. Duurt de storing langer dan 6 uur? Dan vergoedt onze inboedelverzekering de inhoud van uw koelkast of vriezer. Daar zit al gauw een kapitaaltje in. Denk maar eens aan vlees en dure diepvriesmaaltijden.