Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Zorgen om rentestijging?

Onze beleggingsexperts lichten het toe

De inflatie loopt op. De verwachting is dat centrale banken hun rentes daarom in 2022 ook gaan verhogen. Sommige beleggers maken zich daarom zorgen over het rendement op hun beleggingen. Onze beleggingsexperts Aart en Jeroen leggen uit wat het verband is tussen rente en rendement.

Corona hield rentestijging tegen

De centrale banken zagen inflatie de laatste tijd als een tijdelijk fenomeen. De coronacrisis was 1 van de oorzaken van de inflatie. Om die reden verhoogden de centrale banken hun rentes de afgelopen 2 jaar niet.

Rente kan stijgen door inflatie

Beleggers maken zich zorgen over de hoge inflatie. De inflatie lijkt begin 2020 ook best hardnekkig te zijn. De kans is groot dat de centrale banken daarom hun korte rente gaan verhogen. In de VS verwacht men drie renteverhogingen in 2022. De europese centrale bank geeft aan de rente in 2022 niet te verhogen, maar in 2023 misschien wel.

Bedrijfswinst kan dalen door rentestijging

Een hogere rente betekent dat rentelasten voor bedrijven kunnen stijgen. Daardoor maakt het bedrijf minder winst. En minder winst betekent ook dat de koers van de aandelen van dat bedrijf kan dalen.

Ook obligaties kunnen dalen

Centrale banken hebben de lange rente laag gehouden door obligaties  op te kopen. In de VS stopt de centrale bank daar binnenkort zeer waarschijnlijk mee. Een stijgende rente is nadelig voor obligaties. Obligaties dalen in koers als de rente stijgt.

De rentes zijn nog steeds laag

De rente is nog maar beperkt gestegen. De rente op een 10-jaars Nederlandse staatsobligatie is gestegen van een dieptepunt van -0,6% per jaar naar 0,05% per jaar. De rente op een 10-jaars Amerikaanse staatsobligatie is gestegen van een dieptepunt van 0,5% naar 1,8% per jaar.

De rente is dus nog steeds heel laag

Sommige beleggers maken zich zorgen over toekomstige renteverhogingen, die de koersen  doen schommelen. Maar risico’s  horen nu eenmaal bij beleggen. Houd uw beleggingsdoel in de gaten en focus op de lange termijn.

Meer tips en inspiratie van onze beleggingsexperts

Aart en Jeroen inspireren u graag met handige en leuke tips over beleggen. Bijvoorbeeld over beleggen met de app, het vergelijken van kosten en beleggingsfondsen én het timen van beleggingsopdrachten.

Gouden regels voor succesvol beleggen

Hoe maakt u beleggen tot een succes? Onze experts geven u een paar 'gouden tips'.

Beleggingsfondsen vergelijken: appels met peren?

Beleggingsfondsen vergelijken is lastig. Toch zijn er een paar dingen waar u op kunt letten.

Uw beleggingen altijd bij de hand

Makkelijk beleggingen kopen, verkopen én je rendement volgen? Dit kan allemaal eenvoudig met onze app.

Er zijn verschillen tussen sparen en beleggen. Beleggen brengt kosten en risico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Deze informatie kan reclame bevatten. Lees het prospectus en het Essentiële-informatiedocument (Eid) voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Centraal Beheer is een handelsnaam van Achmea Bank N.V., statutair gevestigd in Den Haag, KvK nr. 27154399. Achmea Bank N.V. heeft een bankvergunning van De Nederlandsche Bank en is opgenomen in het register van de Autoriteit Financiële Markten onder nummer 12000011.