Corona hield rentestijging tegen
De centrale banken zagen inflatie de laatste tijd als een tijdelijk fenomeen. De coronacrisis was 1 van de oorzaken van de inflatie. Om die reden verhoogden de centrale banken hun rentes de afgelopen 2 jaar niet.
Rente kan stijgen door inflatie
Beleggers maken zich
zorgen over de hoge inflatie. De inflatie lijkt begin 2020 ook best hardnekkig te zijn. De kans is groot dat de centrale banken daarom hun korte rente gaan verhogen. In de VS verwacht men drie renteverhogingen in 2022. De europese centrale bank geeft aan de rente in 2022 niet te verhogen, maar in 2023 misschien wel.
Bedrijfswinst kan dalen door rentestijging
Een hogere rente betekent dat rentelasten voor bedrijven kunnen stijgen. Daardoor maakt het bedrijf minder winst. En minder winst betekent ook dat de koers van de aandelen van dat bedrijf kan dalen.
Ook obligaties kunnen dalen
Centrale banken hebben de lange rente laag gehouden door
obligaties op te kopen. In de VS stopt de centrale bank daar binnenkort zeer waarschijnlijk mee. Een stijgende rente is nadelig voor obligaties. Obligaties dalen in koers als de rente stijgt.
De rentes zijn nog steeds laag
De rente is nog maar beperkt gestegen. De rente op een 10-jaars Nederlandse staatsobligatie is gestegen van een dieptepunt van -0,6% per jaar naar 0,05% per jaar. De rente op een 10-jaars Amerikaanse staatsobligatie is gestegen van een dieptepunt van 0,5% naar 1,8% per jaar.
De rente is dus nog steeds heel laag
Sommige beleggers maken zich zorgen over toekomstige renteverhogingen, die de
koersen doen schommelen. Maar
risico’s horen nu eenmaal bij beleggen. Houd uw beleggingsdoel in de gaten en focus op de lange termijn.