Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Koersdalingen zijn heel normaal

Onze beleggingsexperts leggen het uit

Koersen kunnen stijgen, maar ook dalen. Een daling kan even schrikken zijn. Maar vaak trekken de koersen wel weer bij. Aart Hatzmann en Jeroen Roskam, onze fondsbeheerders, vertellen u er meer over.

Onrust op de beurs kan zomaar toeslaan

'We zien dat ook terug in de historische rendementen', vertellen Aart en Jeroen. 'In 2019 was het rendement op Europese aandelen bijvoorbeeld 20%. Maar er was ook een moment in 2019 dat de koersen met 7% zijn gedaald.' Het gaat om de achterliggende ontwikkelingen in de economie. En de bedrijven waarin u belegt. Als het daar goed mee gaat, stijgt de koers vanzelf weer.

Oorzaken van een daling

Bijna elk jaar gebeurt het wel dat koersen in de min schieten. Soms is er een concrete aanleiding. Denk maar aan de kredietcrisis in 2008, extreem nieuws zoals 9/11 of de uitbraak van het coronavirus. Soms is het minder duidelijk wat een koersdaling veroorzaakt. In september 2021 daalde de AEX , nadat deze eerder die maand nog een hoogterecord behaalde. Ook onze fondsen kenden een dip in september 2021. In oktober herstelde dit.

Handige tips

magazine beleggen raak vooral niet in paniek

U hoeft niet te schrikken van koersdalingen

‘’Beleggers hebben 1 grote vijand: emotie. En emotie is een slechte raadgever. Er zijn beleggers die direct reageren op koersbewegingen. Ze verkopen in paniek hun beleggingen. Daarna stappen ze vaak weer hoger in dan ze zijn uitgestapt. Daar win je niets mee. De praktijk leert dat het lastig is om dan een goed rendement te halen’’, zeggen Aart en Jeroen. ‘’Daarom beleggen wij voor de lange termijn.' 

magazine beleggen risco spreiden

Spreid het risico

Hoe langer u belegt, hoe meer tijd u heeft om koersdalingen op te vangen. En hoe groter de kans op rendement. Het helpt hierbij om een plan te maken voor de lange termijn. U kunt er ook voor kiezen om regelmatig een bedrag in te leggen in plaats van een groot bedrag in 1 keer. Daarmee bent u minder afhankelijk van de koers op het moment van aankoop. Regelmatig beleggen helpt u om uw belegginsdoel te bereiken en het geeft rust. Onze experts Aart en Jeroen volgen het beleggingsnieuws en de economische ontwikkelingen op de voet. Dit delen ze in de maandelijkse fondsupdate. Ze laten zich niet leiden door korte termijn koersschommelingen. 

Meer over beginnen met beleggen

Gouden regels voor succesvol beleggen

Iedereen wil graag het maximale uit zijn geld halen. Maar beleggen brengt ook risico's met zich mee. Hoe maak je beleggen tot een succes? Onze experts geven u een paar ‘gouden tips’.

Tips om beleggen vol te houden

Beleggen doet u het best voor de lange termijn. En geduldig afwachten is soms lastig. Zeker als de koersen dalen of stijgen.

Beleggen op elke leeftijd

Starten met beleggen kan op elke leeftijd. Ontdek welke strategie bij uw levensfase past.

Beleggen brengt kosten en risico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Deze informatie kan reclame bevatten. Lees het prospectus en het Essentiële-informatiedocument (Eid) voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Centraal Beheer is een handelsnaam van Achmea Bank N.V., statutair gevestigd in Den Haag, KvK nr. 27154399. Achmea Bank N.V. heeft een bankvergunning van De Nederlandsche Bank en is opgenomen in het register van de Autoriteit Financiële Markten onder nummer 12000011.