Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

De kracht van rendement op rendement

Onze beleggingsexperts leggen het uit

Als de waarde van uw beleggingen groeit, denkt u er misschien over om de winst op te nemen. Onze beleggingsexperts Aart en Jeroen leggen uit wat het effect kan zijn als u dat níet doet.

Laat uw rendement mee renderen

Onze beleggingsexperts over rendement op rendement

Zo maakt u gebruik van de kracht van rendement op rendement

Een voorbeeld

Beleggen doet u met geld dat u langere tijd kan missen. Stel dat u begint met € 1.000,- en 20 jaar belegt, met een jaarlijks rendement van 5%:

U neemt uw rendement op: € 1.000,- winst

Bij een positieve koersontwikkeling is het verleidelijk om jaarlijks uw rendement op te nemen. De waarde van uw belegging verloopt dan volgens de onderste lijn in de grafiek. Na 20 jaar heeft u € 2.000,-: een rendement van € 1.000,-.

U neemt uw rendement niet op: € 1.600,- winst

Laat u uw rendement de hele periode op uw beleggingsrekening staan? Dan rendeert ook uw rendement. Zo groeit de waarde van uw belegging steeds sneller. De waarde van uw belegging verloopt dan volgens de middelste lijn in de grafiek. Na 20 jaar heeft u € 2.600,-: een rendement van € 1.600,-.

U belegt ook periodiek een bedrag: € 2.307,- winst

Laat u uw rendement de hele periode op uw beleggingsrekening staan? En legt u elk jaar € 50,- in? Dan groeit uw vermogen nog harder. Na 20 jaar heeft u € 4.307,-: een rendement van € 2.307,-.
grafiek van het voorbeeld
Dit is een fictieve berekening met voorbeeldrendementen. Het werkelijke rendement is afhankelijk van het fonds dat u kiest. En kan hoger of lager zijn dan het rekenvoorbeeld.

Uw risico's spreiden met periodiek beleggen

Beleggen Aart en Jeroen

Extra risicospreiding

Beleggen levert op de langere termijn meestal meer op dan sparen. Maar er zijn ook kosten en risico's. Uw geld kan minder waard worden. Er zijn manieren om de risico's van beleggen te verkleinen. Regelmatig een klein bedrag inleggen werkt. We noemen dat periodiek beleggen. Legt u een klein bedrag in en dalen de koersen daarna? Dan verliest u minder dan wanneer u in 1 keer een groot bedrag had ingelegd. En uw volgende inleg profiteert van de gedaalde koersen.
Periodiek beleggen

Meer tips en inspiratie van onze beleggingsexperts

Aart en Jeroen inspireren u graag met handige en leuke tips over beleggen. Bijvoorbeeld over beleggen met de app, het vergelijken van kosten en beleggingsfondssen én het timen van beleggingsopdrachten.

Gouden regels voor succesvol beleggen

Hoe maakt u beleggen tot een succes? Onze experts geven u een paar 'gouden tips'. 

Beleggingsfondsen vergelijken: appels met peren?

Beleggingsfondsen vergelijken is lastig. Toch zijn er een paar dingen waar u op kunt letten.

Uw beleggingen altijd bij de hand

Makkelijk beleggingen kopen, verkopen én je rendement volgen? Dit kan allemaal eenvoudig met onze app.

Beleggen brengt kosten en risico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Deze informatie kan reclame bevatten. Lees het prospectus en het Essentiële-informatiedocument (Eid) voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Centraal Beheer is een handelsnaam van Achmea Bank N.V., statutair gevestigd in Den Haag, KvK nr. 27154399. Achmea Bank N.V. heeft een bankvergunning van De Nederlandsche Bank en is opgenomen in het register van de Autoriteit Financiële Markten onder nummer 12000011.