Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Beleggingsfondsen vergelijken

Appels met peren?

Beleggingsfondsen en aanbieders zijn er in allerlei soorten en maten. Hoe kiest u een fonds dat bij  u past? En hoe vergelijkt u beleggingsfondsen? Onze beleggingsexperts Aart en Jeroen geven u antwoord.

Fondsen vergelijken: appels met peren?

Onze beleggingsexperts achter de laptop

Beleggingsfondsen vergelijken is lastig. Toch zijn er een paar dingen waar u op kunt letten.

Laat u niet teveel leiden door fondsnamen

Beleggingsfondsen van verschillende aanbieders vergelijken is lastig. Fondsnamen lijken vaak  op elkaar. Een beleggingsfonds dat de ene aanbieder 'voorzichtig' noemt, kan bij een andere aanbieder 'defensief'of 'behoudend' heten. En al betekent dit min of meer hetzelfde qua naam, er kan wel degelijk een groot verschil zitten in het risicoprofiel of de beleggingsmix.

Zo kan het ene neutrale fonds voor 50% uit aandelen bestaan, terwijl het andere neutrale fonds voor 40% uit aandelen bestaat. Als het 1e fonds een hoger rendement haalt dan het 2e fonds, is dit fonds dan ook beter? Nee, want dit is ook een gevolg van het hogere risico. Niet van een beter beheerde portefeuille.

Het risico van beleggingsfondsen vergelijken?

Beleggen heeft kosten en risico's. Uw geld kan minder waard worden. Aanbieders van beleggingsfondsen publiceren het Essentiële-informatiedocument (Eid) op hun website. Hierop staat een risicometer. Daarmee kunt u het risico van een beleggingsfonds inschatten en beleggingsfondsen met elkaar vergelijken. Kijk naast het risicoprofiel ook goed naar de kosten en de samenstelling van de fondsen. Deze informatie vindt u op onze fondsenpagina.

Meer over beleggingsfondsen vergelijken

magazine beleggen benchmark

De benchmark

Het doel van een beleggingsfonds is vaak de benchmark verslaan. Bij een aandelenfonds kan dat de Dow Jones index zijn. Om een idee te krijgen hoe goed een fondsbeheerder voor u belegt, kunt u uw rendement ná kosten vergelijken met de benchmark. Maar ook dit moet u met een korreltje zout nemen. De beheerder kan de benchmark zelf kiezen. En de ene benchmark is makkelijker te verslaan dan de andere. De kosten, zoals lopende kosten, kunt u wel goed met elkaar vergelijken.

magazine beleggen de keuze is aan u

De keuze is aan u

Vergelijken van beleggingsfondsen is dus lastig. Wilt u zich toch een beeld vormen? Vergelijk dan de essentiële beleggersinformatie, de prestatie ten opzichte van de benchmark en de kosten van het fonds. En kijk ook naar de samenstelling. Er zijn veel goede fondsaanbieders in Nederland. Maar geen enkele aanbieder heeft die glazen bol die de toekomst voorspelt. Het rendement dat u maakt met beleggen is toch vooral afhankelijk van het risico dat u zelf wilt en kunt lopen.

Begin met beleggen en ontvang tot € 125,- bonus

Opent u uw 1e Beleggings­rekening? Leg dan binnen 14 dagen minimaal € 500,- in en ontvang een bonus van € 65,-. Start u ook met periodiek beleggen? Dan ontvangt u een extra bonus van € 60,-. U doet al mee met een inleg van € 50,- per maand. Lees alles over de actie en de voorwaarden
Rekening openen

Meer tips en inspiratie van onze beleggingsexperts

Aart en Jeroen inspireren u graag met handige en leuke tips over beleggen. Bijvoorbeeld over gouden regels voor succesvol beleggen, het timen van beleggingsopdrachten, én beleggen met de app.

Gouden regels voor succesvol beleggen

Hoe maakt u beleggen tot een succes? Onze experts geven u een paar 'gouden tips'.

Beleggen op het juiste moment

Het in- en uitstappen op het juiste moment om maximaal rendement te halen. Kan dat?

Uw beleggingen altijd bij de hand

Beleggingen kopen of verkopen, makkelijk betalen én je rendement volgen? Dit kan allemaal eenvoudig met onze app.

Beleggen brengt kosten en risico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Deze informatie kan reclame bevatten. Lees het prospectus en het Essentiële-informatiedocument (Eid) voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Centraal Beheer is een handelsnaam van Achmea Bank N.V., statutair gevestigd in Den Haag, KvK nr. 27154399. Achmea Bank N.V. heeft een bankvergunning van De Nederlandsche Bank en is opgenomen in het register van de Autoriteit Financiële Markten onder nummer 12000011.