Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

8 gouden regels voor succesvol beleggen

Onze beleggings­experts delen hun tips

Vindt u beleggen spannend of ingewikkeld? Dat hoeft niet. Onze beleggings­experts Aart en Jeroen volgen de beurs al jarenlang. En ze hebben wel een paar tips voor succesvol beleggen.

Tips en inspiratie

magazine beleggen houvast bij beleggen

Houvast bij beleggen

Beleggen gaat niet over geluk hebben. Of over een spannend spel spelen. Het gaat vooral over uw geld verstandig aan het werk zetten en het hoofd koel houden. Daar helpen we u graag bij.

magazine beleggen heel makkelijk

Beleggen, heel gemakkelijk

Beleggen is minder ingewikkeld dan u denkt. Bij Centraal Beheer maken we beleggen makkelijk.

Succesvol beleggen

8 gouden regels die houvast geven
Het is belangrijk dat u begrijpt hoe beleggen werkt en wat het kan opleveren. Het doel is om uw geld te laten groeien. Als het goed gaat met de koersen lukt dat. Maar u kunt ook (een deel van) uw inleg verliezen.
Bij ons kiest u zelf het risico dat bij u past, van voorzichtig tot zeer ambitieus. Denk er hierbij aan dat u belegt voor een aanvulling op uw pensioen. U weet dus wat uw beleggingshorizon is. Hoe langer uw beleggingshorizon, hoe groter de kans op een positief rendement. Als uw pensioendatum dichterbij komt, is er minder tijd om eventuele koersdalingen op te vangen. Het kan verstandig zijn uw risico’s dan af te bouwen. Dat gebeurt bij ons niet automatisch. Onthoud altijd dat bij beleggen risico’s en kosten horen.
Wie belegt voor zijn pensioen, begint meestal vroeg en heeft daardoor langer de tijd. Koersen stijgen of dalen elke dag. Gaat het wat minder? Dan is er tijd om te wachten tot de koers weer aantrekt. Als uw pensioen dichterbij komt, is er minder daar minder tijd voor. Zie ook onze tips bij ‘2. Kies het risico dat bij u past’.
Wed niet op 1 paard. Dat is een van de belangrijkste regels bij beleggen. Koopt u bijvoorbeeld aandelen van maar 1 bedrijf? Dan hangt het rendement af van het succes van dat bedrijf. Dat kan goed uitpakken, maar ook verkeerd. Door beleggingen zoveel mogelijk te spreiden, loopt u minder risico. Gaat 1 van de beleggingen de mist in? Dan kunnen andere beleggingen dat verlies opvangen. Bij ons belegt u in beleggingsfondsen. Zo spreidt u uw beleggingen automatisch. En daarmee ook uw risico.
Een koersdaling is heel normaal maar kan wel even schrikken zijn. Het is de kunst om niet in paniek te verkopen. Emotie is een slechte raadgever. Bepaal van tevoren wat u doet als het even minder gaat en laat u niet gek maken. Als u regelmatig een bedrag belegt, levert dat op termijn vaak een beter resultaat op.
Sommige analisten en beleggingsgoeroes voorspellen welke kant de beurs opgaat. En ze willen u overtuigen met de mooiste grafieken en ingewikkelde analyses. Feit is dat niemand een glazen bol heeft die de toekomst voorspelt. Anders waren we allemaal allang miljonair.
Beleggings­fondsen zijn lastig met elkaar te vergelijken. Wat de ene aanbieder 'voorzichtig' noemt, heet bij de ander 'defensief' of 'behoudend'. En al zijn de namen gelijk, dan nog zijn er vaak grote verschillen in het risico en de beleggingsmix. Appels en peren dus.
Alle aanbieders van beleggen rekenen kosten. Ze hangen onder meer af van de manier waarop u belegt, waarin u belegt en hoe vaak u handelt. Sommige kosten zijn in de koers verwerkt en snoepen dus van uw rendement. Let daarom goed op de verschillende soorten kosten waar u mee te maken krijgt. Wij zijn daar helder over. We houden onze kosten voor beleggen laag.

Meer over beleggen voor uw pensioen

Beleggen met Extra Pensioen Opbouw

Met Extra Pensioen Opbouw spaart en/of belegt u voor een extra potje bovenop uw pensioen.

Zo werkt beleggen voor uw pensioen

Bepaal zelf hoeveel, wanneer en in welk(e) fondsen u belegt. En ontdek wat beleggen u op kan leveren.

Er zijn verschillen tussen sparen en beleggen. Beleggen brengt kosten en risico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Deze informatie kan reclame bevatten. Lees het prospectus en het Essentiële-informatiedocument (Eid) voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Centraal Beheer is een handelsnaam van Achmea Bank N.V., statutair gevestigd in Den Haag, KvK nr. 27154399. Achmea Bank N.V. heeft een bankvergunning van De Nederlandsche Bank en is opgenomen in het register van de Autoriteit Financiële Markten onder nummer 12000011.