Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Beleggen over een langere periode

Hoe lang is dat eigenlijk?

Snel geld verdienen door te beleggen? Dat zou kunnen als u zeer veel risico durft te nemen met uw geld. En als u de bewegingen in financiële markten goed kunt voorspellen. Maar ook voor wie minder risico wil lopen en meer geduld heeft, kan beleggen een mooi rendement opleveren.

Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee

Beleggen levert op de langere termijn meestal meer op dan sparen. Maar er zijn ook kosten en risico's. Uw geld kan minder waard worden. Er zijn manieren om de risico's van beleggen te verkleinen.

Risico’s van beleggen

Geef uw geld de mogelijkheid om te groeien

Maak een plan om minimaal 5 tot 10 jaar te beleggen. Gaat het in die periode even wat minder en dalen de koersen? Meestal trekken de koersen wel weer aan. Het is de kunst om niet in paniek te raken en uw beleggingen te verkopen. Focus dus niet op vandaag of morgen. Maar ga voor resultaat over een langere periode. Door uw geld langere tijd te beleggen, kunt u ook voordeel hebben van de kracht van rendement op rendement

Is langer altijd beter?

Hoe langer u belegt hoe groter de kans op een mooi rendement. Toch hoeft u niet per se op jonge leeftijd al te beginnen met beleggen. Uw beleggingshorizon - dat is de tijd dat u geld in beleggingen laat zitten - hangt vooral af van uw beleggingsdoel. De één wil over 10 jaar een mooie reis maken. De ander belegt om eerder te stoppen met werken. Of om een bedrag op te bouwen voor een kleinkind. Het is wel belangrijk om uw beleggingsdoel en aanpak af te stemmen op uw levensfase

Beleg met geld dat u langere tijd kunt missen

Bedenk dat u pas geld verliest als u uw beleggingen tegen een lagere koers verkoopt. Als u het geld kunt missen, kunt u het rustig in uw beleggingen laten zitten tot de koersen weer stijgen. Beleg liever niet met geld dat u nodig heeft voor onverwachte uitgaven. Denk aan: de wasmachine vervangen, het dak repareren of autoschade herstellen. Voor dit soort uitgaven is een buffer op een spaarrekening misschien een beter idee. 

Meer tips en inspiratie van onze beleggingsexperts

Gouden regels voor succesvol beleggen

Hoe maakt u beleggen tot een succes? Onze experts geven u een paar 'gouden tips'. 

Beleggingsfondsen vergelijken: appels met peren?

Beleggingsfondsen vergelijken is lastig. Toch zijn er een paar dingen waar u op kunt letten.

Uw beleggingen

Makkelijk beleggingen kopen, verkopen én je rendement volgen? Dit kan allemaal eenvoudig met onze app.

Beleggen brengt kosten en risico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Deze informatie kan reclame bevatten. Lees het prospectus en het Essentiële-informatiedocument (Eid) voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Centraal Beheer is een handelsnaam van Achmea Bank N.V., statutair gevestigd in Den Haag, KvK nr. 27154399. Achmea Bank N.V. heeft een bankvergunning van De Nederlandsche Bank en is opgenomen in het register van de Autoriteit Financiële Markten onder nummer 12000011.