Beleggen brengt kosten en risico’s met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Een beleggingsstrategie voor elke levensfase

Bepaal zelf uw koers

Starten met beleggen kan op elke leeftijd. Maar hoe mensen beleggen hangt ook af van hun leeftijd. Jongeren hebben tijd om vermogen te laten groeien. Oudere mensen hebben vaak meer geld over dat ze een tijdje kunnen missen.

Tips en inspiratie

magazine beleggen met een doel

Beleg met een doel

Wat wilt u bereiken met beleggen en hoeveel tijd heeft u daarvoor? De een wil over 10 jaar een mooie reis maken. De ander belegt om eerder te stoppen met werken. Of om vermogen op te bouwen voor een kleinkind. Het bedenken van een doel maakt het makkelijker om beleggen vol te houden. 

magazine beleggen risco spreiden

Risico spreiden

Door te beleggen in fondsen zorgt u automatisch voor een flinke risicospreiding. Onze fondsbeheerders verdelen uw inleg over aandelen en obligaties van duizenden bedrijven. In meerdere landen en sectoren. Bij elk fonds hoort een risico. U bepaalt wat bij u past. Dat kan per levensfase anders zijn.

Leeftijd is een getal

Voor elke levensfase is er een beleggingsstrategie
Vaak is een 20-jarige nog niet bezig met het opbouwen van vermogen voor later. De inkomsten zijn nog laag. Jongeren geven het geld dat ze hebben, eerder uit aan de nieuwste smartphone of nieuwe modetrends. Op die leeftijd zijn er ook nog weinig financiële verplichtingen. Toch is het verstandig om al vroeg te starten met beleggen. Dat kan ook met een klein bedrag. Het grootste voordeel daarvan is dat er veel tijd is om vermogen te laten groeien. En maximaal gebruik te maken van de magische kracht van rendement-op-rendement.
Beleggers die in deze levensfase vermogen willen opbouwen voor hun pensioen of voor de studie van de kinderen hebben nog de tijd. Er is ruimte om bij eventuele tegenvallers bij te sturen. Daar kan een keuze voor een fonds dat vooral in aandelen belegt bij passen. Dit betekent meer risico, maar ook kans op meer rendement.
Voor 40-plussers is het tijd om eens met een scherp oog naar het beleggingsdoel te kijken. En uit te rekenen wat daarvoor nodig is. Als het ernaar uitziet dat het beleggingsdoel mogelijk niet gehaald wordt, kan een fonds met hogere risicocategorie een goede keuze zijn. Hiermee is een hoger rendement mogelijk, maar ook het risico om geld te verliezen is groter. Als er financiële ruimte is, helpt het verhogen van de inleg natuurlijk ook. En rond je 40e is er nog steeds tijd om die inleg te laten groeien.
De tijd waarbinnen het beleggingsdoel gehaald moet worden is op 50-jarige leeftijd niet meer zo lang. Het eventueel vervroegde pensioen komt steeds dichterbij. Ligt u op koers? Dan kan het verstandig zijn over te stappen naar een fonds met minder risico. En dus meer obligaties dan aandelen.
Voor 60-plussers is het beleggingsdoel vaak al dichtbij. De tijd om nog te herstellen na een mogelijk flinke koersdaling is relatief kort. In deze levensfase is er ook vaak ruimte om nog wat extra in te leggen. Mogelijk is de hypotheek afgelost of is er om een andere reden meer financiële ruimte.
Het is tijd om te genieten en uw belegde geld te gebruiken waarvoor u het wegzette. Maar heeft u plezier in het beleggen? U hoeft er natuurlijk niet mee te stoppen. Misschien wilt u uw belegde geld verdelen: een deel om van te genieten en een deel om nog verder te laten groeien. Mogelijk wilt u ook een deel wegzetten voor uw nabestaanden.

Begin met beleggen en ontvang tot € 125,- bonus

Opent u uw 1e Beleggings­rekening? Leg dan binnen 14 dagen minimaal € 500,- in en ontvang een bonus van € 65,-. Start u ook met periodiek beleggen? Dan ontvangt u een extra bonus van € 60,-. U doet al mee met een inleg van € 50,- per maand. Lees alles over de actie en de voorwaarden
Rekening openen

Handige tips

magazine beleggen de keuze is aan u

Bepaal uw eigen strategie

Uw beleggingsdoel, financiële ruimte en levensfase geven richting aan uw beleggingsstrategie. Maar hóe u precies belegt bepaalt u zelf. Kijk goed welk risico goed bij u en uw financiële situatie past.

Periodiek beleggen

Het juiste moment bepalen om beleggingen te kopen kan best lastig zijn. Na aankoop kan de koers natuurlijk stijgen, dalen of hetzelfde blijven. U kunt de kans op een ongunstig instapmoment verkleinen. Door niet al uw geld ineens in te leggen, maar periodiek te storten.

Meer over beginnen met beleggen

Gouden regels voor succesvol beleggen

Iedereen wil graag het maximale uit zijn geld halen. Maar beleggen brengt ook risico's met zich mee. Hoe maak je beleggen tot een succes? Onze experts geven u een paar ‘gouden tips’.

Koersdalingen zijn heel normaal

Koersen kunnen stijgen, maar ook dalen. Een daling kan even schrikken zijn. Maar vaak trekken de koersen wel weer bij.

Tips om beleggen vol te houden

Beleggen doet u het best voor de lange termijn. En geduldig afwachten is soms lastig. Zeker als de koersen dalen of stijgen.

Beleggen brengt kosten en risico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Deze informatie kan reclame bevatten. Lees het prospectus en het Essentiële-informatiedocument (Eid) voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Centraal Beheer is een handelsnaam van Achmea Bank N.V., statutair gevestigd in Den Haag, KvK nr. 27154399. Achmea Bank N.V. heeft een bankvergunning van De Nederlandsche Bank en is opgenomen in het register van de Autoriteit Financiële Markten onder nummer 12000011.