Geldzaken
Geldzaken

Hoe kunt u sparen voor uw kind?

Het is bijzonder als u een kind verwacht. Of net een kind heeft gekregen. U geniet van elk moment. En hoopt dat de kleine later ook veel geniet. U kunt hierbij helpen door nu al te sparen voor uw kind. Lees hoe u dat doet. 

  • 12 apr 2018
  • 3 minuten
  • 0

Nu al sparen voor uw kind

Voordat de kleine er is, moet u al veel doen. De babykamer inrichten bijvoorbeeld. De kinderopvang regelen. En denken aan zijn of haar toekomst. 1 ding is zeker: als uw kind 18 jaar of ouder is, komen er flink wat kosten aan. Denk bijvoorbeeld maar aan het rijbewijs, de studie of een eerste huis. Een rijbewijs kost nu gemiddeld € 2.300,-, heeft het Nibud uitgerekend. En 4 jaar studeren ongeveer € 53.800,-. Over 18 jaar zal dat alleen maar meer zijn. U kunt helpen door nu al te gaan sparen voor de toekomst van uw kind. Door onze tips houdt u meer over.

Spaar zonder dat het opvalt

Zonder dat u er veel van merkt, kunt u geld sparen voor uw kind. U kunt bijvoorbeeld automatisch een deel van uw kinderbijslag sparen. Of dit beleggen. Ook kunt u besluiten uw manier van leven aan te passen. En wat u hiermee bespaart op een spaarrekening zetten. U kunt bijvoorbeeld minder uit eten gaan. Of u gaat buiten hardlopen in plaats van op de loopband in de sportschool.

Zet een bedrag lang vast 

Als u nu geld op een gewone spaarrekening zet, levert dat niet veel op. Dat komt omdat de rente laag is. Bij een depositorekening is de rente vaak hoger, waardoor deze rekening meer oplevert. U moet het bedrag dan wel een langere tijd vastzetten. Als u uw geld een tijdje wegzet krijgt dan niet alleen rente, maar ook rente over de rente die u ontvangt. Dit maakt het zeer geschikt voor grote bedragen. Bijvoorbeeld een erfenis die u heeft gehad. Of een schenking. U kunt dit bedrag vastzetten tot uw kind 18 jaar wordt. Bereken wat het oplevert als u een bedrag voor langere tijd vastzet.

Laatste artikelen

Kinderen over sparen

Sparen? Kinderen leggen het even uit

Lees meer
Kinderen over beleggen

Beleggen? Kinderen leggen het even uit

Lees meer

Meer resultaat

Als u het geld voor een langere tijd kunt missen, dan kunt u ook beleggen. U loopt dan wel meer risico dan met sparen. Maar vaak heeft u meer resultaat. Begint u nu, dan heeft u nog veel tijd om het geld te laten groeien. Gaat het even minder op de beurs, dan kunt u wachten tot uw geld weer gegroeid is. 

Resultaat wordt ook belegd

U belegt niet alleen het geld dat u inlegt, maar ook het resultaat dat u behaalt. Hoe eerder u begint, hoe groter dat resultaat over het resultaat zal zijn. Houd er wel rekening mee dat u kosten betaalt als u gaat beleggen. Bekijk wat beleggen u kan opleveren.