Meer Informatie

RentePlús Rekening

Lees hoe u uw RentePlús Rekening kunt bekijken in de app of via Mijn Centraal Beheer. Over hoe u eenvoudig geld kunt overmaken. Over het depositogarantiestelsel en dat uw geld veilig is. U kunt een RenteVast rekening openen als u 18 jaar bent. Of u opent een rekening voor uw kind. Lees hoe u met uw geld kunt overmaken naar een beleggingsrekening. Lees ook hoe het zit met overlijden en belasting. En hoe u de rekening kan stoppen of een tegenrekening wijzigen.

De RentePlús Rekening is een spaarrekening

U opent en beheert uw RentePlús Rekening eenvoudig en veilig online.

U kunt altijd geld overmaken
U kunt gemakkelijk en zonder kosten geld overmaken. En 24 uur per dag uw spaarrekening bekijken in Mijn Centraal Beheer of met onze app.

De rente is variabel
De rente kan veranderen. Wilt u weten wat de rente op dit moment is? De actuele rente vindt u hier. Of kijk in Mijn Centraal Beheer.

U kunt altijd bij uw geld
U kiest zelf hoeveel en hoe vaak u geld op uw rekening zet. U kunt geld overmaken van en naar uw RentePlús Rekening wanneer uw wilt.

U krijgt elke maand rente op uw spaarrekening
U krijgt de rente na afloop van elke maand. Lees meer over de rente op uw RentePlús Rekening.

Geen minimale inleg
U kiest zelf hoeveel geld u op uw spaarrekening zet.

Uw geld is veilig
De RentePlús Rekening valt onder het depositogarantiestelsel van De Nederlandsche Bank (DNB).

U regelt alles snel online

U kunt alles regelen met onze app of in Mijn Centraal Beheer. Hier ziet u 24 uur per dag uw saldo, de rente, uw bijschrijvingen en afschrijvingen. Ook kunt u eenvoudig:
 • Geld overboeken van of naar uw tegenrekening.
 • Geld vastzetten voor een bepaalde periode op een RenteVast Rekening.
Heeft u nog geen toegang tot Mijn Centraal Beheer en opent uw een nieuwe RentePlús Rekening? Dan sturen we u een activatiecode voor Mijn Centraal Beheer. Daarna kunt u ook de app gebruiken.
Download de app

Eenvoudig geld overmaken

Wilt u geld storten of opnemen? Dat kan heel eenvoudig en zonder kosten. 24 uur per dag en 7 dagen per week.

U stort geld op uw RentePlús Rekening
U kunt een bedrag naar uw RentePlús Rekening overmaken. U doet dat via de bank van uw vaste tegenrekening.

U neemt geld op van uw RentePlús Rekening
U opent de app. Of u logt in op Mijn Centraal Beheer en gaat naar Sparen. U maakt een bedrag over van uw RentePlús Rekening naar uw tegenrekening.

Wat is een tegenrekening?
De bankrekening die u gebruikt om bedragen over te maken van of naar uw RentePlús Rekening. De tegenrekening is 1 vast rekeningnummer. U geeft dat rekeningnummer aan ons door als u uw RentePlús Rekening opent.

Uw geld staat meestal dezelfde dag al op uw Renteplús Rekening
Komt uw overschrijving voor 17.30 uur bij ons binnen? Dan staat het geld nog dezelfde werkdag op uw RentePlús Rekening. Als uw overschrijving later binnenkomt, staat het geld de volgende werkdag op uw RentePlús Rekening. Overboekingen Overschrijvingen die u in het weekend doet, ziet u op dinsdag terug in uw rekeningoverzicht van de app en Mijn Centraal Beheer.

Uw geld staat meestal dezelfde dag al op uw tegenrekening
Maakt u op een werkdag voor 12.00 uur geld over naar uw tegenrekening? Die overschrijving bieden we dezelfde dag aan bij uw bank. Vaak staat het geld dan ook dezelfde dag al op uw tegenrekening. Overschrijvingen die u in het weekend of op een feestdag doet, bieden wij de eerstvolgende werkdag aan bij uw bank.

Uw geld is veilig

De RentePlús Rekening valt onder het depositogarantiestelsel van De Nederlandsche Bank (DNB).

Centraal Beheer is onderdeel van Achmea Bank N.V.
Achmea Bank N.V. heeft een bankvergunning van De Nederlandsche Bank N.V. (DNB). Uw geld op uw RentePlús Rekening valt daarom onder het Nederlandse depositogarantiestelsel.

Uw geld is tot € 100.000,- gegarandeerd
Binnen het depositogarantiestelsel is spaargeld tot € 100.000,- per rekeninghouder gegarandeerd. Heeft u een en/of rekening bijvoorbeeld met uw partner? Dan geldt de € 100.000,- per persoon. Deze garantie geldt voor het totaal aan spaargeld dat u heeft bij Centraal Beheer.

Zzp’ers worden gezien als privépersoon
Voor het depositogarantiestelsel is er geen verschil in uw privéspaargeld en uw geld als zzp’er. Uw geld valt dus onder het depositogarantiestelsel als u zzp’er bent. De Nederlandsche Bank telt uw privéspaargeld en uw zakelijke tegoeden bij elkaar op.

Lees meer over het Nederlandse depositogarantiestelsel.

Afsluiten kan vanaf 18 jaar

U kunt een Renteplús Rekening afsluiten als u:
 • 18 jaar of ouder bent.
 • een betaalrekening heeft bij een bank met een kantoor in Nederland. En de bank onder toezicht staat van De Nederlandsche Bank.
 • minimaal 4 maanden in Nederland woont. Ingeschreven staat in een Nederlandse gemeente en een burgerservicenummer heeft.
Wilt u samen sparen?
Geen probleem. U kunt bij het afsluiten 1 mederekeninghouder opgeven. U heeft allebei recht op het geld dat op de spaarrekening staat. We noemen dit een en/of rekening. De RentePlús Rekening is gekoppeld aan de tegenrekening van u en/of van uw mederekeninghouder.

De RentePlús Rekening mag niet op naam van een bedrijf staan
Ook uw tegenrekening mag niet op naam van een bedrijf staan.

Sparen voor uw kind?

U kunt de RentePlús Rekening gebruiken om voor uw kind te sparen.

Uw minderjarige kind wordt mederekeninghouder
Uw RentePlús Rekening staat op 2 namen. Het is dus een en/of rekening. U bent de 1ste rekeninghouder en uw kind is de 2e rekeninghouder. Uw kind is jonger dan 18 jaar.

Wat doet u als uw kind minderjarig is?
Stuur ons een ondertekend formulier Verklaring Wettelijke Vertegenwoordiger, samen met een kopie van uw identiteitsbewijs.

U geeft het spaargeld van uw kind op bij de Belastingdienst
Het spaargeld van uw minderjarige kind valt onder het eigen vermogen van u en uw partner. Of u belasting moet betalen over het spaargeld is afhankelijk van uw totale vermogen.

Fondsbeleggen en Gemaksbeleggen betalen

Heeft u Gemaksbeleggen of Fondsbeleggen bij Centraal Beheer? Dan kunt u het geld van uw RentePlús Rekening gebruiken om uw aankopen Gemaksbeleggen en Fondsbeleggen mee te betalen. Ook kunt u verkoopopbrengsten van uw Gemaksbeleggen en Fondsbeleggen op uw RentePlús Rekening ontvangen.

Opdrachten om beleggingen aan te kopen en te verkopen geeft u in Mijn Centraal Beheer  of in de app. Als u gaat betalen kunt u ook kiezen om het geld van uw RentePlús Rekening te gebruiken. Dat geldt ook voor het ontvangen van uw verkoopopbrengst. Uw RentePlús Rekening blijft een spaarrekening.

Heeft u een en/of rekening?
Heeft u zelf geen Gemaksbeleggen of Fondsbeleggen bij Centraal Beheer, maar de andere rekeninghouder wel? Dan kan de andere rekeninghouder de RentePlús Rekening die u samen heeft, gebruiken om zijn of haar beleggingen mee te betalen. En om zijn of haar opbrengsten op te laten storten. Voorwaarde is dat de RentePlús Rekening en de beleggingsrekening ook op naam staan van de rekeninghouder die de opdracht geeft. De beleggingsrekening mag ook een en/of rekening zijn. Minderjarige rekeninghouders kunnen nog niet beleggen bij Centraal Beheer.

Informatie voor nabestaanden

Een dierbare is overleden. Wij wensen u veel sterkte in deze moeilijke periode.

Bel ons op telefoonnummer (055) 579 5055
U kunt ons van maandag tot en met vrijdag van 8.00 tot 21.00 uur bereiken. En op zaterdag van 9.00 uur tot 16.30 uur. Wij helpen u graag om alle verzekeringen en bankzaken van de overledene bij Centraal Beheer op te zeggen of aan te passen.

Stappenplan
 1. U geeft aan ons door dat de rekeninghouder is overleden.
 2. Staat de spaarrekening op 1 naam? Dan blokkeren we de spaarrekening.
 3. Staat de spaarrekening op naam van 2 rekeninghouders? Dan kan de andere rekeninghouder geld opnemen. De erfgenamen nemen de plaats van de overleden rekeninghouder in. De erfgenamen kunnen het geld opnemen als ze een kopie van een Verklaring van Erfrecht opsturen.
 4. U stuurt ons de papieren en laat ons schriftelijk weten wat er met de spaarrekening moet gebeuren.
 5. Wij bekijken of alle papieren kloppen en of uw keuze wettelijk mogelijk is.
 6. We zorgen dat uw keuze zo snel mogelijk geregeld is.
U leest meer informatie in de brochure Spaarrekeningen, informatie voor erfgenamen.

Uw spaarrekening en de belasting

We sturen elk jaar de financiële gegevens van al onze rekeninghouders naar de Belastingdienst. Alle financiële instellingen in Nederland zijn dat wettelijk verplicht.

Wij geven uw spaartegoeden door aan de belasting
Uw spaartegoeden staan vooraf ingevuld op uw aangifteformulier. Is dit niet het geval? Vul uw spaartegoeden dan zelf in bij uw belastingaangifte.

U moet misschien inkomstenbelasting over uw spaartegoeden betalen
Dit hangt af van uw totale vermogen. U heeft een vrijstelling over uw totale vermogen in box 3 van € 30.000 (2018). Heeft u een fiscaal partner? Dan geldt een dubbele vrijstelling voor uw gezamenlijke vermogen. Meer informatie over de vermogensrendementsheffing.

De Belastingdienst wisselt uw gegevens uit met andere landen
De Belastingdienst wisselt gegevens uit met landen die meedoen aan de zogeheten Common Reporting Standard (CRS). Ook wisselt de Belastingdienst gegevens uit met landen waarmee Nederland een belastingverdrag heeft. Bent u fiscaal inwoner van een land dat niet meedoet aan de CRS? En waarmee Nederland ook geen belastingverdrag heeft? Dan geeft de Belastingdienst uw gegevens niet door aan dat land. U leest hier meer over in het document Meest gestelde vragen over de RentePlús Rekening.

Uw RentePlús Rekening stoppen

U kunt op elk moment stoppen met uw RentePlús Rekening. Daar zijn geen kosten aan verbonden.

Maak al het geld over naar de tegenrekening
U maakt in Mijn Centraal Beheer of de app al het geld van uw RentePlús Rekening over naar de tegenrekening.

Stuur een e-mail naar rpr@centraalbeheer.nl
Gebruik hiervoor het e-mailadres dat bij ons bekend is. U vindt dit e-mailadres in Mijn Centraal Beheer. Zet in het onderwerp van uw e-mail het nummer van uw RentePlús Rekening.

De rente maken wij aan u over
Staat er geen geld meer op uw RentePlús Rekening? Dan stoppen wij binnen enkele weken uw rekening. U ontvangt hiervan een bevestiging via e-mail. Heeft u nog recht op rente? Die maken wij over naar uw tegenrekening.

U kunt uw RentePlús Rekening nog 12 maanden inzien
In Mijn Centraal Beheer en de app ziet u uw RentePlús Rekening als beëindigde rekening.

Opnieuw starten kan altijd
Wilt u weer gaan sparen? Dan opent u gewoon een nieuwe RentePlús Rekening. Dat kost u niets.

Uw tegenrekening wijzigen

Voor het wijzigen van de tegenrekening stuurt u een e-mail naar rpr@centraalbeheer.nl. Gebruik hiervoor het e-mailadres dat bij ons bekend is. U vindt dit e-mailadres in Mijn Centraal Beheer. Zet alstublieft het rekeningnummer van uw RentePlús Rekening in het onderwerp van uw e-mail. Het nummer van de nieuwe tegenrekening zet u in de e-mail zelf. Na ontvangst van uw e-mail laten we u weten wat er nog nodig is om de wijziging definitief te maken.

Staat uw RentePlús Rekening op 2 namen (en/of)? Vult u dan het formulier Wijzigen tegenrekening in.