Klussen op kamers: checklist

Gaat je kind op kamers? Voor het eerst zelfstandig wonen, in een nieuwe stad? Een spannend moment. Dus natúúrlijk sta je klaar om te helpen verhuizen. Test je ‘kluskennis op kamers’ met deze checklist.
15 apr 2024 3 minuten

Studentenkamer opknaptips

Op kamers, dat betekent zelfstandig worden. Met een beetje hulp in het begin, kan jouw student het straks allemaal zelf. Dan heb je weer tijd voor de klusjes in je eigen huis. Heeft je kind een kamer gevonden en de sleutels gekregen? Dan spring je misschien in de auto om aan de andere kant van het land die mooie tweedehands bank op te halen. Of help je met frisse tegenzin 'even' de kamer schoon te maken voor het verhuizen begint. Met deze checklist vergeet je niks.

Kluskennis op kamers

Van grote schoonmaak tot klein trapgat.
Schoonmaken? Een echte student heeft wel wat beters te doen. Pak het 1 keer heel grondig aan. Dan is het makkelijker bij te houden. Tip: schoonmaakazijn is lekker goedkoop, milieuvriendelijk en (bijna) alles wordt er weer schoon mee. Zet ook een fles in de gedeelde gootsteenkast. Met een beetje geluk wordt die nog gebruikt ook.
Een kamer is meteen meer 'eigen' met een leuke kleur op de muur. In kleine ruimtes zijn lichte kleuren een aanrader. En gebruik zo veel mogelijk dezelfde kleur. Dan lijkt zelfs de kleinste kamer een beetje ruimer. Let ook op de lichtinval in de kamer. Gebruik bij twijfel testers. Wil je liever behangen? Maak het jezelf niet te moeilijk. Er is behang te koop dat je rechtstreeks op de muur kunt plakken. Geen gehannes met een behangtafel in de smalle gang. Je smeert de behanglijm op de muur en plakken maar.
Na een lange stapavond is het lekker om ongestoord uit te slapen. Aan lawaaiige huisgenoten kun je niet zo veel doen. Maar aan daglicht dat de kamer binnenvalt wel. Kies voor verduisterende (rol)gordijnen. Volg de meetinstructies voor het meten en ophangen. Dan schijnt er geen streepje zonlicht door een onvoorziene kier. Extra voordeel: de kamer blijft bij warm weer koeler dan met lichtdoorlatende gordijnen. Dat doet goede dingen voor de concentratie.

De meeste studenten komen ruimte tekort. Dat is niet zo gek, in een kamer van 5, 6, of 12 vierkante meter. Een goedkope oplossing: stellingen of losse schappen. Wat moet erop liggen? Dikke studieboeken op een schap dat aan een gipswandje hangt… Dat gaat niet werken. Dus klop even op de muren. Hoe kleiner de echo, hoe dikker de muur is. Daar schroef je misschien niet zo makkelijk iets in, maar het zit wel stevig vast.

Gebruik altijd pluggen en schroeven en geen spijkers. In de bouwmarkt vind je de juiste materialen voor jouw klus. Zo schrikt niemand wakker omdat de boel ’s nachts bezwijkt. Tentamens geven al stress genoeg. En om te voorkomen dat alles eraf rolt: gebruik een waterpas. Niet bij de hand? Typ in Google ‘waterpas’ en zie wat er gebeurt. Je kind kan de was doen… Of doe jij dat nog?

Niks is vervelender dan klem zitten met de bank in het trapgat van een smalle wenteltrap. Een testronde voor de verhuizing, met meetlat, is de moeite waard. Kan er misschien iets via een raam of balkon naar binnen? Verwijder op de verhuisdag pootjes en losse delen. Schakel huisgenoten in om te helpen sjouwen. Dat is meteen een goede kennismaking. Vooral als ze daarna getrakteerd worden op iets lekkers als bedankje voor hun hulp.

Doe het soms niet zelf

Zit de afvoer verstopt, is de gezamenlijke wasmachine kapot of valt de stroom uit? Niet alle klusjes in een studentenhuis hoef je zelf op te lossen. Blijf daarnaast vooral van elektra en leidingen af als je daar geen ervaring mee hebt. Voor je het weet zit het hele studentenhuis zonder stroom. Bij twijfel: overleg met huisgenoten of de huisbaas.

Zorg voor de spullen

Ook al komt de bank van Marktplaats en het bureau van de weggeefhoek. De laptop voor de studie, een telefoon en hobbyspullen kunnen toch aardig oplopen qua kosten. Vergeet niet om spullen die meeverhuizen naar de studentenkamer te verzekeren. Dit kan met een inboedelverzekering.