Als u en uw partner uit elkaar gaan of gaan scheiden moet u ook een beslissing nemen over uw woning. Als u nu een hypotheek heeft op 2 namen, dan bent u allebei aansprakelijk voor de hele hypotheek. Er zijn verschillende opties:

  • U blijft in het huis wonen, uw partner verhuist. De hypotheek blijft (voorlopig) op beide namen staan.
  • U blijft in het huis wonen, uw partner verhuist. De hypotheek komt op uw naam te staan.
  • U verkoopt de woning en u verhuist allebei.

U blijft alleen in het huis wonen. De hypotheek blijft op beide namen staan.

Het kan zijn dat u bij de scheiding afspreekt om de woning pas later te verdelen. U maakt duidelijke afspraken over woonlasten en bijvoorbeeld de kosten voor onderhoud van de woning. Let bij deze keuze op financiële gevolgen: een nieuwe hypotheek afsluiten is heel moeilijk voor de vertrekkende partner. En na 2 jaar kan uw ex-partner de hypotheekrente niet meer aftrekken. De totale netto lasten stijgen dus. Laat u door uw adviseur uitgebreid informeren over deze keuze. Vind een adviseur.

U blijft in het huis wonen, uw partner verhuist. De hypotheek komt op uw naam te staan.

U wordt dan alleen aansprakelijk voor de hele hypotheek. We noemen dat ook wel ‘ontslag hoofdelijke aansprakelijkheid’. De hypotheek moet aangepast worden, we gaan bijvoorbeeld toetsen of u de hypotheek alleen kan betalen. Het op uw naam zetten van de woning kan daarom alleen via een adviseur geregeld worden. Vind hier dan een adviseur bij u in de buurt. Uw adviseur vraagt de wijziging aan. Lees hier wat u moet regelen.

U verkoopt de woning en u verhuist allebei

Uw huis wordt verkocht. Wilt u daarna een nieuw huis kopen en heeft u daarvoor een nieuwe hypotheek nodig? Dan kunt u via een adviseur een nieuwe hypotheek aanvragen. Vind een adviseur.