Hoe corporates innoveren als startups om waardevolle proposities te bedenken

De 3 succesfactoren voor innovatie

Op donderdag 30 januari sprak Linda Nieuwenhuizen, Senior Manager New Business & Diensten bij Centraal Beheer, tijdens Innovatiepraatjes van Freshheads. Tijdens het inspirerende evenement deelden sprekers van TBI, Interpolis, YoungOnes en Centraal Beheer hun succesfactoren voor innovatie.

De succesfactoren voor innovatie? Daar waren de sprekers het wel over eens

4 innovatiepraatjes. 4 verschillende organisaties. De sprekers van FH Innovatiepraatjes vertelden over hun uitdagingen, best practices en innovatiedromen. En benoemden 3 gemeenschappelijke factoren voor succesvolle innovatie: klein, snel en klantgericht werken; innoveren met de hele organisatie; en ‘killer’-teams.

1. Klein, snel en klantgericht werken

Innovatie begint bij het probleem van de klant

Bij innovatie denken we vaak aan risico’s en onzekerheden. Terwijl een innovatieve manier van werken juist risico’s verkleint. Innovatie begint altijd bij een onderzoek naar het probleem van de doelgroep. Want zonder probleem, geen oplossing. Met een kleine investering van tijd en geld ontdek je vervolgens hoe je de doelgroep het beste kan helpen. Dit doe je door de route van idee naar eindproduct op te delen in kleine stapjes. Zo kun je alle onderdelen van je oplossing vroegtijdig testen. En eenvoudig aanpassen om aan te laten sluiten bij de behoeftes van de klant.

Snel experimenteren leidt tot succesvolle oplossingen

Tijdens FH Innovatiepraatjes vertelde Linda Nieuwenhuizen over de manier van werken binnen de innovatieprojecten van Centraal Beheer. Met onder andere RoadGuard en Duurzaam Woongemak lanceerde Centraal Beheer de afgelopen jaren in rap tempo nieuwe diensten. Deze diensten ontwikkelt Centraal Beheer door constant nieuwe ideeën te testen. “Iedere week voeren we minstens 2 experimenten uit. Het grotendeel daarvan zien we sneuvelen. Op die manier leren we waar we klanten mee kunnen helpen, maar, minstens zo belangrijk, ook waarmee niet.”

Vier successen, maar leer ook van ‘mislukkingen’

Innoveren is dus een kwestie van onophoudelijk testen van ideeën en oplossingen. Gemiddeld onderzoeken innovatieteams 250 ideeën om tot 1 succesvolle nieuwe oplossing te komen. Fail fast, fail cheap is daarom het innovatiemotto van Centraal Beheer. Zo zorg je er al in een beginstadium voor dat je alleen investeert in de juiste oplossingen. En kun je leren van ‘mislukkingen’, zonder dat je een grote investering hebt gedaan.

2. Innoveren met de hele organisatie

Draagvlak voor innovatie binnen de organisatie is essentieel

Put your money where your mouth is”. Een iconische uitspraak in de innovatiewereld. Youri van der Avoird van Interpolis herinnerde de bezoekers van FH Innovatiepraatjes met deze uitspraak aan het belang van draagvlak in de organisatie. Financieel draagvlak én een duidelijke koers. Een organisatie moet inzien dat innovatie noodzakelijk is om te overleven. Zo benadrukt ook Linda Nieuwenhuizen. “Met onze innovatieprojecten werken we aan de ambitie van Centraal Beheer om de meest klantgerichte dienstverlener van Nederland te zijn. Deze ambitie raakt de hele organisatie. Daardoor zien we allerlei mogelijkheden om gezamenlijk, en op een innovatieve manier, nieuwe oplossingen te bedenken.”

Innoveren kun je leren en dús met de hele organisatie doen

Innovatie wordt binnen organisaties vaak toegewezen aan gecentraliseerde ‘innovatieteams’. Omdat de organisatie (nog) niet klaar is voor een andere manier van werken, of omdat 1 gecentraliseerd innovatieteam gewoonweg makkelijker in te richten is. Maar om te kunnen innoveren moet je de behoeftes van de klant kennen. En daar heb je de hele organisatie bij nodig. Douwe van den Wall Bake, Innovatiemanager bij TBI, houdt zich hier dagelijks mee bezig. Hij droomt ervan zijn 6000 collega’s, werkende op verschillende locaties door het land, te inspireren tot innovatie. Door de juiste tools en trainingen te bieden maakt hij het voor iedereen in de organisatie mogelijk om te werken aan vernieuwingen. Via een interne community kunnen collega’s ook van elkaar leren.

Lab55 is het startpunt van innovatie binnen Centraal Beheer

Lab55, het innovatielab van Centraal Beheer, zet zich binnen Centraal Beheer in om innovatie door de organisatie heen te verspreiden. Zo werkt Centraal Beheer bijvoorbeeld met het Stage-gate model. Het Stage-gate model maakt het mogelijk om binnen een korte tijd een minimal viable product (MVP) te introduceren. De allerkleinste, meest minimale, snel en goedkoop te creëren versie van een nieuwe dienst. Met (pitch-)events, workshops en een innovatie leergang biedt Lab55 collega’s de benodigde tools om volgens het Stage-gate model te innoveren en klantgerichte producten en diensten te ontwikkelen.

3. Killer-teams

Een innovatieteam heeft een mix van talenten

Succesvolle innovatieprojecten vragen om verschillende competenties. Analytische vaardigheden, skills om te experimenteren, creativiteit, development, marketing- en sales, en nog veel meer. Innovatieteams bestaan daarom vaak uit personen die aan de ene kant gespecialiseerd zijn in 1 van deze competenties, en aan de andere kant brede kennis hebben over de andere vaardigheden. Heb jij een innovatieteam waarin al deze vaardigheden terugkomen? Dan heb je een goede basis voor succes!

Hackers, Hipsters en Hustlers, je kunt niet zonder ze

Pim Graafmans, Co-founder van YoungOnes, vertelde tijdens FH Innovatiepraatjes over zijn ‘Killer’-innovatieteam. Om van idee tot product te komen had hij iemand nodig die het product echt kon maken: een ‘Hacker’. Daarnaast moest zijn oplossing niet alleen functioneel zijn, maar ook gebruiksvriendelijk en mooi. De ‘Hipster’ in zijn Killer-team had de vaardigheden om de klant een fijne ervaring met het product te bieden. Tot slot had het team iemand nodig die het product goed kon verkopen: de ‘Hustler’. De Hacker, Hipster en Hustler worden veelal het ‘Minimum Viable Team’ om een nieuwe oplossing te laten slagen genoemd.

Kom met Lab55 in contact om te praten over innovatie

Lab55 deelt kennis en werkt samen met partners om open innovatie te stimuleren. Ben je benieuwd naar innovatie binnen Centraal Beheer? Of wil je met ons samenwerken? Laat het ons weten via lab55@achmea.nl.