Dynamisch energiecontract? Zo werkt het

In de wereld van energiecontracten kon je een lange tijd kiezen tussen 2 smaken: vast of variabel. Sinds kort bestaat er ook een dynamisch energiecontract. Klinkt spannend! Dat is het soms ook. Maar het heeft zeker ook voordelen. Wij leggen het uit.
23 nov 2023 3 minuten

Wat is een dynamisch energiecontract?

Een dynamisch energiecontract wordt ook wel een flexibel contract genoemd. Bij dit type energiecontract veranderen de variabele leveringstarieven per uur en per dag. Dit betekent dat je stroomprijs elk uur anders is en dat je gasprijs elke dag verandert. Hoeveel je betaalt voor je energie hoor je een dag van tevoren. Dit is heel anders dan bij een vast- of variabel energiecontract. Daar weet je een langere periode waar je aan toe bent.

De prijzen van een flexibel contract

De energietarieven van een dynamisch (flexibel) contract worden bepaald op de spotmarkt (of dagmarkt). Hier worden contracten gesloten voor energie die dezelfde of de volgende dag geleverd wordt. Kies je voor een dynamisch contract? Dan is je leveringstarief dezelfde als de prijs waarvoor de energieleverancier deze inkoopt.

Voor- en nadelen van een dynamisch contract

Elk nadeel heb zijn voordeel. En andersom. Dat geldt ook voor een dynamisch energiecontract. We zetten alle voor- en nadelen op een rijtje:

Voordelen

  • Dalen de prijzen op de energiemarkt? Dan heb je daar meteen voordeel van. Uit een onderzoek van de Vereniging van Dynamische Energieleveranciers blijkt dat mensen met een dynamisch energiecontract in 2022 vaak veel goedkoper uit waren dan mensen met een variabel energiecontract. Zij betaalden 35% minder voor stroom en 25% voor gas.
  • Je kunt je verbruik makkelijk afstemmen op de momenten waarop energie het goedkoopst is. Bijvoorbeeld door dan je was te draaien of je elektrische auto op te laden. Doordat je met een dynamisch energiecontract actief bezig bent met je verbruik bespaar je vaak meer energie.
  • Soms zijn de stroomprijzen negatief bij dynamische energie. Je verdient geld door op dat moment je apparaten aan te zetten.
  • Je betaalt geen risico-opslag aan de energieleverancier omdat de leverancier niet onverwacht met duur ingekochte energie blijft zitten.
  • Een dynamisch contract kent geen opzegboete. Je kunt dus op elk moment overstappen naar een ander contract en/of andere aanbieder.
  • Bij een dynamisch energiecontract krijgt de energieleverancier een vast bedrag voor de dienstverlening. Die is niet afhankelijk van jouw verbruik. Daarom stimuleren dynamische energieleveranciers vaak minder energieverbruik.

Nadelen

  • Stijgen de prijzen op de energiemarkt? Dan stijgen je energiekosten ook meteen.
  • Om het meeste voordeel te halen uit een dynamisch contract is het belangrijk om zelf goed bij te houden wanneer de energieprijzen het laagst zijn. En je verbruik daarop aan te passen. Bijvoorbeeld door de auto op te laden of de was te draaien op momenten dat de prijzen het laagst zijn. Bijvoorbeeld na het middaguur of in het weekend. Door bewust te zijn van je energieverbruik draag je bij aan een duurzamer leven.
  • Je hebt geen zekerheid van vaste tarieven. Dit kan een onzeker gevoel geven. 

Zonnepanelen en dynamische energietarieven

Je bent graag duurzaam bezig. Maar wilt ook het beste voor je portemonnee. Hoe zit het dan met zonnepanelen en een dynamisch contract? Met een dynamisch contract neem je stroom af tegen de geldende uurtarieven, maar je levert ook terug tegen dezelfde prijs. Een dynamisch contract kan een voordelige keuze voor je zijn als:
  • je met jouw zonnepanelen meer stroom opwekt dan je verbruikt 
    En andersom. Want hoe groter het verschil tussen de verbruikte en opgewekte stroom, hoe groter het voordeel van een dynamisch energiecontract.

  • je zonnepanelen richting het oost-westen liggen
    Je hebt dan ‘s ochtends en ‘s avonds het grootste voordeel van de hoge prijzen voor jouw zonnestroom.

  • je een thuisaccu hebt
    Door in de ochtend of avond terug te leveren geniet je van de hogere uurtarieven op die momenten.

2 dingen om op te letten

Denk je erover om een dynamisch energiecontract af te sluiten? Let dan op de volgende punten:
Het verschilt per energieleverancier op welke manier je maandbedrag wordt berekend:

Bij sommige leveranciers betaal je een gemiddeld termijnbedrag. Die berekent de energieleverancier op basis van je verbruik én de verwachte variabele leveringstarieven die je gaat betalen voor uw stroom en gas. Deze schatting wordt gemaakt op basis van eerdere inkoopprijzen. 
Bij een andere leverancier betaal je elke maand een geschat bedrag. Deze schatten zij een maand van tevoren in. Zo betaal je in de winter meer dan in de zomer. 
Een andere mogelijkheid is dat je per maand precies betaalt wat je verbruikt.

Behalve de variabele leveringskosten voor stroom en gas, rekent elke energieleverancier ook een eigen opslag. Ook verschillen de vaste leveringskosten per leverancier (€ 140 - € 175 per jaar). Het is slim om op deze extra kosten te letten als je dynamische contracten gaat vergelijken.