5 tips om je wifisignaal te verbeteren

Haperende beelden als je je favoriete Netflix serie kijkt? Of een lange laadtijd als je aan het browsen bent? Een slechte wifiverbinding is behoorlijk irritant. Maar in de meeste gevallen kun je het zelf goed oplossen. 

Start je wifi modem opnieuw op 

Klinkt als een simpele oplossing, maar vaak helpt het al om uw modem opnieuw op te starten. Trek de stekker van het modem uit het stopcontact en wacht 30 seconden. Doe dan de stekker weer in het stopcontact. Vaak duurt het een paar minuten voordat het modem weer is opgestart.

5 tips om je wifisignaal te verbeteren

Heb je het modem opnieuw opgestart? Maar werkt de wifi nog steeds niet goed? Dan is er waarschijnlijk meer aan de hand. Met deze tips kun je het wifisignaal vaak zelf verbeteren:

Wifi kun je instellen op verschillende kanalen. Heeft je buurman zijn wifi ingesteld op hetzelfde kanaal als jij? Dan kan dat elkaar verstoren. Met een wifi scanner app kun je zien welke netwerken actief zijn in jouw buurt. Bijvoorbeeld met de Wifi Analyzer (Android). Of Network Analyzer Lite (iOS). Deze apps helpen je een minder druk kanaal te vinden. Door in te loggen in je modem kun je vervolgens het kanaal wijzigen. Sluit daarbij het modem (aan de achterkant) wel aan met een netwerkkabel. Als de wifi dan helemaal uitvalt, kun je vrij gemakkelijk de instellingen terugzetten. Let op: dit zijn apps van derden. Gebruik is voor eigen rekening en risico.
De plek voor het modem is heel belangrijk voor een goed signaal. En dat is niet de (meter)kast. Staat die van jou daar wel? Verplaats het modem dan naar een centrale plek in huis. Zorg er ook voor dat er niet van alles om het modem heen ligt. En zet geen verstorende, elektronische apparatuur in de buurt. Zoals een babyfoon, magnetron of bluetooth-apparaten. Een modem achter de bank of een grote bloempot geeft ook een minder goed wifisignaal.
Een wifi verbinding kan via 2 frequenties lopen. Via de 2.4 GHz en 5GHz frequentieband. Vaak helpt het al om te wisselen van kanaal binnen de 2.4 GHz frequentieband (zie tip 2). Met veel nieuwe routers kun je ook op 5 GHz uitzenden. Dat is sneller en je hebt minder verstoring van andere apparatuur.
Valt je wifi steeds weg op je laptop of pc? Dan wil het nogal eens helpen om het stuurprogramma (driver) van je wifikaart bij te werken. Zorg ook dat je niet te veel zware programma’s laadt bij het opstarten.

Werkt de wifi op sommige plekken in het huis wél goed? En bijvoorbeeld op zolder, in de tuin of in een hoek van het huis niet? Dan kan een wifi-versterker de oplossing zijn. Er zijn verschillende soorten wifi-versterkers:

  • Accesspoint: Deze wifi-versterker plaats je op de plek waar je een beter signaal wilt. Het accespoint maakt dan via een UTP-kabel verbinding met de router. En zorgt vervolgens voor een nieuw wifi-signaal. Op de plek waar jij graag wifi wilt.
  • Wifi-repeater: Dit is een draadloos apparaat. Het pikt het bestaande wifi-signaal op. En herhaalt dit signaal. Zodat je ook verder weg van de router signaal hebt. Plaats de wifi-repeater op een plek waar nog wél goed wifi-signaal is. Het nadeel van de wifiversterker is dat de snelheid minder wordt.

Belangrijk: beveilig je wifi-netwerk

Zorg dat het wifi-netwerk goed beveiligd is. Zo houd je je internetgebruik veilig. En weet je zeker dat de buurkinderen niet meesnoepen van je wifi. Kies altijd een wachtwoord dat moeilijk te raden is. Dus geen postcode, geboortedatum of naam. Lees meer beveiligingstips van de Consumentenbond.