Uw huis op een duurzame manier onderhouden

Houd u het onderhoud van uw huis goed bij? Dan bent u al duurzaam bezig! U hoeft materialen namelijk minder snel te vervangen. Dat is beter voor het milieu en uw portemonnee. Bekijk meer tips over duurzaam woningonderhoud.
Goed onderhoud zorgt ervoor dat uw huis langer meegaat. En u dingen minder snel hoeft te vervangen. Denk bijvoorbeeld aan het jaarlijks schoonmaken van de dakgoten. Hiermee voorkomt u lekkage. En u heeft minder kans dat uw dakgoot beschadigt door het gewicht van takjes en bladeren. Op welke manieren kunt u nog meer duurzaam met woningonderhoud bezig zijn? Bekijk onze tips!
Als u dingen opknapt aan uw huis, verbruikt u minder materiaal. Vraag uzelf af of u iets moet vervangen of dat u het ook kunt opknappen. Denk bijvoorbeeld aan een versleten houten vloer. Deze kunt u opnieuw schuren en oliën. Dat is een stuk duurzamer en voordeliger dan een nieuwe vloer kopen.
Heeft u materialen nodig voor een onderhoudsklus? Als u kiest voor tweedehands materialen, bespaart u grondstoffen en energie. En zorgt u voor minder afval. Kijk eens rond op Marktplaats of ga op zoek naar herbruikbare bouwmaterialen. Gebruikte materialen hebben niet alleen meer karakter, ze zijn ook beter voor het milieu én uw portemonnee.

Kies bij onderhoudsklussen zo veel mogelijk voor duurzame materialen. Bijvoorbeeld ecologische bouwmaterialen. Hier zit meestal een keurmerk op. De keurmerken voor hout zijn FSC of PEFC. Zo weet u zeker dat u niet over een vloer van illegaal gekapt hout loopt. Wilt u nóg duurzamer bezig zijn? Kies dan voor gebruikt hout. Dat scheelt weer een paar gekapte bomen.

Moet u metaal vervangen? De productie van metaal is milieuvervuilend en helemaal niet duurzaam. Metaal is pas duurzaam als het gerecycled wordt. Zo gaan aluminium, staal, koper of ijzer lang mee. En zijn ze heel geschikt om opnieuw te gebruiken. Gerecycled metaal heeft geen keurmerk. Wel is er een MRF keurmerk voor bedrijven die metaal recyclen.

Gaat u zelf aan de slag met betonproducten? Zoals straatstenen, banden en tegels van beton. Kijk of het keurmerk Milieukeur aanwezig is. U weet dan zeker dat uw betonnen terrastegels gemaakt zijn van gerecycled materiaal.

Gaat u de kozijnen schilderen? Goed idee, het hout gaat zo een stuk langer mee. En u hoeft het minder snel te vervangen. De verf zelf is alleen minder goed voor het milieu. Kies daarom goed dekkende verf die geschikt is voor de klus. De verflaag gaat zo langer mee en u heeft er minder van nodig. Bereken van tevoren hoeveel verf u precies nodig heeft en koop niet te veel. 

Schildert u het buitenwerk? Kies liever een lichte kleur verf. Deze kan beter tegen de zon. Uw verflaag gaat dan langer mee. Bij het kiezen van verf kunt u op verschillende keurmerken letten. Hiermee kunt u schadelijke grondstoffen, microplastics, schadelijk pigment en oplosmiddelen zo veel mogelijk beperken. Bekijk op de site van Milieu Centraal welke keurmerken er zijn. 

Wist u dat ook schoonmaken kan bijdragen aan duurzaam onderhoud? Als u bijvoorbeeld uw houten kozijnen en gevel regelmatig schoonmaakt, hoeft u ze minder snel te schilderen. Kunststof kozijnen en gevels zijn onderhoudsarm. Toch is het belangrijk om ook deze regelmatig schoon te maken. Aanslag, vuil en zand kunnen het kunststof aantasten. 

Maak daarom kozijnen en gevels 2 keer per jaar schoon met warm water of een sopje met groene zeep. Gebruik geen agressieve schoonmaakmiddelen of schuurspons. Dit kan zorgen voor beschadigingen of krassen. Begin met het schoonspoelen van de gevel en kozijnen. Zo voorkomt u krassen door zand. Daarna maakt u de kunststof gevel schoon met een sopje en een zachte borstel of spons. 

Heeft u een cv-ketel? Schakel een vakman in die uw ketel onderhoudt en schoonmaakt. En onderdelen op tijd vervangt. Een cv-ketel verbruikt door vuil en slijtage meer energie. Door goed onderhoud wordt de ketel zuiniger in gebruik. Daarmee bespaart u dus energie. 

Ook kunt u energie besparen door de installatie opnieuw in te stellen. Volgens Milieu Centraal kunt u door de eco-stand te gebruiken ieder jaar wel 15 m3 gas besparen. Ook duurzaamheidsexpert Lars Boelen laat weten dat we vaak kunnen besparen op verwarmingskosten. Laat daarvoor uw cv-ketel, verwarmingsbuizen en radiatorknoppen opnieuw instellen.

Groene vingers krijgt u vanzelf met duurzaam tuinonderhoud. Uw tuin kunt u op verschillende manieren duurzaam onderhouden. Blad in uw tuin laten liggen, scheelt u niet alleen werk. Het zorgt er ook voor dat dieren zoals egels en insecten een schuilplaatsje hebben. Dat is beter voor de biodiversiteit. Ook wordt het afgevallen blad omgezet in humus. Dat is voeding voor de planten. Zo is mest of kunstmest niet nodig.

Een duurzame tuin maakt slim gebruik van regenwater. Bestrating en tegels in tuinen zorgen ervoor dat regenwater moeilijk in de grond zakt en ongebruikt naar het riool stroomt. In borders met planten en gras kan het water goed wegzakken. Dit zorgt ervoor dat het grondwaterpeil stijgt. Ook voorkomt u hiermee wateroverlast in uw tuin en straat bij hevige regenval. Haal daarom liever alle verharding die niet noodzakelijk is uit uw tuin.

Meer lezen over duurzaam tuinonderhoud? Lees het interview met 2 duurzame hoveniers.