""

Fiks het met de kleine-klusjes-wintergids

De dagen zijn kort en de nachten (soms) koud. Denk nog even aan deze kleine klusjes in en om huis. Zo zit je er lekker warm bij in de winter.

Klusjes in de winter

Sommige klussen kosten meer tijd dan andere. Gelukkig zijn er best wat klusjes die je snel, gemakkelijk en goedkoop zelf kunt doen. Een warm, opgeruimd en gezellig huis. Met een aantal slimme basistips woon je tijdens de donkere maanden nét een stukje lekkerder. En je bespaart meestal ook nog op je energierekening.

Een lek in de waterleiding? Dan voel je nattigheid. Kringen op het plafond, afbladderend behang en een nat tapijt. Dat zijn duidelijke tekenen van een vochtprobleem in huis. Bij langdurige vrieskou kunnen de waterleidingen beschadigd raken. Zeker bij slecht geïsoleerde woningen. Bevriezend water zet uit in de leidingen. Hierdoor kunnen er scheurtjes in de waterleiding ontstaan. Meestal merk je een kapotte leiding pas op als het gaat dooien. Het water lekt dan via de scheurtjes uit de leiding.

Let in de winter daarom extra goed op uw leidingen. Dit doe je door de thermostaat altijd op minimaal 15 graden te laten. En de radiatoren in elke ruimte een beetje open te draaien. Sluit ook de buitenkraan op tijd af. Daarnaast is het slim om na een vorstperiode de watermeter in de gaten te houden. Verbruik je meer water dan normaal? Dan lekt er misschien ergens in huis water weg via een kapotte leiding. Hoe eerder je een kapotte leiding laat herstellen, hoe kleiner de kans op schade.

Krijg je spontaan koude voeten als je door die tochtige gang loopt? Of wordt het nooit echt lekker warm in de woonkamer? Met een paar simpele maatregelen bespaar je energie én zorg je voor een warmer huis. Dicht kieren in huis met tochtstrips. Hang een ‘ouderwets’ kroeggordijn voor je voordeur tegen tocht. Kun je onder de voordeur door kijken? Stel je voordeur dan eens opnieuw af. Kijk ook de ramen na. Soms sluiten de ramen niet meer goed in de kozijnen. Dan voel je de tocht langs de ramen komen. Nieuwe kozijnen zijn echt niet altijd nodig. Als je het hang- en sluitwerk aanpakt, verminder je tocht.

Deurdrangers zorgen ervoor dat warmte minder snel de woonkamer verlaat. En door radiatorfolie achter je radiatoren te plakken, verdwijnt er minder energie via de koude buitenmuur.

Energie besparen tijdens de koude wintermaanden is met de hoge energieprijzen nooit weg. Misschien zit je doordeweeks veel op je werkkamer en ben je ‘s avonds graag beneden. Met een zogenaamde 'zoneregeling' kun je elke ruimte apart verwarmen. Zo verwarm je bijvoorbeeld de werkkamer wel en de woonkamer niet. Zoneregeling is geschikt voor meerdere verwarmingssystemen, zoals vloerverwarming en radiatoren. Bij vloerverwarming kun je een zoneregelaar installeren bij de verdeler. Bij radiatoren bestaat zoneregeling uit slimme radiatorknoppen. Een zoneregelaar verdien je al snel terug doordat je minder energie verbruikt om je huis te verwarmen. Ben je handig? Dan kun je zelf een zoneregelaar installeren. Of laat de zoneregelaar installeren door een gespecialiseerd bedrijf.
Alle ventilatieroosters dicht om energie te besparen? Dat klinkt als een goed idee, maar is het niet. Genoeg schone lucht in huis is belangrijk voor de luchtkwaliteit in huis. Ook stijgt de luchtvochtigheid in huis door slechte ventilatie. Het kost meer energie om vochtige lucht te verwarmen dan droge lucht. Houd daarom ook in de winter de ventilatieroosters boven ramen en deuren open. En maak ze minimaal 1 keer per jaar schoon met een sopje. Lees meer over het onderhouden van je ventilatiesysteem.

Tijdens de donkere wintermaanden zijn de lampen veel aan. Misschien heb je jouw huis of tuin wel versierd met gezellige lichtjes. Met duurzame verlichting bespaar je energie. Vervang daarom gloeilampen door ledverlichting. Houd je van sfeer? Een gloeilamp van 25 watt vervang je het beste door een ledlamp van 200-300 lumen. Ook kun je de led uitzoeken op een extra warme kleur licht.

Met slimme oplossingen in huis kun je lampen op afstand bedienen. Bijvoorbeeld met een app op je smartphone. Zo blijven lampen niet onnodig branden. En kom je in een gezellig verlicht huis aan als je ’s avonds thuiskomt.

Scheve dakpannen, een volle dakgoot of kieren in het dak kunnen zorgen voor lekkage. Kijk na harde wind even of je dakpannen nog goed liggen. Daarvoor hoef je niet het dak op. Gebruik eventueel een verrekijker om beter te kunnen zien. Controleer ook of je vochtplekken of kieren ziet. En controleer de goten op lekkage.

Heb je jouw dakgoten al schoongemaakt nadat de bomen hun blaadjes lieten vallen? Door bladafval en takjes kunnen dakgoot en afvoeren verstopt raken. Bij hevige regen- of sneeuwval kun je dan lekkage krijgen in huis. Ga je liever niet zelf de ladder op? Schakel een vakman in.

Krijg je lekkage na hevige sneeuwval? Dit kan komen door sneeuwjacht of door smeltende sneeuw die niet goed wegstroomt. Lees er meer over in het artikel schade bij dooi.

Staan de kerstspullen nou achter de knutselspullen of onder die doos met verkleedkleren? Hoewel we het opruimen meestal liever uitstellen, kan het wel een heel voldaan gevoel geven. In de winter zijn er regenachtige dagen genoeg om je zolder of kledingkast eens goed onder handen te nemen.

Zie je er als een berg tegenop? Doe het samen met je huisgenoten. Laat ieder een eigen kamer onder handen nemen. Of organiseer een rommelmarkt-in-eigen-huis (of tuin). Haal bijvoorbeeld eens alle spullen uit de zolderkasten of de berging. Stal ze uit alsof je een marktkraam moet inrichten. Laat alle huisgenoten langs de spullen gaan en bepaal samen wat moet blijven en wat weg kan. Zet de spullen die niet door de keuring komen gelijk apart. En breng ze naar de kringloop of verkoop ze op Marktplaats.

Kan je interieur wel een opfrisbeurt gebruiken? Een muurtje schilder je vaak binnen een dag. Ga je voor een mooie, warme winterkleur? Of alvast voor een frisse voorjaarskleur? In een opgefrist, gezellig huis is het goed toeven tijdens winterse dagen. Bijna jammer als het straks weer voorjaar wordt. Bijna dan.


Een kalender voor elk seizoen

Welke onderhoudsklussen je ook uitvoert, 1 ding is zeker. Je huis wordt er een stukje mooier, beter of gezelliger door. Wil je weten welke kleine onderhoudsklussen je in andere seizoenen kunt doen? Bekijk de kleine-klusjes-gids voor het voorjaar en de herfst. Klaar met het huis? Bekijk in de tuinkalender wat jouw tuin in de winter nodig heeft.