""

Fiks het met de kleine-klusjes-wintergids

De dagen zijn kort en de nachten (soms) koud. Denk nog even aan deze kleine klusjes in en om huis. Zo zit u er lekker warm bij in de winter.

Klusjes in de winter

Sommige klussen kosten meer tijd dan andere. Gelukkig zijn er best wat klusjes die u snel, gemakkelijk en goedkoop zelf kunt doen. Een warm, opgeruimd en gezellig huis. Met een aantal slimme basistips woont u tijdens de donkere maanden nét een stukje lekkerder. En u bespaart meestal ook nog op uw energierekening.

Een lek in de waterleiding? Dan voelt u nattigheid. Kringen op het plafond, afbladderend behang en een nat tapijt. Dat zijn duidelijke tekenen van een vochtprobleem in huis. Bij langdurige vrieskou kunnen uw waterleidingen beschadigd raken. Zeker bij slecht geïsoleerde woningen. Bevriezend water zet uit in de leidingen. Hierdoor kunnen er scheurtjes in de waterleiding ontstaan. Meestal merkt u een kapotte leiding pas op als het gaat dooien. Het water lekt dan via de scheurtjes uit de leiding.

Let in de winter daarom extra goed op uw leidingen. Dit doet u door de thermostaat altijd op minimaal 15 graden te laten. En de radiatoren in elke ruimte een beetje open te draaien. Sluit ook de buitenkraan op tijd af. Daarnaast is het slim om na een vorstperiode uw watermeter in de gaten te houden. Verbruikt u meer water dan normaal? Dan lekt er misschien ergens in huis water weg via een kapotte leiding. Hoe eerder u een kapotte leiding laat herstellen, hoe kleiner de kans op schade.

Krijgt u spontaan koude voeten als u door die tochtige gang loopt? Of wordt het nooit echt lekker warm in de woonkamer? Met paar simpele maatregelen bespaart u energie én zorgt u voor een warmer huis. Dicht kieren in huis met tochtstrips. Hang een ‘ouderwets’ kroeggordijn voor uw voordeur tegen tocht. Kunt u onder de voordeur door kijken? Stel uw voordeur dan eens opnieuw af. Kijk ook de ramen na. Soms sluiten de ramen niet meer goed in de kozijnen. Dan voelt u de tocht langs de ramen komen. Nieuwe kozijnen zijn echt niet altijd nodig. Als u het hang- en sluitwerk aanpakt, vermindert u tocht.

Deurdrangers zorgen ervoor dat warmte minder snel uw woonkamer verlaat. En door radiatorfolie achter uw radiatoren te plakken, verdwijnt minder energie via de koude buitenmuur.

Energie besparen tijdens de koude wintermaanden is met de hoge energieprijzen nooit weg. Misschien zit u doordeweeks veel op uw werkkamer en bent u ‘s avonds graag beneden. Met een zogenaamde 'zoneregeling' kunt u elke ruimte apart verwarmen. Zo verwarmt u bijvoorbeeld de werkkamer wel en de woonkamer niet. Zoneregeling is geschikt voor meerdere verwarmingssystemen, zoals vloerverwarming en radiatoren. Bij vloerverwarming kunt u een zoneregelaar installeren bij de verdeler. Bij radiatoren bestaat zoneregeling uit slimme radiatorknoppen. Een zoneregelaar verdient u al snel terug doordat u minder energie verbruikt om uw huis te verwarmen. Bent u handig? Dan kunt u zelf een zoneregelaar installeren. Of laat uw zoneregelaar installeren door een gespecialiseerd bedrijf.
Alle ventilatieroosters dicht om energie te besparen? Dat klinkt als een goed idee, maar is het niet. Genoeg schone lucht in huis is belangrijk voor de luchtkwaliteit in huis. Ook stijgt de luchtvochtigheid in huis door slechte ventilatie. Het kost meer energie om vochtige lucht te verwarmen dan droge lucht. Houd daarom ook in de winter uw ventilatieroosters boven ramen en deuren open. En maak ze minimaal 1 keer per jaar schoon met een sopje. Lees meer over het onderhouden van uw ventilatiesysteem.

Tijdens de donkere wintermaanden zijn de lampen veel aan. Misschien heeft u uw huis of tuin wel versierd met gezellige lichtjes. Met duurzame verlichting bespaart u energie. Vervang daarom gloeilampen door ledverlichting. Houdt u van sfeer? Een gloeilamp van 25 watt vervangt u het beste door een ledlamp van 200-300 lumen. Ook kunt u de led uitzoeken op een extra warme kleur licht.

Met slimme oplossingen in huis kunt u lampen op afstand bedienen. Bijvoorbeeld met een app op uw smartphone. Zo blijven lampen niet onnodig branden. En komt u in een gezellig verlicht huis aan als u ’s avonds thuiskomt.

Scheve dakpannen, een volle dakgoot of kieren in het dak kunnen zorgen voor lekkage. Kijk na harde wind even of uw dakpannen nog goed liggen. Daarvoor hoeft u niet het dak op. Gebruik eventueel een verrekijker om beter te kunnen zien. Controleer ook of u vochtplekken of kieren ziet. En controleer de goten op lekkage.

Heeft u uw dakgoten al schoongemaakt nadat de bomen hun blaadjes lieten vallen? Door bladafval en takjes kunnen dakgoot en afvoeren verstopt raken. Bij hevige regen- of sneeuwval kunt u dan lekkage krijgen in huis. Gaat u liever niet zelf de ladder op? Schakel Klushulp in.

Krijgt u lekkage na hevige sneeuwval? Dit kan komen door sneeuwjacht of door smeltende sneeuw die niet goed wegstroomt. Lees er meer over in het artikel schade bij dooi.

Staan de kerstspullen nou achter de knutselspullen of onder die doos met verkleedkleren? Hoewel we het opruimen meestal liever uitstellen, kan het wel een heel voldaan gevoel geven. In de winter zijn er regenachtige dagen genoeg om uw zolder of kledingkast eens goed onder handen te nemen.

Ziet u er als een berg tegenop? Doe het samen met uw huisgenoten. Laat ieder een eigen kamer onder handen nemen. Of organiseer een rommelmarkt-in-eigen-huis (of tuin). Haal bijvoorbeeld eens alle spullen uit de zolderkasten of de berging. Stal ze uit alsof u een marktkraam moet inrichten. Laat alle huisgenoten langs de spullen gaan en bepaal samen wat moet blijven en wat weg kan. Zet de spullen die niet door de keuring komen gelijk apart. En breng ze naar de kringloop of verkoop ze op Marktplaats.

Kan uw interieur wel een opfrisbeurt gebruiken? Een muurtje schildert u vaak binnen een dag. Gaat u voor een mooie, warme winterkleur? Of alvast voor een frisse voorjaarskleur? In een opgefrist, gezellig huis is het goed toeven tijdens winterse dagen. Bijna jammer als het straks weer voorjaar wordt. Bijna dan.


Een kalender voor elk seizoen

Welke onderhoudsklussen u ook uitvoert, 1 ding is zeker. Uw huis wordt er een stukje mooier, beter of gezelliger door. Wilt u weten welke kleine onderhoudsklussen u in andere seizoenen kunt doen? Bekijk de kleine-klusjes-gids voor het voorjaar en de herfst. Klaar met het huis? Bekijk in de tuinkalender wat uw tuin in de winter nodig heeft.