
Checklist onderhoudsklussen huurwoning
Onderhoudsklussen voor huurders
Mag het licht aan? Een kapotte lamp moet u als huurder zelf vervangen. Denk dan ook aan uw energierekening. Met duurzame verlichting bespaart u namelijk energie. Vervang daarom gloeilampen door ledverlichting. Houdt u van sfeer? Een gloeilamp van 25 watt vervangt u het beste door een ledlamp van 200-300 lumen. Ook kunt u de led uitzoeken op een extra warme kleur licht.
Met slimme oplossingen in huis kunt u lampen op afstand bedienen. Bijvoorbeeld met een app op uw smartphone. Zo blijven lampen niet onnodig branden. En komt u in een gezellig verlicht huis aan als u ’s avonds thuiskomt.
Grote reparaties aan de woning zijn voor rekening van de huurder. Toch zijn er nog best wat klussen die u als huurder hoort te doen. Deze kleine dingen zijn belangrijk voor een veilig huis waar u prettig kunt wonen. Denk aan het vervangen van de wc-bril, leertjes en onderdelen van kranen, deurknoppen, stopcontactdozen, sloten en kabelaansluitingen.
Als huurder bent u ook verantwoordelijk voor het vastzetten van trapleuningen, stopcontactdozen, schakelaars, drempels, roosters en deurbel. Kunt u wel wat hulp gebruiken bij 1 of meerdere van deze klussen? Schakel dan Klushulp in.
U kunt de verhuurder bellen als uw cv-ketel stuk is. Ook is de verhuurder verantwoordelijk voor de onderhoudscontrole van de cv-ketel. Dit wordt gedaan door een cv-monteur. U kunt als huurder een aantal dingen zelf doen. Doe dit aan het begin van de herfst. Dat betaalt zich uit in een warmer huis.
- Ontlucht de radiatoren. Dit doet u met een ontluchtingssleutel. Lucht in de verwarmingsbuizen zorgt ervoor dat radiatoren niet genoeg opwarmen. U herkent lucht in de buizen aan borrelende of tikkende geluiden als de verwarming aangaat.
- Controleer ook af en toe de waterdruk van uw cv. Als het goed is ligt de druk tussen de 1.5 en 2 bar. Is de druk te laag? Dan vult u de cv-ketel bij. In de handleiding van uw cv-ketel leest u hoe dit werkt.
Sluit in de herfst uw buitenkraan af. Zo voorkomt u dat de waterleidingen bevriezen. Met schade en lekkage als gevolg.
Wist u dat u tijdens de wintermaanden de thermostaat het beste op 15 °C laat staan? Draai ook de radiatoren een beetje open. Dit verkleint de kans op een bevroren leiding. Toch kunnen waterleidingen soms bevriezen in minder goed geïsoleerde huizen. Het begin van de lente is daarom een goed moment om uw waterleidingen te controleren. Denkt u dat er ergens in huis een kapotte leiding is? Voorkom schade aan uw spullen door lekkage en informeer op tijd uw verhuurder.
Meld slecht onderhoud bij de Huurcommissie
De regels voor onderhoud vindt u in het Besluit kleine herstellingen. Wacht niet te lang met uitvoeren van dagelijks onderhoud. Ontstaat er schade doordat u het gebrek niet heeft opgelost? U moet dan de schade aan uw verhuurder betalen. Voert de verhuurder onderhoud niet uit en ontstaat hierdoor schade? Dan is de verhuurder verantwoordelijk. Als huurder moet u de gebreken wel eerst melden bij de verhuurder.
Meld slecht onderhoud altijd bij uw verhuurder. Repareert uw verhuurder het probleem nog niet? Dan kunt u naar de Huurcommissie stappen. De Huurcommissie is niet alleen voor huurders met een sociale huurwoning, maar soms ook voor huurders in de vrije sector. Bekijk hiervoor uw huurcontract. Is uw woning slecht onderhouden en komt u er niet uit met uw verhuurder? Dan kunt u bijvoorbeeld verlaging van de huur aanvragen via de Huurcommissie.
Klushulp helpt huurders
Deel dit artikel
Ook interessant

Opruimen en ontspullen

Stappenplan: Radiatoren ontluchten en cv-ketel bijvullen

Uw huis duurzaam onderhouden

Fiks het met de kleine-klusjes-wintergids
Meer dan een huishoudelijke hulp
Of iemand nu thuis is of niet. Huishoudelijke hulp Wies (62) doet haar werk met plezier. “Als iemand vriendelijk is en je waardeert, dan kom je al een heel eind.” Ook is vertrouwen belangrijk.”