Checklist onderhoudsklussen huurwoning

Als huurder wilt u graag fijn en veilig wonen. Wie fikst dan die lekkende kraan, wiebelende trapleuning of verstopte dakgoot? U of de verhuurder? In de checklist vindt u de belangrijkste onderhoudsklussen voor u als huurder. En krijgt u tips hoe u ze aanpakt.
Bij een huurwoning is de verhuurder verantwoordelijk voor het groot onderhoud. Denk aan het schilderwerk buiten, grote reparaties en onderhoud aan de cv-ketel. Als huurder heeft u te maken met het dagelijks onderhoud. Dit zijn meestal kleine onderhoudsklussen. Doet u deze op tijd? Dan woont u net een stukje lekkerder in uw huurhuis. En met sommige klussen bespaart u ook nog op uw energierekening.

Onderhoudsklussen voor huurders 

Niets is zo vervelend als krakende of piepende deuren. Met een beetje smeerolie in de scharnieren loopt alles weer gesmeerd. Smeermiddel koopt u bij de bouwmarkt. Haal de scharnierpen met een lange tang voorzichtig uit het scharnier. Smeer de scharnierpen in met het smeermiddel. En druppel het smeermiddel ook in het scharnier zelf. Zet de scharnierpen weer op de juiste manier terug en test de deur. Als de deur nog steeds piept, kunt u de stappen nog eens herhalen met wat meer smeermiddel. Klaar met de klus? Maak het scharnier dan nog even schoon. Verwijder overtollig smeermiddel en vuil met een droge doek.

Mag het licht aan? Een kapotte lamp moet u als huurder zelf vervangen. Denk dan ook aan uw energierekening. Met duurzame verlichting bespaart u namelijk energie. Vervang daarom gloeilampen door ledverlichting. Houdt u van sfeer? Een gloeilamp van 25 watt vervangt u het beste door een ledlamp van 200-300 lumen. Ook kunt u de led uitzoeken op een extra warme kleur licht.

Met slimme oplossingen in huis  kunt u lampen op afstand bedienen. Bijvoorbeeld met een app op uw smartphone. Zo blijven lampen niet onnodig branden. En komt u in een gezellig verlicht huis aan als u ’s avonds thuiskomt.

Grote reparaties aan de woning zijn voor rekening van de huurder. Toch zijn er nog best wat klussen die u als huurder hoort te doen. Deze kleine dingen zijn belangrijk voor een veilig huis waar u prettig kunt wonen. Denk aan het vervangen van de wc-bril, leertjes en onderdelen van kranen, deurknoppen, stopcontactdozen, sloten en kabelaansluitingen.

Als huurder bent u ook verantwoordelijk voor het vastzetten van trapleuningen, stopcontactdozen, schakelaars, drempels, roosters en deurbel. Kunt u wel wat hulp gebruiken bij 1 of meerdere van deze klussen? Schakel dan Klushulp in.

Tochtende ramen en deuren. Kieren en gaten in huis. Ze zorgen ervoor dat veel energie onnodig het huis verlaat. Als huurder zorgt u zelf voor tochtstrips in huis. U woont zo niet alleen een stukje warmer. Maar u bespaart hiermee ook op uw energierekening. Loop daarom eens uw huis door en kijk waar de kieren zitten. Met tochtstrips dicht u al veel kieren in huis.
Even heerlijk wakker worden ’s ochtends onder een verfrissende douche. Dat is pas echt fijn als uw douchekop een prettige straal geeft. Ontkalk daarom eens in de zoveel tijd uw douchekop. Kalk zorgt ervoor dat de gaatjes in de douchekop langzaam verstopt raken. Hierdoor krijgt u een steeds kleinere en hardere straal. Gelukkig is een douchekop ontkalken zo gepiept. Haal de douchekop los van de slang en leg hem een halve dag in een emmer met schoonmaakazijn. Borstel daarna de restjes kalk van de douchekop. Spoel hem af met water voor u hem weer ophangt. Zet de douche nog even aan om de laatste restjes schoonmaakazijn en kalk weg te spoelen. Hetzelfde kunt u doen met de kranen.

U kunt de verhuurder bellen als uw cv-ketel stuk is. Ook is de verhuurder verantwoordelijk voor de onderhoudscontrole van de cv-ketel. Dit wordt gedaan door een cv-monteur. U kunt als huurder een aantal dingen zelf doen. Doe dit aan het begin van de herfst. Dat betaalt zich uit in een warmer huis.

  • Ontlucht de radiatoren. Dit doet u met een ontluchtingssleutel. Lucht in de verwarmingsbuizen zorgt ervoor dat radiatoren niet genoeg opwarmen. U herkent lucht in de buizen aan borrelende of tikkende geluiden als de verwarming aangaat. 
  • Controleer ook af en toe de waterdruk van uw cv. Als het goed is ligt de druk tussen de 1.5 en 2 bar. Is de druk te laag? Dan vult u de cv-ketel bij. In de handleiding van uw cv-ketel leest u hoe dit werkt.
Voldoende schone lucht in huis is belangrijk voor de gezondheid van u en uw huisgenoten. Heeft u een ventilatiesysteem in uw woning? Uw verhuurder moet het ventilatiesysteem controleren en repareren. Zelf maakt u het beste 1 keer per jaar de roosters boven de ramen schoon met een sopje. Reinig ook de afvoerventielen in plafonds of muren. Heeft u balansventilatie met WTW (warmteterugwinning)? Vervang dan 2 keer per jaar het filter van dit systeem. Zo is er geen vuiltje meer aan de lucht.
Als huurder houdt u zelf uw huis schoon. Denk hierbij aan de wekelijkse huishoudelijke klussen. En aan het schoonmaken en wassen van de ramen, deurposten, kozijnen en houtwerk. Houdt u van een fris en schoon huis, maar kunt u wel wat hulp gebruiken? Schakel dan onze Huishoudelijke hulp in.
Bent u als huurder verantwoordelijk voor een verstopte afvoer of riolering? Wel als het gaat om de riolering in de woning tot aan het aansluitpunt met de gemeentelijke riolering. Een gootsteen die maar niet doorloopt. Een verstopte wc. Of de douche die na een lange douchebeurt overstroomt. We snappen dat afvoeren schoon houden niet uw favoriete klus is. Maar het scheelt u veel werk en gedoe. Als u af en toe de afvoeren controleert, kan het water weer goed wegstromen. Verwijder daarom vuil uit de zwanenhals onder de gootsteen en wastafels. En kijk ook de afvoer van uw douche na. Let verder goed op wat u in de wc gooit. Lees nog meer tips hoe u een verstopte afvoer voorkomt.
Met een nieuwe lik verf op de muren oogt uw huis vaak weer als nieuw. Het buitenschilderwerk is voor de verhuurder. Maar binnen schildert u zelf. Bekijk wat de afspraken met de verhuurder zijn. Soms moeten muren weer wit worden opgeleverd als u verhuist. Goed om te weten als u van een fleurig gekleurd huis houdt.
Als huurder moet u dakgoten en regenpijpen die goed te bereiken zijn zelf schoonmaken. ‘Goed bereikbaar’ betekent niet voor iedereen hetzelfde. Bekijk daarom wat de afspraken met de verhuurder zijn. Staat u zelf niet graag op de ladder? Schakel dan Klushulp in voor het schoonmaken van de dakgoten.

Sluit in de herfst uw buitenkraan af. Zo voorkomt u dat de waterleidingen bevriezen. Met schade en lekkage als gevolg.

Wist u dat u tijdens de wintermaanden de thermostaat het beste op 15 °C laat staan? Draai ook de radiatoren een beetje open. Dit verkleint de kans op een bevroren leiding. Toch kunnen waterleidingen soms bevriezen in minder goed geïsoleerde huizen. Het begin van de lente is daarom een goed moment om uw waterleidingen te controleren. Denkt u dat er ergens in huis een kapotte leiding is? Voorkom schade aan uw spullen door lekkage en informeer op tijd uw verhuurder.

De verhuurder moet bij de oplevering van de huurwoning zorgen voor een oprit en toegangspaden. En voor een eenvoudige afscheiding met de buren. Ook grote reparaties en vernieuwing horen bij de taken van de verhuurder. Als huurder moet u zorgen voor onderhoud van de tuin, de oprit, paden en de schutting, heg of muur. Wilt u weten welk tuinonderhoud u in elk seizoen kunt doen? Wilt u weten welk tuinonderhoud u in elk seizoen kunt doen? Bekijk het in onze tuinkalender. Liever wat hulp in de tuin, zodat alles mooi blijft groeien en bloeien? Schakel onze Tuinhulp in.

Meld slecht onderhoud bij de Huurcommissie

De regels voor onderhoud vindt u in het Besluit kleine herstellingen. Wacht niet te lang met uitvoeren van dagelijks onderhoud. Ontstaat er schade doordat u het gebrek niet heeft opgelost? U moet dan de schade aan uw verhuurder betalen. Voert de verhuurder onderhoud niet uit en ontstaat hierdoor schade? Dan is de verhuurder verantwoordelijk. Als huurder moet u de gebreken wel eerst melden bij de verhuurder.

Meld slecht onderhoud altijd bij uw verhuurder. Repareert uw verhuurder het probleem nog niet? Dan kunt u naar de Huurcommissie stappen. De Huurcommissie is niet alleen voor huurders met een sociale huurwoning, maar soms ook voor huurders in de vrije sector. Bekijk hiervoor uw huurcontract. Is uw woning slecht onderhouden en komt u er niet uit met uw verhuurder? Dan kunt u bijvoorbeeld verlaging van de huur aanvragen via de Huurcommissie.

Klushulp helpt huurders

Voor veel onderhoudsklussen aan uw huurwoning kunt u bij Klushulp terecht. Of het nou gaat om het vastzetten van de trapleuning, de cv-ketel ontluchten of de dakgoot schoonmaken. Bekijk alle klussen die Klushulp voor u als huurder kan fiksen.