
Fiks het met de kleine-klusjes-herfstgids
Klaar die klus
Een warm en tochtvrij huis woont een stuk prettiger tijdens de koude maanden. Geen koude voeten meer op de tegelvloer in de gang. En u zit er lekker warm bij op de bank. Bovendien bespaart u op uw energierekening. Loop daarom eens uw huis door. En kijk waar u kieren en gaten ziet. Misschien kunt u zo onder de voordeur door kijken.
Verminder tocht in huis met tochtstrips. Bijvoorbeeld bij de voordeur en de brievenbus. Kijk ook het hang- en sluitwerk van de ramen na. Als ramen niet goed in de kozijnen sluiten, komt er veel tocht doorheen. Stel dan het hang- en sluitwerk dan opnieuw af. Dit is een kleine ingreep waarmee u gemakkelijk energie bespaart. En wist u dat u met een groen dak ook warmte binnenhoudt?
Nu de dagen kouder worden, draait u de verwarming al snel een paar graden hoger. Verwarmt u uw huis met een cv-installatie? Besteed dan aan het begin van de herfst aandacht aan uw cv-ketel, radiotoren en verwarmingsbuizen. Dat betaalt zich uit in een warmer huis én een lagere energierekening. Voor onderhoud en goed instellen van uw cv-ketel, schakelt u het beste een professional in. Maar de volgende kleine dingen kunt u zelf doen:
- Ontlucht de radiatoren. Lucht in de verwarmingsbuizen zorgt ervoor dat radiatoren niet genoeg opwarmen. U herkent lucht in de buizen aan borrelende of tikkende geluiden als de verwarming aangaat.
- Heeft u een radiator tegen een slecht geïsoleerde buitenmuur of een glazen pui? Plak radiatorfolie tegen de achterkant van de radiator. De warmte verdwijnt dan minder snel naar buiten.
- Verwijder het stof van alle radiatoren en convectoren. Zo geven ze de warmte beter af.
- Cv-leidingen die door onverwarmde ruimten lopen, verliezen ook warmte. U kunt ze met buisisolatie van schuim gemakkelijk isoleren.
Sfeervolle verlichting doet veel voor uw woonplezier. Zodra het herfst wordt, gaan de lampen in huis steeds vroeger aan. Met duurzame verlichting bespaart u energie. Vervang daarom gloeilampen door ledverlichting. Houdt u van sfeer? Een gloeilamp van 25 watt vervangt u het beste door een ledlamp van 200-300 lumen. Ook kunt u de led uitzoeken op een extra warme kleur licht. Denk ook aan de buitenverlichting. Zo vindt u die sleutelbos onderin in uw tas een stuk makkelijker terug als u in het donker thuiskomt.
Met slimme oplossingen in huis kunt u lampen op afstand bedienen. Bijvoorbeeld met een app op uw smartphone. Zo blijven lampen niet onnodig branden. En komt u in een gezellig verlicht huis aan als u ’s avonds thuiskomt.
Heeft u een kachel? Heerlijk om bij warm te worden na een herfstwandeling. Het einde van de zomer is dan ook een goed moment om de schoorsteen schoon te laten maken. Hiermee voorkomt u schoorsteenbrand.
Een gaskachel kunt u het beste 1 keer per jaar laten onderhouden door een cv-monteur. Hierdoor houdt u een zuinige gaskachel. En verkleint u de kans op vrijkomen van koolstofmonoxide.
Rookmelders in uw huis. Grote kans dat u er dagelijks onderdoor loopt, maar u ze niet meer opmerkt. Totdat ze opeens hard gaan piepen. Als er geen rook is, dan is stof meestal de oorzaak. Voor een brandveilig huis is het belangrijk om rookmelders regelmatig te controleren. Stof op de rookmelder kan ervoor zorgen dat rook minder snel door de melder wordt ontdekt. Verwijder daarom maandelijks het stof van de rookmelder. U kunt dan gelijk even controleren of de rookmelder nog goed werkt. Op de meeste rookmelders zit een testknop. Kijk ook wanneer de batterij van de rookmelder aan vervanging toe is. Gemiddeld hebben rookmelders elk jaar een nieuwe batterij nodig. Maar er zijn ook rookmelders waarvan u de batterij elke 5 of 10 jaar moet vervangen. Lees meer tips over rookmelders.
Huis en tuin herfstklaar
Deel dit artikel
Ook interessant

Klimop schadelijk voor uw muur?

Nachtvorst: 6 tips om rekening mee te houden

Voorkom waterschade door lekkende kitnaden

Tips voor een gezond binnenklimaat
Waterschade voorkomen: 6 tips
Extreme wateroverlast zoals een tijdje geleden in Limburg is gelukkig zeldzaam. Maar ook een flinke stortbui kan voor veel schade aan uw woning zorgen. Door klimaatverandering hebben we vaker last van hevige regenbuien. Hoe beschermt u uw huis tegen wateroverlast? Dit doet u onder andere met onderhoud van het dak en uw dakgoten. Maar ook door de tuin op de juiste manier aan te leggen. Met deze 6 tips beschermt u uw huis zo goed mogelijk tegen schade door wateroverlast.