Fiks het met de kleine-klusjes-herfstgids

De dagen worden korter en we zitten weer vaker binnen. Denk nog even aan deze kleine klusjes in en om huis. Voor u lekker op de bank kruipt met uw favoriete boek of serie. Zo maakt u uw huis klaar voor de herfst. En zit u er warmpjes bij.

Kleine klusjes in de herfst

Sommige klussen kosten meer tijd dan andere. Gelukkig zijn er best wat klusjes die u snel, gemakkelijk en goedkoop zelf kunt doen. Een warm, opgeruimd en gezellig huis. Dat woont en werkt toch een stukje lekkerder thuis. Met een aantal basistips voor uw woning gaat u goed voorbereid de donkere maanden in. En u bespaart meestal ook nog op uw energierekening.

Klaar die klus

Met de kleine-klusjes-herfstgids.

Een warm en tochtvrij huis woont een stuk prettiger tijdens de koude maanden. Geen koude voeten meer op de tegelvloer in de gang. En u zit er lekker warm bij op de bank. Bovendien bespaart u op uw energierekening. Loop daarom eens uw huis door. En kijk waar u kieren en gaten ziet. Misschien kunt u zo onder de voordeur door kijken.

Verminder tocht in huis met tochtstrips. Bijvoorbeeld bij de voordeur en de brievenbus. Kijk ook het hang- en sluitwerk van de ramen na. Als ramen niet goed in de kozijnen sluiten, komt er veel tocht doorheen. Stel dan het hang- en sluitwerk dan opnieuw af. Dit is een kleine ingreep waarmee u gemakkelijk energie bespaart. En wist u dat u met een groen dak ook warmte binnenhoudt?

Als u de deuren in huis sluit, ontsnapt warmte minder snel uit de kamers. Maar we vergeten nog weleens om de deur achter ons dicht te doen. Of uw huisgenoot heeft nét de handen vol. Een simpele oplossing voor warme kamers? Doodgewone deurdrangers! Ze zorgen ervoor dat deuren vanzelf weer dichtgaan. Een deurdranger kost niet veel, maar u bespaart wel op uw energierekening.

Nu de dagen kouder worden, draait u de verwarming al snel een paar graden hoger. Verwarmt u uw huis met een cv-installatie? Besteed dan aan het begin van de herfst aandacht aan uw cv-ketel, radiotoren en verwarmingsbuizen. Dat betaalt zich uit in een warmer huis én een lagere energierekening. Voor onderhoud en goed instellen van uw cv-ketel, schakelt u het beste een professional in. Maar de volgende kleine dingen kunt u zelf doen:

  • Ontlucht de radiatoren. Lucht in de verwarmingsbuizen zorgt ervoor dat radiatoren niet genoeg opwarmen. U herkent lucht in de buizen aan borrelende of tikkende geluiden als de verwarming aangaat.
  • Heeft u een radiator tegen een slecht geïsoleerde buitenmuur of een glazen pui? Plak radiatorfolie tegen de achterkant van de radiator. De warmte verdwijnt dan minder snel naar buiten.
  • Verwijder het stof van alle radiatoren en convectoren. Zo geven ze de warmte beter af.
  • Cv-leidingen die door onverwarmde ruimten lopen, verliezen ook warmte. U kunt ze met buisisolatie van schuim gemakkelijk isoleren.

Sfeervolle verlichting doet veel voor uw woonplezier. Zodra het herfst wordt, gaan de lampen in huis steeds vroeger aan. Met duurzame verlichting bespaart u energie. Vervang daarom gloeilampen door ledverlichting. Houdt u van sfeer? Een gloeilamp van 25 watt vervangt u het beste door een ledlamp van 200-300 lumen. Ook kunt u de led uitzoeken op een extra warme kleur licht. Denk ook aan de buitenverlichting. Zo vindt u die sleutelbos onderin in uw tas een stuk makkelijker terug als u in het donker thuiskomt.

Met slimme oplossingen in huis kunt u lampen op afstand bedienen. Bijvoorbeeld met een app op uw smartphone. Zo blijven lampen niet onnodig branden. En komt u in een gezellig verlicht huis aan als u ’s avonds thuiskomt.

Een warm huis in de herfst is wel zo prettig. Maar vergeet niet te ventileren. Goede ventilatie is belangrijk voor uw gezondheid. Zeker nu de ramen en deuren weer vaker dicht zijn. En u misschien wel vaker kaarsen brandt of binnen kookt. Controleer of ventilatieroosters openstaan. En maak ze schoon, zodat frisse lucht naar binnen kan. Kijk het ventilatiesysteem na en vervang 1 keer per jaar de filters in de ventilatie-unit. Hiermee zorgt u voor een gezond binnenklimaat. Bekijk meer tips voor gezonde, frisse lucht in huis.

Heeft u een kachel? Heerlijk om bij warm te worden na een herfstwandeling. Het einde van de zomer is dan ook een goed moment om de schoorsteen schoon te laten maken. Hiermee voorkomt u schoorsteenbrand.

Een gaskachel kunt u het beste 1 keer per jaar laten onderhouden door een cv-monteur. Hierdoor houdt u een zuinige gaskachel. En verkleint u de kans op vrijkomen van koolstofmonoxide.

Rookmelders in uw huis. Grote kans dat u er dagelijks onderdoor loopt, maar u ze niet meer opmerkt. Totdat ze opeens hard gaan piepen. Als er geen rook is, dan is stof meestal de oorzaak. Voor een brandveilig huis is het belangrijk om rookmelders regelmatig te controleren. Stof op de rookmelder kan ervoor zorgen dat rook minder snel door de melder wordt ontdekt. Verwijder daarom maandelijks het stof van de rookmelder. U kunt dan gelijk even controleren of de rookmelder nog goed werkt. Op de meeste rookmelders zit een testknop. Kijk ook wanneer de batterij van de rookmelder aan vervanging toe is. Gemiddeld hebben rookmelders elk jaar een nieuwe batterij nodig. Maar er zijn ook rookmelders waarvan u de batterij elke 5 of 10 jaar moet vervangen. Lees meer tips over rookmelders.

Vergeet de kleine klusjes buiten niet. Sluit de buitenkraan op tijd af, anders heeft u kans dat deze bevriest. Controleer of de dakpannen op uw dak nog recht liggen. Laat ze eventueel repareren door een vakman. En kijk of de schutting stevig genoeg staat voor een herfststorm. Zijn de meeste blaadjes van de bomen gevallen? Controleer of de dakgoten niet vol blad liggen. U voorkomt verstopping van de regenafvoer en bijbehorende wateroverlast als u regelmatig uw dakgoten schoonmaakt. Of laat schoonmaken.
Tijdens de zomer en winter slijt het schilderwerk aan de buitenkant van uw huis snel. Kijk daarom na de zomer even het schilderwerk na. En na de winter weer. Kan uw huis wel een likje verf gebruiken? Wacht er niet te lang mee. Zo voorkomt u dat het schilderwerk snel achteruitgaat.