Fiks het met de kleine-klusjes-herfstgids

De dagen worden korter en we zitten weer vaker binnen. Denk nog even aan deze kleine klusjes in en om huis. Voor je lekker op de bank kruipt met je favoriete boek of serie. Zo maak je je huis klaar voor de herfst. En zit je er warmpjes bij.

Kleine klusjes in de herfst

Sommige klussen kosten meer tijd dan andere. Gelukkig zijn er best wat klusjes die je snel, gemakkelijk en goedkoop zelf kunt doen. Een warm, opgeruimd en gezellig huis. Dat woont en werkt toch een stukje lekkerder thuis. Met een aantal basistips voor je woning ga je goed voorbereid de donkere maanden in. En je bespaart meestal ook nog op je energierekening.

Klaar die klus

Met de kleine-klusjes-herfstgids.

Een warm en tochtvrij huis woont een stuk prettiger tijdens de koude maanden. Geen koude voeten meer op de tegelvloer in de gang. En je zit er lekker warm bij op de bank. Bovendien bespaar je op je energierekening. Loop daarom eens je huis door. En kijk waar je kieren en gaten ziet. Misschien kun je zo onder de voordeur door kijken.

Verminder tocht in huis met tochtstrips. Bijvoorbeeld bij de voordeur en de brievenbus. Kijk ook het hang- en sluitwerk van de ramen na. Als ramen niet goed in de kozijnen sluiten, komt er veel tocht doorheen. Stel dan het hang- en sluitwerk dan opnieuw af. Dit is een kleine ingreep waarmee je gemakkelijk energie bespaart. En wist je dat je met een groen dak ook warmte binnenhoudt?

Als je de deuren in huis sluit, ontsnapt warmte minder snel uit de kamers. Maar we vergeten nog weleens om de deur achter ons dicht te doen. Of je huisgenoot heeft nét de handen vol. Een simpele oplossing voor warme kamers? Doodgewone deurdrangers! Ze zorgen ervoor dat deuren vanzelf weer dichtgaan. Een deurdranger kost niet veel, maar je bespaart wel op je energierekening.

Nu de dagen kouder worden, draai je de verwarming al snel een paar graden hoger. Verwarm je je huis met een cv-installatie? Besteed dan aan het begin van de herfst aandacht aan je cv-ketel, radiotoren en verwarmingsbuizen. Dat betaalt zich uit in een warmer huis én een lagere energierekening. Voor onderhoud en goed instellen van je cv-ketel, schakel je het beste een professional in. Maar de volgende kleine dingen kun je zelf doen:

  • Ontlucht de radiatoren. Lucht in de verwarmingsbuizen zorgt ervoor dat radiatoren niet genoeg opwarmen. Je herkent lucht in de buizen aan borrelende of tikkende geluiden als de verwarming aangaat.
  • Heb je een radiator tegen een slecht geïsoleerde buitenmuur of een glazen pui? Plak radiatorfolie tegen de achterkant van de radiator. De warmte verdwijnt dan minder snel naar buiten.
  • Verwijder het stof van alle radiatoren en convectoren. Zo geven ze de warmte beter af.
  • Cv-leidingen die door onverwarmde ruimten lopen, verliezen ook warmte. Je kunt ze met buisisolatie van schuim gemakkelijk isoleren.

Sfeervolle verlichting doet veel voor je woonplezier. Zodra het herfst wordt, gaan de lampen in huis steeds vroeger aan. Met duurzame verlichting bespaar je energie. Vervang daarom gloeilampen door ledverlichting. Houd je van sfeer? Een gloeilamp van 25 watt vervang je het beste door een ledlamp van 200-300 lumen. Ook kun je de led uitzoeken op een extra warme kleur licht. Denk ook aan de buitenverlichting. Zo vind je die sleutelbos onderin je tas een stuk makkelijker terug als je in het donker thuiskomt.

Met slimme oplossingen in huis kun je lampen op afstand bedienen. Bijvoorbeeld met een app op je smartphone. Zo blijven lampen niet onnodig branden. En kom je in een gezellig verlicht huis aan als je ’s avonds thuiskomt.

Een warm huis in de herfst is wel zo prettig. Maar vergeet niet te ventileren. Goede ventilatie is belangrijk voor je gezondheid. Zeker nu de ramen en deuren weer vaker dicht zijn. En je misschien wel vaker kaarsen brandt of binnen kookt. Controleer of ventilatieroosters openstaan. En maak ze schoon, zodat frisse lucht naar binnen kan. Kijk het ventilatiesysteem na en vervang 1 keer per jaar de filters in de ventilatie-unit. Hiermee zorg je voor een gezond binnenklimaat. Bekijk meer tips voor gezonde, frisse lucht in huis.

Heb je een kachel? Heerlijk om bij warm te worden na een herfstwandeling. Het einde van de zomer is dan ook een goed moment om de schoorsteen schoon te laten maken. Hiermee voorkom je schoorsteenbrand.

Een gaskachel kun je het beste 1 keer per jaar laten onderhouden door een cv-monteur. Hierdoor houd je een zuinige gaskachel. En verklein je de kans op vrijkomen van koolstofmonoxide.

Rookmelders in je huis. Grote kans dat je er dagelijks onderdoor loopt, maar je ze niet meer opmerkt. Totdat ze opeens hard gaan piepen. Als er geen rook is, dan is stof meestal de oorzaak. Voor een brandveilig huis is het belangrijk om rookmelders regelmatig te controleren. Stof op de rookmelder kan ervoor zorgen dat rook minder snel door de melder wordt ontdekt. Verwijder daarom maandelijks het stof van de rookmelder. Je kunt dan gelijk even controleren of de rookmelder nog goed werkt. Op de meeste rookmelders zit een testknop. Kijk ook wanneer de batterij van de rookmelder aan vervanging toe is. Gemiddeld hebben rookmelders elk jaar een nieuwe batterij nodig. Maar er zijn ook rookmelders waarvan je de batterij elke 5 of 10 jaar moet vervangen. Lees meer tips over rookmelders.

Vergeet de kleine klusjes buiten niet. Sluit de buitenkraan op tijd af, anders heb je kans dat deze bevriest. Controleer of de dakpannen op je dak nog recht liggen. Laat ze eventueel repareren door een vakman. En kijk of de schutting stevig genoeg staat voor een herfststorm. Zijn de meeste blaadjes van de bomen gevallen? Controleer of de dakgoten niet vol blad liggen. Je voorkomt verstopping van de regenafvoer en bijbehorende wateroverlast als je regelmatig je dakgoten schoonmaakt. Of laat schoonmaken.
Tijdens de zomer en winter slijt het schilderwerk aan de buitenkant van je huis snel. Kijk daarom na de zomer even het schilderwerk na. En na de winter weer. Kan je huis wel een likje verf gebruiken? Wacht er niet te lang mee. Zo voorkom je dat het schilderwerk snel achteruitgaat.