Ventilatiesysteem onderhouden: geen vuiltje aan de lucht

Het mechanische ventilatiesysteem of warmteterugwin-systeem (WTW) zorgt voor schone lucht in uw huis. Met regelmatig onderhoud blijft uw ventilatiesysteem goed werken. Met deze tips is er geen vuiltje meer aan de lucht.

Volgens onderzoeksbureau TNO woont u in een huis met voldoende frisse lucht prettiger én gezonder. Gemiddeld zitten we 90% van de tijd binnen. Het is dus belangrijk dat de luchtkwaliteit in huis goed is. Bij 1 op de 7 woningen is de lucht volgens TNO niet zo gezond. Naast bijvoorbeeld kookafzuiging helpt goede ventilatie om de lucht in huis gezond te houden. Bekijk hoe u uw mechanische ventilatiesyteem of warmteterugwin-systeem (WTW) goed onderhoudt.

Mechanische ventilatie of WTW-installatie? 

Heeft u thuis mechanische ventilatie of een warmteterugwin-installatie (WTW)? Deze systemen werken niet alleen op een andere manier. Het onderhoud van deze systemen verschilt ook. U herkent het soort installatie meestal aan de grootte van de box. De box van een WTW-systeem is ongeveer zo groot als een wasmachine. Deze is een stuk groter dan de box van het mechanische ventilatiesysteem. Het mechanische ventilatiesysteem zuigt alleen vervuilde lucht af. Via roosters boven de ramen komt verse lucht het huis in. In de keuken en de wc of de badkamer zitten ventielen. Een WTW-installatie zuigt lucht af, maar blaast ook schone lucht de woning in. Deze lucht is gefilterd door de filters in de installatie. De WTW-installatie warmt deze schone lucht op met warmte uit de woning. De ventielen zitten op meerdere plekken in huis.

Onderhoud van het mechanische ventilatiesysteem 

Heeft u mechanische ventilatie? Dit zorgt voor schone lucht en een gezonde luchtkwaliteit in huis. Dat lukt alleen als de installatie goed schoon is. Anders wordt het ventilatiesysteem een verzamelplek van bacteriën, stof en ongedierte. En krijgt u een slechte luchtkwaliteit in huis. Laat het ventilatiesysteem elke 2 jaar onderhouden door een ventilatiespecialist. Tijdens het onderhoud van uw mechanische ventilatie bekijkt de specialist de ventilatiebox en ventielen. En maakt de specialist deze schoon. De specialist controleert of het systeem goed werkt. Ook test de specialist de afzuigcapaciteit en stelt hij het systeem opnieuw af. U kunt ervoor kiezen meteen alle luchtkanalen te laten reinigen. Dit moet ongeveer elke 6 jaar gebeuren.

Zelf doen bij uw mechanische ventilatie

Maak 1 keer per jaar de filters boven de ramen schoon met een sopje. Reinig ook de afvoerventielen in plafonds of muren. Zo kan voldoende verse lucht uw huis binnenkomen.

WTW-systeem onderhouden

Heeft u een WTW-installatie? Deze zorgt voor schone en frisse lucht in huis. Dat lukt alleen als de roosters en filters goed schoon zijn. Deze worden vies door fijnstof en vuil. Ook het luchtkanaal en de mechanische onderdelen kunnen vies worden door stof, vocht en bacteriën. Hierdoor kan de luchtkwaliteit afnemen en het systeem geluid gaan maken. Niet fijn! Laat uw WTW-systeem elke 2 jaar onderhouden door een specialist. Tijdens het onderhoud van uw WTW-installatie bekijkt de specialist de WTW-box en ventielen. De specialist haalt deze waar nodig uit elkaar en maakt deze schoon. Ook kunt u ervoor kiezen meteen alle luchtkanalen te laten reinigen. Dit laatste moet ongeveer elke 6 jaar gebeuren.

Vervang zelf de filters van uw WTW-installatie 

De filters in het WTW-systeem vangen stof en vuil op uit uw huis. Als de filters verstopt raken, kan de installatie niet goed zijn werk doen. Ook kan de installatie meer lawaai gaan maken en verbruikt hij meer stroom. Vervang daarom 2 keer per jaar de filters van uw WTW-installatie. De omstandigheden in en rond uw woning hebben hier wel invloed op. Na een verbouwing moet u de filters bijvoorbeeld vaak al na 3 maanden vervangen. Dit komt door het bouwstof. Ook bij nieuwbouwwoningen moet u in het begin de filters vaker vervangen door het extra vocht dat nog in de woning zit.

In 4 stappen de filters vervangen 

Het vervangen van de filters in uw WTW-installatie is simpel werk en kunt u zelf doen. In de gebruikshandleiding van uw WTW-installatie leest u welke filters u precies nodig heeft en hoe u deze vervangt. Meestal zijn het de volgende stappen:
 1. Haal de stekker van de installatie uit het stopcontact.
 2. Verwijder de oude filters uit de installatie en gooi deze bij het restafval.
 3. Pak de nieuwe filters en schuif deze in de WTW-installatie.
 4. Stop de stekker weer terug in het stopcontact.

Dit kunt u beter niet doen

Even de filters lekker wassen of gewoon schoonzuigen met een stofzuiger? Dit lijkt een goed idee, maar kunt u beter niet doen. Waarom? Omdat de structuur dan verandert. Zo kan er stof vrijkomen of wordt het stof het filter ingezogen. De WTW-filters en WTW-installatie kunnen hierdoor minder goed gaan werken. Het vervangen van de filters doet u makkelijk zelf. Hiervoor heeft u geen vakman nodig. Besteedt u het toch liever uit? Bel dan een ventilatiespecialist.

Tips mechanische ventilatie onderhouden 

 • Laat uw mechanische ventilatie elke 2 jaar onderhouden door een vakspecialist.
 • Laat elke 6 jaar alle luchtkanalen reinigen door een vakspecialist.
 • Maak zelf 1 keer per jaar de filters boven de ramen schoon met een sopje. Reinig ook de afvoerventielen in plafonds of muren.
 • Laat de roosters boven ramen en deuren altijd openstaan. Zo kan voldoende frisse lucht uw woning instromen.

Tips WTW-installatie onderhouden 

 • Laat uw WTW-installatie elke 2 jaar onderhouden door een vakspecialist.
 • Laat elke 6 jaar alle luchtkanalen reinigen door een vakspecialist.
 • Vervang 2 keer per jaar de filters van uw WTW-installatie. Maak ze niet schoon met een stofzuiger of door ze te wassen.
 • Reinig elk jaar ventielen in plafonds of muren.