bakfiets aan de gracht

De leukste spelletjes voor in de bakfiets

In het weekend gaan we Utrecht en omgeving ontdekken. Dat doen we op de bakfiets. Maar de omgeving van Utrecht is best groot. Soms zijn we een uur onderweg. Gelukkig hebben de kinderen veel plezier. Dankzij deze 6 spelletjes.

Archief 15 apr 2019 3 minuten

We verzonnen spelletjes

In de auto vermaken onze kinderen zich prima. Ze zingen mee met de muziek. Kijken een filmpje. Doen iets anders leuks. Of slapen eventjes. Maar in de bakfiets gaat dat niet. In de eerste ritjes met de bakfiets verveelden de kinderen zich snel. Maar daarna verzonnen we allerlei spelletjes. 

De kinderen zien meer

Een bakfiets gaat trager dan een auto. En dat is alleen maar leuk. Als we iets grappigs zien, kunnen we er langer naar kijken. En de kinderen kunnen makkelijker naar rechts, links en achterom kijken. Nee, ik niet. Ik moet blijven opletten. Ik kijk vooral vooruit. En zie dan 2 lachende gezichtjes.

Van echo tot bingo

De 6 leukste spelletjes voor in de bakfiets

Zeker als het goed weer is. En we trek hebben in een ijsje. We fietsen dan onder de perrons van Utrecht Centraal door. We zijn nog maar een meter in de tunnel, of de oudste roept al: “Echo!” De jongste sluit aan: “Echoo!” En samen nog een keer. Steeds langer. En dat klinkt heerlijk in die tunnel. “Echoo! Echooooo!”
Met zo’n bakfiets. En 2 kinderen die steeds zwaarder worden. Maar ik fiets met plezier. Want ik weet dat het feest wordt als ik de top heb bereikt. Dan gaan we dalen. En niet zomaar maar dalen. Maar alsof we in de achtbaan zitten. Compleet met geschreeuw. Heerlijk! 
En we hebben weer 5 minuten plezier. We doen alsof we in het water even een nijlpaard zien. Dat meteen weer kopje onder gaat. Wie ziet het eerste dat nijlpaard weer? Of zwemt er ineens een krokodil? 
En de kleur is … Maar in de bakfiets is het net wat leuker. Omdat we dingen net wat langer zien dan in de auto. Dat blauwe verkeersbord in de verte. Die fietser met de rode broek. We kunnen langer raden. En langer lachen.
Wie ziet het eerste een fietser met een rode broek? En dan maar goed kijken naar de fietsers die we tegenkomen. Of naar de fietsers die ons inhalen. Diegene die de rode broek het eerst ziet, heeft gewonnen. En mag zeggen wat we nu gaan zoeken. 
Maar ondertussen houden ze ook goed bij de hoeveelste bakfiets dat is. Wie het eerst 5 bakfietsen heeft geteld, roept heel hard: bingo! En dan weer goed opletten op de volgende bakfietsen.

Was ik maar verzekerd...

Ieder ritje met de bakfiets is een feestje. Alleen al voor de spelletjes zou ik eigenlijk een fietsverzekering moeten afsluiten. Zodat ik snel een nieuwe kan kopen als hij gestolen wordt. Of beschadigd is. Zodat ik snel weer kan genieten van onze fietstochtjes.

Straks fietsen ze zelf

Maar ja, de kinderen worden groter. Straks passen ze niet meer in de bakfiets. En fietsen ze zelf. Ze roepen dan geen ‘echo’ meer. Zoeken geen nijlpaarden meer. Alleen de bakfiets herinnert me dan nog aan die leuke tochtjes.