Autovakantie naar Spanje: 5 tips

Zomervakantie! Op autovakantie naar Spanje? Ga goed voorbereid op reis met onze tips. En eenmaal aangekomen lekker genieten!

Onderweg 19 jul 2019 2 minuten

Spaanse parkeerregel

In een eenrichtingsstraat parkeert u op de even dagen van de maand aan de kant met de even huisnummers. En op oneven dagen aan de kant met de oneven huisnummers.

Op doorreis naar Spanje

Wanneer u op autovakantie naar Spanje gaat, komt u vaak door Frankrijk. Daar gelden ook andere verkeersregels dan in Nederland.

Hasta luego Hollanda!

Tips voor een autovakantie naar Spanje

In Spanje betaalt u geen tol op de Autovías, maar wel op de Autopistas. Ook voor sommige tunnels betaalt u tol. De tol die u betaalt hangt af van uw vervoermiddel. Reizigers naar Spanje vallen over het algemeen in deze 2 klassen:

Klasse 1: motoren, (bestel)auto's, camper en caravan
Klasse 2: busjes, bestelwagens en campers met dubbele wielen achter (of 3 assen)

Boetes kunt u in Spanje direct afrekenen. U krijgt dan 50% korting*. Deze korting geldt ook wanneer u de bekeuring binnen 20 dagen betaalt. Na 20 dagen betaalt u het volledige boetebedrag. Boetes voor een snelheidsovertreding op de snelweg zijn fors. Er geldt een minimumbedrag van € 100,-. Ook voor die ongemerkte paar kilometer te hard!

* Geldt niet voor ernstige overtredingen

Op de snelwegen geldt een maximumsnelheid van 120 km per uur. De snelheid op secundaire wegen (carreteras convencionales) is voor personenauto's in januari 2019 verlaagd van 100 naar 90 km per uur. Alleen op wegen met een fysieke afscheiding tussen de weghelften geldt nog de maximumsnelheid van 100 km per uur. Voor auto's met een caravan of zwaardere campers gelden maximumsnelheden tussen de 90 en 70 km per uur. Binnen de bebouwde kom is de snelheid voor iedereen maximaal 50 km per uur.

Milieuzones worden in Spanje aangeduid met 'area de prioridad residentiel'. In Madrid geldt dit vooral voor het centrum. Barcelona en omgeving is zelfs bijna 1 grote milieuzone. Ieder type auto heeft een eigen milieusticker nodig. U kunt deze voor ongeveer € 5,- kopen bij de Spaanse postkantoren.

In Spanje moet u niet 1, maar zelfs 2 gevarendriehoeken meenemen. Een veiligheidshesje voor de bestuurder is ook verplicht. En let op, ook een reservebril of extra contactlenzen zijn verplicht om mee te nemen. Een EHBO-doos en een brandblusser vinden Spanjaarden niet nodig.

Koop een tolbadge

Hoogzomer de lange rijen aan de tolpoortjes vermijden? Bestel dan vooraf een tolbadge. Regel dit wel ruim voor vertrek. Met de tolbadge kunt u gebruik maken van speciale tolpoortjes en hoeft u niet aan te sluiten in de rij. En wanneer u met de auto op vakantie naar Spanje gaat, rijdt u ook door Frankrijk. De tolbadge is in beide landen geldig. Dat is handig!