Opkomende Markten Aandelenfonds

Fondsupdate augustus 2023

Wij houden onze klanten graag op de hoogte. Bekijk daarom hier de cijfers over augustus 2023. En lees meer over de ontwikkelingen achter deze cijfers.

Rendement van dit fonds

Het opkomende Markten Aandelenfonds is een nieuw fonds. Er is op dit moment nog geen koershistorie en rendement beschikbaar.

Dit viel onze fondsbeheerders op

Sombere economische vooruitzichten in de eurozone
De vooruitzichten voor de eurozone-economie zijn somber. Diverse cijfers die het vertrouwen in de economie weergeven, staan op rood. Dit duidt op een naderende recessie. Ook het vertrouwen onder inkoopmanagers is laag, vooral binnen de industriële sector. Over het eerste half jaar wist de eurozone nog nipt een recessie te vermijden. De kans is sterk opgelopen dat er alsnog een recessie gaat komen.

Daling van de inflatie in de eurozone stagneert
De daling van de inflatie in de eurozone stagneert. Volgens de voorlopige prognose bedroeg zowel de zogenaamde headline-inflatie als de kerninflatie in augustus 5,3% jaar-op-jaar. De verschillen tussen de landen in de eurozone zijn wel groot. In de Verenigde Staten zet de dalende trend in de inflatie wel door, maar liggen de cijfers nog steeds boven de doelstelling van de centrale bank. Tijdens het jaarlijkse Jackson Hole symposium benadrukten de centrale bankiers het streven om de inflatie terug te brengen naar de doelstelling van 2%.

Kredietbeoordeling van de VS omlaag 
Begin augustus verlaagde Kredietbeoordelaar Fitch de kredietwaardigheid van de Verenigde Staten naar AA+. Fitch hanteerde eerder een AAA-rating (triple A’) gecombineerd met een negatieve verwachting voor de rating. Bij de verlaagde rating van AA+ hanteert Fitch een stabiele verwachting. De zogenaamde downgrade veroorzaakte een stijging van de Amerikaanse staatsrente. De rentestijging had vervolgens een negatieve uitwerking op de koers van technologieaandelen. Ondanks dat technologieaandelen terrein moesten prijsgeven staan diverse tech-aandelen dit jaar nog op een ruime winst.

Is het Chinese groeiwonder voorbij?
Het verwachte krachtige economische herstel van de Chinese economie na de covid-pandemie blijft uit. Al lange tijd vallen de economische data tegen. Zo stelden de handelscijfers over juli teleur. Zowel de exporten als de importen daalden sterk. De uitvoer viel met 14,5% terug ten opzichte van een jaar geleden. De importen daalden jaar-op-jaar met 12,4%. Sinds de coronapandemie het land platlegde, zijn de importen niet zo hard gedaald. De wegzakkende importen zijn een sterke indicatie dat de binnenlandse vraag stagneert. Wat zorgwekkend is voor de Chinese beleidsmakers is dat de haperende groei deels structurele oorzaken heeft. Zo kampt de vastgoedsector met grote problemen en gaat het land gebukt onder een grote schuldenlast bij onder meer de lokale overheden. Daardoor is er sprake van dalende prijzen, ofwel deflatie. Dit duidt op stagnatie van het economisch herstel. Gezien de omvangrijke schuldenlast is het twijfelachtig of de Chinese autoriteiten de economie kunnen stimuleren op dezelfde manier als in het verleden. Namelijk met grootschalige investeringen en het aanjagen van de vastgoedsector.

Deze pagina heeft een informatief karakter en is met grote zorgvuldigheid opgesteld door de beheerder. Deze pagina en de daarop opgenomen informatie is geen aanbod en ook geen advies tot aan- of verkoop van uw belegging(en). Deze pagina is gebaseerd op de per heden bekende en naar onze mening betrouwbare informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Beleggen brengt kosten en risico's met zich mee.
U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Deze informatie kan reclame bevatten. Lees het prospectus en het Essentiële-informatiedocument (Eid) voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Centraal Beheer is een handelsnaam van Achmea Bank N.V., statutair gevestigd in Den Haag, KvK nr. 27154399. Achmea Bank N.V. heeft een bankvergunning van De Nederlandsche Bank en is opgenomen in het register van de Autoriteit Financiële Markten onder nummer 12000011.