Mixfonds Voorzichtig

Fondsupdate december 2019

Wij houden onze klanten graag op de hoogte. Bekijk daarom hier de cijfers over december 2019. En lees meer over de ontwikkelingen achter deze cijfers.

Rendement van dit fonds

Dit viel onze fondsbeheerders op

De maand december bracht wederom een positief rendement voor het mixfonds. Nu waren het aandelen en grondstoffen die de kar trokken. Vooral aandelen uit opkomende landen lieten een mooi rendement zien van ruim 5%. De mix bevat ook obligaties. Staatsobligaties en bedrijfsobligaties behaalden een licht negatief rendement. Obligaties van opkomende landen lieten juist een positief rendement zien. Al met al leidde de brede spreiding dus tot een positief rendement over de maand december.

Hoewel de wereldwijde economische groei afzwakt, zien we de vooruitzichten verbeteren. De consument doet het wereldwijd goed. Het vertrouwen is relatief hoog en de consumptie groeit gestaag. Ook het vertrouwen onder Duitse ondernemers herstelde in de afgelopen maanden.

De Verenigde Staten en China zijn een voorlopig handelsakkoord overeengekomen. Een gedeelte van de ingevoerde Amerikaanse importtarieven wordt teruggedraaid en China gaat meer Amerikaanse agrarische producten importeren. Aandelenbeurzen leken te profiteren van dit nieuws en stegen.

De Britse Conservatieven behaalden onder leiding van premier Boris Johnson een grote verkiezingswinst tijdens de vervroegde parlementsverkiezingen in het Verenigd Koninkrijk. Daarmee lijkt het zo goed als zeker dat de Britten de Europese Unie op korte termijn gaan verlaten.

Eind 2018 dachten veel beleggers en analisten dat rendementen in 2019 laag zouden zijn. De rente stond al laag aan het begin van het jaar en aandelen hadden de jaren ervoor al mooie rendementen laten zien. Tegen de verwachting in daalde de rente nog verder in het jaar, waardoor obligaties toch weer goed presteerden. En aandelen behaalden zelfs buitengewoon hoge rendementen in 2019. Daarmee gaat het jaar 2019 de boeken in als een uitstekend beleggingsjaar.

De kans dat 2020 net zo goed wordt als 2019 lijkt klein. We zijn echter voorzichtig met het doen van voorspellingen. Vorige maand schreven we al dat voorspellen moeilijk is, vooral als het de toekomst betreft (uitspraak van Nils Bohr)!

Deze pagina heeft een informatief karakter en is met grote zorgvuldigheid opgesteld door de beheerder. Deze pagina en de daarop opgenomen informatie is geen aanbod en ook geen advies tot aan- of verkoop van uw belegging(en). Deze pagina is gebaseerd op de per heden bekende en naar onze mening betrouwbare informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
Centraal Beheer is een handelsnaam van Achmea Investment Management B.V., K.v.K.nr. 18059537, statutair gevestigd te Zeist. Voor het beheren van beleggingsinstellingen beschikt Achmea Investment Management B.V. over een vergunning van de Stichting Autoriteit Financiële Markten (AFM) en is zij opgenomen in het register van de AFM onder nummer 15001209.