Mixfonds Voorzichtig

Fondsupdate maart 2024

Wij houden u graag op de hoogte. Bekijk daarom hier de cijfers over maart 2024. En lees meer over de ontwikkelingen achter deze cijfers.

Rendement van dit fonds

Dit viel onze fondsbeheerders op

De Amerikaanse economie groeit harder dan de Europese economie
Het verschil tussen de economie van de Verenigde Staten en de eurozone bleek uit de aangepaste groeivoorspellingen van de centrale banken. De centrale bank van de VS, de ‘Fed’, verhoogde de groeiverwachting voor de Amerikaanse economie voor 2024 naar 2,1%. Eerder verwachtte de Fed nog een groei van 1,4%. Ook voor 2025 en 2026 zijn de groeiverwachtingen verhoogd. De Europese centrale bank (ECB), schaalde de verwachte groei voor de eurozone-economie juist naar beneden bij. De prognose voor 2024 staat nu op 0,6% terwijl eerder een groei van 0,8% werd verwacht. Vorige maand was de Europese commissie ook al somber over het herstel van de eurozone-economie.

De daling van de inflatie hapert
De daling van de inflatie hapert in de afgelopen maanden. De inflatie ten opzichte van een jaar geleden, de zogenaamde jaar-op-jaar inflatie, daalt gestaag. Maar de daling verloopt minder snel dan verwacht. De inflatie is ‘sticky’ en ligt nog steeds boven de doelstelling van de centrale banken. De centrale banken verwachten wel dat de inflatiedaling doorzet. Wel verhoogde de Fed de verwachte inflatie voor 2024 naar 2,6%. Eerder verwachtte de Fed nog een inflatie van 2,4%.

Eerste renteverhoging in Japan in 17 jaar
De Japanse centrale bank verhoogde voor het eerst in 17 jaar de beleidsrente. Het rentetarief ging van -0,1% naar 0% tot 0,1%. Met deze stap komt wereldwijd een einde aan de periode van negatieve beleidsrentes. De Zwitserse centrale bank (SNB) verlaagde daarentegen de beleidsrente onverwachts met 25 basispunten naar 1,5%. Daarmee is de SNB de eerste grote centrale bank die de beleidsrente verlaagt. De Fed en de ECB hielden de beleidsrentes constant. De eerste renteverlagingen worden halverwege dit jaar verwacht.

Ook grondstoffen naar recordniveaus
Niet alleen op de aandelenmarkten regent het records. Ook de goudprijs tikte kortstondig een nieuwe recordprijs aan boven de $2.200 per troy ounce. De stijging vond plaats na de beleidsvergadering van de Fed. De beleggingscategorie grondstoffen laat dit jaar een mooi positief rendement zien.

Belangrijke informatie

Elke maand krijgt u een nieuwe fondsupdate van Achmea Investment Management (Achmea IM). Achmea IM beheert onze beleggingsfondsen. U krijgt informatie over ontwikkelingen die afgelopen maand invloed hadden op het rendement van de fondsen. De fondsupdate is gebaseerd op de informatie die op het moment van publiceren bekend is. En kan later wijzigen. Het is geen beleggingsadvies voor aan- of verkopen. Lees het prospectus en het Essentiële-informatiedocument (Eid) voordat u besluit in dit fonds te beleggen. En lees over de kosten en risico's die bij beleggen horen.

Beleggen brengt kosten en risico's met zich mee.
U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Deze informatie kan reclame bevatten. Lees het prospectus en het Essentiële-informatiedocument (Eid) voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Centraal Beheer is een handelsnaam van Achmea Bank N.V., statutair gevestigd in Den Haag, KvK nr. 27154399. Achmea Bank N.V. heeft een bankvergunning van De Nederlandsche Bank en is opgenomen in het register van de Autoriteit Financiële Markten onder nummer 12000011.