Mixfonds Voorzichtig

Fondsupdate augustus 2022

Wij houden onze klanten graag op de hoogte. Bekijk daarom hier de cijfers over augustus 2022. En lees meer over de ontwikkelingen achter deze cijfers.

Rendement van dit fonds

Dit viel onze fondsbeheerders op

Groeivooruitzichten staan onder druk

Vorige maand schreven we al dat het IMF de groeivooruitzichten voor de wereldeconomie had verlaagd. De verwachtingen blijven onder druk staan nu vooral in Europa het vertrouwen van consumenten en ondernemers in de economische vooruitzichten erg laag is. De energiecrisis in Europa en de hoge inflatie zorgen voor dit lage vertrouwen in de toekomst. En als consumenten en ondernemers onzeker zijn over de toekomst, dan kunnen zij hun uitgaven terugschroeven. En daardoor groeit de economie minder snel of kan zelfs in een recessie raken. In de Verenigde Staten lijkt de inflatie te zijn gepiekt, maar deze ligt nog steeds op een hoog niveau.

Inflatie, inflatie en inflatie

Centrale bankiers maken zich zorgen over de aanhoudend hoge inflatie en slaan een hawkish toon aan. Dit betekent dat centrale bankiers zich duidelijk uitspreken over hun doelstelling om de inflatie weer omlaag te brengen. Tijdens de zogenaamde Jackson Hole conferentie gaf voorzitter van de Amerikaanse centrale bank Powell aan dat de beleids­rente nog verder zal stijgen en waarschijnlijk langere tijd hoog zal blijven. Hij gaf ook aan dat dit beleid gevoeld zal worden in de Amerikaanse economie en op de arbeidsmarkt. Ook ECB-bestuurders uitten zich hawkish. De markten houden rekening met een rente­verhoging van 75 basispunten tijdens de septembervergadering. In China proberen beleidsmakers de economie te ondersteunen en de centrale bank verlaagde daar de beleidsrente.

Onzekerheid troef

Al met al kunnen we concluderen dat er veel onzekerheid leeft. Onzekerheid over de inflatie, onzekerheid over acties van de centrale banken en onzekerheid over de econo­mische groei. Dat is een lastige periode voor beleggers omdat onzekerheid vaak betekent dat beleggingen verkocht worden. We weten ook dat een periode van onzeker­heid ook weer kansen kan bieden voor hogere rendementen in de toekomst. Het is helaas ondoenlijk om te voorspellen wanneer beleggingsmarkten de onzekerheid achter zich laten.

Deze pagina heeft een informatief karakter en is met grote zorgvuldigheid opgesteld door de beheerder. Deze pagina en de daarop opgenomen informatie is geen aanbod en ook geen advies tot aan- of verkoop van uw belegging(en). Deze pagina is gebaseerd op de per heden bekende en naar onze mening betrouwbare informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Beleggen brengt kosten en risico's met zich mee.
U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Deze informatie kan reclame bevatten. Lees het prospectus en de essentiële beleggers­informatie voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Centraal Beheer is een handels­naam van Achmea Investment Management B.V., K.v.K.nr. 18059537, statutair gevestigd te Zeist. En beschikt over een vergunning als beheerder van beleggings­instellingen van de AFM onder nummer 15001209.