Bedrijfs­obligaties­fonds

Fondsupdate januari 2024

Wij houden u graag op de hoogte. Bekijk daarom hier de cijfers over januari 2024. En lees meer over de ontwikkelingen achter deze cijfers.

Rendement van dit fonds

Dit viel onze fondsbeheerders op

Zachte landing voor de Amerikaanse economie
De Amerikaanse economie stevent vooralsnog af op een zachte landing. Dit betekent dat de economische groei waarschijnlijk afvlakt. De groei blijft naar verwachting wel hoog genoeg om een krimp (recessie) van de economie te voorkomen. De groei over het vierde kwartaal van 2023 verraste zelfs positief. Daarnaast zette de daling van de inflatie door. Beleggers maakten zich lange tijd zorgen over de inflatie. Een lagere inflatie is gunstig omdat de beleidsrente dan omlaag kan. En een lagere rente is weer gunstig voor bedrijven en huishoudens en dús voor de economische groei. Mede door de weerbaarheid van de Amerikaanse economie verhoogde het IMF de groeiverwachting voor de wereldeconomie in 2024 naar 3,1%. De groeiprognose voor 2025 staat op 3,2%.

Chinese economie in moeilijk vaarwater
De Chinese economie groeide in 2023 met 5,2%. De groeidoelstelling van 5% van de Chinese autoriteiten is daarmee gehaald. De economische groei is genormaliseerd na de coronacrisis, maar is wel lager dan in de periode daarvoor. Ondanks dat de economische groei hoger is dan in het Westen, zit de Chinese economie in moeilijk vaarwater en zijn de verwachtingen somber. De problemen in de vastgoedsector houden aan. De investeringen in de vastgoedsector daalden met bijna 10% ten opzichte van het jaar ervoor. Ook de verkoop van commerciële gebouwen staat onder druk. Er was sprake van een terugval van 6% ten opzichte van vorig jaar. Verder zitten de huizenprijzen in een dalende trend. In de tweede helft van 2023 daalden de huizenprijzen elke maand op rij. De werkloosheid ligt rond de 5%, maar de jeugdwerkloosheid ligt aanzienlijk hoger. Positief is wel dat de inkoopmanagersindices duiden op aantrekkende groei in zowel de industrie als de dienstensector.

Beleidsrentes blijven constant in januari
Ook in januari hielden de Europese Centrale Bank (ECB) en de Amerikaanse Centrale Bank (‘Fed’) de beleidsrentes constant. In de laatste maanden van 2023 verwachtten beleggers dat de beleidsrentes snel zouden dalen. Central bankiers temperden deze verwachtingen in januari. De eerste renteverlagingen worden nu in het tweede kwartaal verwacht.

Belangrijke informatie

Elke maand krijgt u een nieuwe fondsupdate van Achmea Investment Management (Achmea IM). Achmea IM beheert onze beleggingsfondsen. U krijgt informatie over ontwikkelingen die afgelopen maand invloed hadden op het rendement van de fondsen. De fondsupdate is gebaseerd op de informatie die op het moment van publiceren bekend is. En kan later wijzigen. Het is geen beleggingsadvies voor aan- of verkopen. Lees het prospectus en het Essentiële-informatiedocument (Eid) voordat u besluit in dit fonds te beleggen. En lees over de kosten en risico's die bij beleggen horen.

Beleggen brengt kosten en risico's met zich mee.
U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Deze informatie kan reclame bevatten. Lees het prospectus en het Essentiële-informatiedocument (Eid) voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Centraal Beheer is een handelsnaam van Achmea Bank N.V., statutair gevestigd in Den Haag, KvK nr. 27154399. Achmea Bank N.V. heeft een bankvergunning van De Nederlandsche Bank en is opgenomen in het register van de Autoriteit Financiële Markten onder nummer 12000011.