Bedrijfsobligatiesfonds

Fondsupdate september 2021

Wij houden onze klanten graag op de hoogte. Bekijk daarom hier de cijfers over september 2021. En lees meer over de ontwikkelingen achter deze cijfers.

Rendement van dit fonds

Dit viel onze fondsbeheerders op

Onrust in China

Het grote Chinese vastgoedbedrijf Evergrande kwam in september in de financiële problemen. Deze projectontwikkelaar dreigt te bezwijken onder de schuldenlast van ruim $300 miljard en heeft een rentebetaling gemist. De Chinese centrale bank probeert de onrust te bezweren via liquiditeitsinjecties. Ondanks de grote omvang van deze speler lijkt het besmettingsgevaar voor de rest van de wereld beperkt.

Waarschijnlijk afbouw van opkoopprogramma’s centrale banken

Centrale banken hinten op afbouw van de opkoopprogramma’s. De ECB verlaagt het tempo van het pandemie-opkoopprogramma (PEPP) ten opzichte van de voorgaande kwartalen. De Amerikaanse centrale bank (Fed) gaf aan de omvang van het opkoopprogramma vanaf november te willen gaan verlagen. Medio 2022 zou het programma dan volledig moeten zijn afgebouwd. Renteverhogingen zitten voorlopig nog niet in het vat. Al heeft de Noorse centrale bank de beleidsrente met 25 basispunten verhoogd. De financiële markten reageren doorgaans negatief op minder financiële steun vanuit centrale banken.

Duitse verkiezingen hadden nauwelijks effect op financiële markten

De Duitse verkiezingen zijn gewonnen door de SPD. Er worden geen extreme beleidswijzigingen verwacht waardoor de Duitse verkiezingen nauwelijks effect hadden op de financiële markten.

Koersdalingen horen bij beleggen

Onrust op de beurs kan zomaar toeslaan. Maar kan ook zomaar weer verdwijnen. Bijna elk jaar gebeurt het wel dat beleggers nerveus worden en dat de koersen in de min schieten. Soms is er een concrete aanleiding, maar niet altijd. Deze maand lijken de aankondigen van centrale banken en de onrust in China de oorzaak. Hoe langer u belegt, hoe meer tijd u heeft om koersdalingen op te vangen. En hoe groter de kans op rendement.

Deze pagina heeft een informatief karakter en is met grote zorgvuldigheid opgesteld door de beheerder. Deze pagina en de daarop opgenomen informatie is geen aanbod en ook geen advies tot aan- of verkoop van uw belegging(en). Deze pagina is gebaseerd op de per heden bekende en naar onze mening betrouwbare informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.
Centraal Beheer is een handelsnaam van Achmea Investment Management B.V., K.v.K.nr. 18059537, statutair gevestigd te Zeist. Voor het beheren van beleggingsinstellingen beschikt Achmea Investment Management B.V. over een vergunning van de Stichting Autoriteit Financiële Markten en is zij opgenomen in het register van de AFM onder nummer 15001209.