Verdere renteverhogingen door centrale banken
De centrale bank van Amerika (Fed), Europa (ECB) en Engeland (BoE) verhoogden de beleidsrentes met 50 basispunten. En meer renteverhogingen zullen volgen. De ECB gaf aan in de komende vergaderingen de beleidsrente verder op te trekken en gaat in maart beginnen met de afbouw van de balans. Dit wordt
Quantitative Tightening of QT genoemd. De Japanse centrale bank paste onverwachts de bandbreedte aan waarbinnen de Japanse 10-jaarsrente mag bewegen. De Japanse centrale bank past al jaren zogenaamde
yield curve controle toe en deze aanpassing kwam als verrassing.
Inflatie en renteverhogingen waren de belangrijkste thema’s in 2022
De hoge inflatie en de daarop volgende verkrapping van het monetaire beleid waren de belangrijkste thema’s in 2022. De inflatie in zowel de eurozone als de Verenigde Staten steeg naar het hoogste niveau sinds de stagflatieperiode van de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw. De Amerikaanse inflatie piekte boven de 9% en de eurozone-inflatie liep zelfs op tot boven de 10%. Dit kwam mede door de economische sancties tegen Rusland als gevolg van de oorlog in Oekraïne. Hierdoor stegen de energieprijzen wereldwijd sterk. Door de hoge inflatie kwam in 2022 een abrupt einde aan de jarenlange terughoudendheid van de beleidsmakers bij het verkrappen van het monetaire beleid. Zo verhoogde de Fed de beleidsrente in zeven stappen van een bandbreedte van 0% - 0,25% tot een bandbreedte van 4,25% - 4,5%. De ECB was iets minder doortastend, maar verhoogde de beleidsrente desondanks in vier stappen van -0,5% naar 2,0%.
2022 was een memorabel jaar
Het jaar 2022 was in meerdere opzichten memorabel. Zowel aandelen, kredietobligaties als staatsobligaties sloten het jaar met forse verliezen af. Het is voor het eerst in decennia dat zowel aandelen als staatsobligaties gelijktijdig een negatief rendement laten zien. De wereldwijde aandelenmarkten sloten het jaar af met een verlies van bijna 18% (afgedekt naar euro). In humaan opzicht en in financieel opzicht is 2022 een jaar om snel achter ons te laten.
Elk nadeel heeft zijn voordeel?
In de voorbije jaren schreven we regelmatig dat het verwachte rendement op aandelen laag was geworden. En dat het risico op een negatief rendement groeide (maar dat dit niet te voorspellen is). Dit jaar is dat anders. De aandelenkoersen zijn fors gedaald en dat maakt het rendementspotentieel voor de lange termijn belegger langzaam maar zeker aantrekkelijker. Natuurlijk blijft er onzekerheid en dat is nu niet anders. Dat is ook de reden dat koersen gedaald zijn. Als de onzekerheid of het pessimisme op zijn hoogst is, dan is dat vaak ook het beste moment om te gaan beleggen.