Wereldwijd Aandelenfonds

Fondsupdate april 2022

Wij houden onze klanten graag op de hoogte. Bekijk daarom hier de cijfers over april 2022. En lees meer over de ontwikkelingen achter deze cijfers.

Rendement van dit fonds

Dit viel onze fondsbeheerders op

De oorlog houdt aan en sancties worden verder aangescherpt 
Rusland draaide de gaskraan naar Polen en Bulgarije dicht. De EU-landen maken plannen om de import van Russische olie en gas te verminderen, maar willen de economische schade beperkt houden en tekorten voorkomen. De kans op een ontregeling van de gas- of olie-import uit Rusland is groot en dit is een grote bedreiging voor de Europese economie. 

Economie eurozone groeit in eerste kwartaal 2022 met 0,2%
Ten opzichte van het laatste kwartaal in 2021 is de economie in de eurozone gegroeid met 0,2%. Ondertussen blijft de inflatie hardnekkig hoog. 

Hoge inflatie zet centrale banken onder druk 
De aanhoudend hoge inflatie zet centrale banken aan het monetaire beleid te normaliseren. Dit betekent dat steunprogramma’s worden afgebouwd en dat de zogenaamde beleidsrente wordt verhoogd. Een voorbeeld hiervan is de Zweedse Riksbank die onverwachts de beleidsrente verhoogde. Daarnaast bleek uit de notulen van de Amerikaanse centrale bank dat zij ook het monetaire beleid sneller wil gaan normaliseren. Meerdere renteverhogingen van 0,5% zijn nu waarschijnlijk. Ook de Europese Centrale Bank gaat dit jaar de beleidsrente mogelijk sneller dan verwacht verhogen. Alleen de Japanse centrale bank houdt vooralsnog vast aan het ruime monetaire beleid. 

Moeilijke maand voor de meeste beleggingscategorieën
Niet alleen aandelen uit ontwikkelde landen kenden een moeilijke maand. Vrijwel alle beleggingscategorieën eindigden de maand april in het rood. Alleen de categorie grondstoffen wist een positief rendement te behalen.

Deze pagina heeft een informatief karakter en is met grote zorgvuldigheid opgesteld door de beheerder. Deze pagina en de daarop opgenomen informatie is geen aanbod en ook geen advies tot aan- of verkoop van uw belegging(en). Deze pagina is gebaseerd op de per heden bekende en naar onze mening betrouwbare informatie. Aan deze informatie kunnen geen rechten worden ontleend.

Beleggen brengt kosten en risico's met zich mee.
U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Deze informatie kan reclame bevatten. Lees het prospectus en de essentiële beleggersinformatie voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Centraal Beheer is een handelsnaam van Achmea Investment Management B.V., K.v.K.nr. 18059537, statutair gevestigd te Zeist. En beschikt over een vergunning als beheerder van beleggingsinstellingen van de AFM onder nummer 15001209.