Is het slim om zonnepanelen te installeren?

14 feb 2024 2 minuten

Misschien heb je al het 1 en ander in het nieuws gehoord. De vraag naar zonnepanelen neemt langzaam af. Is het nu wel of niet slim om in deze tijd zonnepanelen te installeren? Wij leggen het uit.

De salderingsregeling: hoe zat het ook alweer?

Op zonnige dagen gebruik je de stroom die jouw zonnepanelen opwekken. Soms wek je meer stroom op dan je op dat moment nodig hebt. Die stroom lever je terug aan jouw energiemaatschappij. Heb je op een ander moment meer stroom nodig dan jouw panelen opwekken? Bijvoorbeeld op een bewolkte dag? Dan koop je juist stroom van jouw energiemaatschappij.

Aan het eind van het jaar kijkt de energiemaatschappij hoeveel stroom je dat jaar terugleverde. En hoeveel je kocht. De stroom die je terugleverde mag je verrekenden met de stroom die je kocht. Dat heet salderen.

De terugleververgoeding voor stroom

Kocht je het hele jaar meer stroom dan je terugleverde? Dan betaal je voor het verschil de normale stroomprijs die in jouw energiecontract staat. Leverde je juist meer stroom terug dan dat je kocht? Dan krijg je hiervoor een terugleververgoeding. Deze vergoeding is tussen de € 0,05 en € 0,10 per kilowattuur. De hoogte van de terugleververgoeding staat ook in het contract van jouw energiemaatschappij.

De afbouw van de salderingsregeling is van de baan

De salderingsregeling maakt het dus heel aantrekkelijk om zonnepanelen te kopen. Want je hebt tot een bepaalde hoeveelheid opgewekte stroom (meestal uitgedrukt in kilowatturen) geen extra kosten. De regels hiervoor zouden in de toekomst veranderen. Het plan was dat de salderingsregeling vanaf 2025 zou worden afgebouwd. En dat deze in 2031 helemaal zou stoppen. Maar inmiddels heeft de Eerste Kamer tegengestemd. Dit betekent dat de salderingsregeling voorlopig blijft. Zo moeten ook de lage inkomens worden aangemoedigd om zonnepanelen te kopen.

Wat gebeurt er als de salderingsregeling blijft?

Doordat de salderingsregeling blijft, wordt het elektriciteitsnetwerk extra belast. Daarom moeten we slimmer omgaan met opgewekte zonnestroom. We hebben een paar tips voor je.

  1. Vaak is het mogelijk om de zonnepanelen te verdelen over meerdere dakvlakken. Een oost-west-opstelling biedt voordelen. Op deze manier wek je de hele dag stroom op en kun je jouw elektrische apparaten over de hele dag gebruiken.

  2. Zonnepanelen en een thuisbatterij zijn een perfecte combinatie. Je slaat de duurzaam opgewekte stroom op en gebruikt die wanneer het jou uitkomt. Ook als de zon al onder is. Zo maak je slimmer gebruik van je zonnepanelen. Goed voor het milieu én je energierekening.

  3. Misschien een open deur, maar gebruik meteen zoveel mogelijk van je opgewekte stroom. Zet piekgebruikers, zoals je was- en afwasmachine aan als de zon schijnt. En laad je elektrische auto overdag op. Zo bespaar je alsnog flink op je energiekosten en ben je minder afhankelijk van jouw energieleverancier.

Waarom zonnepanelen nog steeds een slim idee zijn

Zelfs met een mogelijke afbouw van de salderingsregeling zijn zonnepanelen nog interessant. Voor zowel het milieu als besparing in de energiekosten. Dit is waarom.

Voor het klimaat blijft investeren in zonnepanelen natuurlijk heel aantrekkelijk. Want door groene stroom op te wekken verlaag je de uitstoot van schadelijke gassen.

Hoewel de salderingsregeling in de toekomst nog kan veranderen, biedt het op dit moment nog steeds financiële voordelen. Je kunt voorlopig nog 100% salderen. En je betaalt geen btw over je zonnepanelen.

Je verlaagt altijd je energierekening door zelf groene stroom op te wekken. De opbrengst hangt af van de ligging van jouw panelen.

Zonnepanelen gaan steeds langer mee. Onze partner Soly gebruikt Trina Solar panelen en geeft een productgarantie van 25 jaar. Dat betekent dat je een lange periode voordeel hebt van de energieopwekking.

Het installeren van zonnepanelen kan de waarde van je huis verhogen. Veel huizenkopers zijn op zoek naar energiezuinige opties.

In de toekomst verandert het salderen, maar zonnepanelen blijven toch voordelig. Er zijn oplossingen, zoals thuisbatterijen en slimme smarthome producten, die kunnen helpen.

Moet ik straks geld betalen voor stroom die ik teruglever?

Voor nu is Vandebron het enige energiebedrijf waarbij je gaat betalen voor het terugleveren van stroom. Maar er zijn misschien meer energiebedrijven die volgen. Hoe hoog die kosten zijn, hangt af van hoeveel stroom je teruglevert. Hierdoor heb je als eigenaar van een zonnestroomsysteeminstallatie iets minder voordeel. Maar het is nog steeds voordelig om je eigen energie op te wekken. In dit artikel leggen we je meer uit over hoe dat precies zit.

Wil je weten wat zonnepanelen jou opleveren?

Doe dan onze dakscan. En wil je een eerlijk advies? Maak dan vooral een afspraak met 1 van onze adviseurs. Zij kijken graag mee naar jouw situatie en wensen. Samen kunnen we kijken wat de beste optie voor jouw woning is.