Salderen en zonnepanelen

Met zonnepanelen bespaart u flink op uw energiekosten. Ook kunt u gebruikmaken van de salderingsregeling. Maar wat is dat eigenlijk? Hoe werkt het precies? En tot wanneer loopt deze regeling?

Wat is salderen?

Met uw zonnepanelen wekt u stroom op. Een deel van deze stroom gebruikt u direct zelf, bijvoorbeeld als u de afwasmachine aanzet. Maar als de zon niet schijnt heeft u ook energie nodig. Op dat moment verbruikt u meer dan u zelf opwekt. Deze energie krijgt u van uw energieleverancier.

Het deel van de zonne-energie dat u niet gebruikt, verkoopt u op uw beurt weer aan uw energieleverancier. Daar krijgt u hetzelfde bedrag voor als het bedrag dat u betaalt voor de stroom die u afneemt van het energiebedrijf. Aan het eind van het jaar verrekent uw energieleverancier de teruggeleverde stroom met uw verbruik. Dit heet salderen.

Een rekenvoorbeeld

  • U gebruikt in een jaar 4.500 kWh (het gemiddelde verbruik van een Nederlands huishouden).
  • Uw zonnepanelen wekken 3.500 kWh op.
  • Van die 3.500 kWh verbruikt u zelf direct 2.500 kWh. Nu hoeft u nog maar 2.000 kWh van het net af te nemen.
  • De overige 1.000 kWh van uw zonnepanelen wordt teruggeleverd aan de energieleverancier.
  • U neemt 2.000 kWh af van uw energieleverancier. Uw teruglevering is: 1.000 kWh. Dankzij de salderingsregeling betaalt u alleen voor het verschil: 2.000 kWh - 1.000 kWh = 1.000 kWh.

Mag ik onbeperkt stroom salderen?

U kunt energie salderen totdat u de salderingsgrens bereikt. Deze grens is gelijk aan de hoeveelheid stroom die u bij uw energieleverancier afneemt. Op uw energierekening ziet u hoeveel stroom u heeft gebruikt. Dezelfde hoeveelheid stroom kunt u vervolgens salderen.

Levert u meer stroom terug dan u verbruikt? Dan krijgt u een terugleververgoeding voor het overschot. De extra stroom valt buiten de salderingsregeling. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van uw contract met uw energieleverancier.

Blijft de salderingsregeling in de toekomst bestaan?

De overheid is van plan om de salderingsregeling vanaf 2025 langzaam af te bouwen. Dat is 2 jaar later dan gepland (het zou eerst in 2023 ingaan). Al moeten de Tweede en Eerste Kamer het wetsvoorstel nog wel goedkeuren. Als alles doorgaat betekent dit dat u vanaf 2025 elk jaar wat minder stroom kunt salderen.

Vanaf 2031 stopt de salderingsregeling helemaal. Dat betekent niet dat u de stroom gratis aan het net geeft. U ontvangt altijd een vergoeding voor het terugleveren van energie. Met het afbouwen van de salderingsregeling vervalt ook de salderingsgrens. Door de salderingsgrens zit er nu een maximum aan wat u mag salderen. Dat maximum vervalt. De vergoeding per kWh kan dan minder zijn, maar geldt wel over alle kWh die u terug levert. Zo wordt het aantrekkelijker om meer zonnepanelen te plaatsen dan alleen voor de energie die u verbruikt. En om te investeren in een batterij om het teveel aan energie in op te slaan.

Salderen, hoe regel ik dat? 

Heeft u zonnepanelen en wilt u gebruikmaken van de salderingsregeling? Dan moet u dat doorgeven aan uw netbeheerder via energieleveren.nl. De netbeheerder kijkt of uw elektriciteitsmeter geschikt is en zorgt eventueel voor vervanging. Dit is kosteloos. Ook blijft u dezelfde meterhuur betalen. De netbeheerder regelt met uw energieleverancier de verwerking in de afrekening. Ook als u al zonnepanelen heeft en extra zonnepanelen koopt, moet u ze weer aanmelden.

Ontdek wat u kunt besparen met zonnepanelen

Bent u benieuwd wat zonnepanelen u opleveren? Doe dan onze dakscan. Zo weet u direct hoeveel zonnepanelen op uw dak passen en wat u hiermee bespaart.