Salderen en zonnepanelen

Met zonnepanelen bespaar je flink op je energiekosten. Ook kun je gebruikmaken van de salderingsregeling. Maar wat is dat eigenlijk? Hoe werkt het precies? En tot wanneer loopt deze regeling?
14 feb 2024 2 minuten

Wat is salderen?

Met je zonnepanelen wek je stroom op. Een deel van deze stroom gebruik je direct zelf, bijvoorbeeld als je de afwasmachine aanzet. Maar als de zon niet schijnt heb je ook energie nodig. Op dat moment verbruik je meer dan je zelf opwekt. Deze energie krijg je van je energieleverancier.

Het deel van de zonne-energie dat je niet gebruikt, verkoop je op jouw beurt weer aan je energieleverancier. Daar krijg je hetzelfde bedrag voor als het bedrag dat je betaalt voor de stroom die je afneemt van het energiebedrijf. Aan het eind van het jaar verrekent jouw energieleverancier de teruggeleverde stroom met je verbruik. Dit heet salderen.

Een rekenvoorbeeld

  • Je gebruikt in een jaar 4.500 kWh (het gemiddelde verbruik van een Nederlands huishouden).
  • Jouw zonnepanelen wekken 3.500 kWh op.
  • Van die 3.500 kWh verbruik je zelf direct 2.500 kWh. Nu hoef je nog maar 2.000 kWh van het net af te nemen.
  • De overige 1.000 kWh van je zonnepanelen wordt teruggeleverd aan de energieleverancier.
  •  Je neemt 2.000 kWh af van je energieleverancier. Jouw teruglevering is: 1.000 kWh. Dankzij de salderingsregeling betaal je alleen voor het verschil: 2.000 kWh - 1.000 kWh = 1.000 kWh.

Mag ik onbeperkt stroom salderen?

Je kunt energie salderen totdat je de salderingsgrens bereikt. Deze grens is gelijk aan de hoeveelheid stroom die je bij je energieleverancier afneemt. Op je energierekening zie je hoeveel stroom je hebt gebruikt. Dezelfde hoeveelheid stroom kun je vervolgens salderen.

Lever je meer stroom terug dan je verbruikt? Dan krijg je een terugleververgoeding voor het overschot. De extra stroom valt buiten de salderingsregeling. De hoogte van de vergoeding is afhankelijk van je contract met je energieleverancier.

Blijft de salderingsregeling in de toekomst bestaan?

De overheid was van plan om de salderingsregeling vanaf 2025 langzaam af te bouwen. Maar begin 2024 heeft de Eerste Kamer besloten dat dit voorlopig niet gebeurt. Door het behoud van de salderingsregeling moeten ook de lage inkomens worden aangemoedigd om zonnepanelen te kopen.

De installateurskoepel Techniek Nederland en de branchevereniging Holland Solar geven aan dat de druk op het elektriciteitsnet groter wordt doordat de salderingsregeling blijft. Het is volgens de organisaties noodzakelijk om zonne-energie slim te gebruiken. Zo kan het elektriciteitsnetwerk worden ontlast. Door stroom zelf te gebruiken op piekmomenten bijvoorbeeld. Maar ook door opgewekte stroom op te slaan in een thuisbatterij.

Salderen, hoe regel ik dat? 

Heb je zonnepanelen en wil je gebruikmaken van de salderingsregeling? Dan moet je dat doorgeven aan je netbeheerder via energieleveren.nl. De netbeheerder kijkt of jouw elektriciteitsmeter geschikt is en zorgt eventueel voor vervanging. Dit is kosteloos. Ook blijft je dezelfde meterhuur betalen. De netbeheerder regelt met jouw energieleverancier de verwerking in de afrekening. Ook als je al zonnepanelen hebt en extra zonnepanelen koopt, moet je ze weer aanmelden.

Ontdek wat je kunt besparen met zonnepanelen

Ben je benieuwd wat zonnepanelen jou opleveren? Doe dan onze dakscan. Zo weet je direct hoeveel zonnepanelen op jouw dak passen en wat je hiermee bespaart.