Veelgestelde vragen

Levensloop Totaalpakket

Heeft u een vraag over het Levensloop Totaalpakket? Of over de levens­loop­regeling? Hieronder vindt u een aantal vragen die wij vaak horen. Onder elke vraag leest u ons antwoord. Staat uw vraag er niet bij? Bel dan gerust ‘Even Apeldoorn’: (055) 579 8100. 
1 november 2021 was de einddatum van de levens­loop­regeling. Stond er op 1 november nog geld op uw levenslooprekening? Dan maakten wij uw tegoed over naar uw betaalrekening, na aftrek van de wettelijke inhoudingen. Daarna stopten wij uw levenslooprekening.
Uw Levensloop Totaalpakket is zichtbaar in Mijn Centraal Beheer en de app. Bij 'Transacties' kunt u de overboeking van uw levenslooptegoed en de inhoudingen nog bekijken tot 1 november 2022.
Als u nog levenslooptegoed had, maar het tegoed niet ontving, was uw betaalrekening niet bekend bij ons. In april, juni en augustus stuurden wij u brieven over het stoppen van uw levenslooprekening. Daarin vroegen wij u om uw betaalrekening. Zodat wij uw levenslooptegoed naar u konden overmaken. Omdat uw Levensloop Totaalpakket is gestopt, en uw betaalrekening niet bekend was, openden wij een nieuwe spaarrekening (RentePlús Rekening) voor u. En maakten wij uw levenslooptegoed, na wettelijke inhoudingen, naar deze rekening over. Uw RentePlús Rekening is geblokkeerd. U ziet uw nieuwe rekening terug in Mijn Centraal Beheer en de app. Wilt u het saldo opnemen? Neem dan contact met ons op.

Eind januari 2022 ontvangt u in Mijn Centraal Beheer en de app een laatste jaaropgave van uw levenslooprekening. Daarop ziet u het bedrag van uw levenslooprekening. En de wettelijke inhoudingen die wij deden. Ook ontvangt u een laatste jaaroverzicht met daarop het saldo per 1-1-2021.

 

Heeft u van 2006 tot 2011 elk jaar gespaard op levenslooprekening? En de levensloop­verlof­korting nog niet eerder gebruikt? Dan heeft u 6 jaar aan korting opgebouwd voor uw inkomstenbelasting, maximaal 6 x € 223,- = € 1.338,- De korting is nooit hoger dan het bedrag dat u opneemt.

Nam u uw levenslooptegoed voor 1 november op? Dan hield uw werkgever bij de berekening van de netto-uitkering rekening met de korting. Als dit niet is gebeurd, verrekent u de korting bij uw aangifte inkomstenbelasting 2021. Had u geen werkgever meer? Of werkte u voor een werkgever waar u niet meedoet aan de levensloopregeling? Dan maakten wij uw levenslooptegoed aan u over. Wij deden dan de wettelijke inhoudingen. Wij konden bij de inhoudingen geen rekening houden met recht op levensloop­verlof­korting. We weten namelijk niet of u al korting gebruikt heeft of misschien ook ergens anders een levenslooprekening had. Heeft u nog recht op levensloopkorting? Dan verrekent u die bij uw aangifte inkomstenbelasting 2021.

U verrekent uw levensloop­verlof­korting achteraf, via uw belastingaangifte. Gebruikte u uw levenslooptegoed voor onbetaald verlof? Dan hield de werkgever bij de inhoudingen meestal al rekening met uw recht op levensloop­verlof­korting.
U bepaalt zelf wat u met uw levenslooptegoed doet. Bekijk onze oplossingen om met uw uitgekeerde levens­loop­tegoed te sparen voor een vervroegd pensioen. Centraal Beheer heeft voor elk spaardoel een prima oplossing.
Zolang het levens­loop­tegoed nog op de levens­loop­rekening stond, gold er een speciale vrijstelling binnen box 3. U hoefde dus geen belasting te betalen over het saldo. Op 1 november maakten wij uw tegoed over naar uw betaalrekening. Daarbij hielden wij loonheffing in. Het deel van het nettobedrag dat u niet uitgeeft, telt mee als vermogen in box 3. Over het bedrag dat boven de vrijstelling uitkomt, moet u vermogens­rendements­heffing betalen.