Veelgestelde vragen

Levensloop Totaalpakket

Heeft u een vraag over het Levensloop Totaalpakket? Of over de levens­loop­regeling? Hieronder vindt u een aantal vragen die wij vaak horen. Onder elke vraag leest u ons antwoord. Staat uw vraag er niet bij? Bel dan gerust ‘Even Apeldoorn’: (055) 579 8100. 
1 november 2021 is de einddatum van de levens­loop­regeling. Kies vóór 1 oktober wat u met uw tegoed doet.
U kunt het tegoed op uw levensloop­rekening laten staan tot de einddatum van de levens­loop­regeling: 1 november 2021. Wij maken dan op die datum uw tegoed over naar uw betaalrekening, na aftrek van de wettelijke inhoudingen. Hiervoor geeft u uw betaalrekening door met het formulier dat u eind april per post ontvangt. Wilt u uw levens­loop­tegoed nu al opnemen en bijvoorbeeld gebruiken voor onbetaald verlof? Dat regelt u vóór 1 oktober met het Opnameformulier Levensloop Totaalpakket. Na toestemming van uw werkgever en pensioenuitvoerder kunt u het levens­loop­tegoed ook gebruiken voor een aanvulling van uw pensioen.

U ziet uw levenslooptegoed in Mijn Centraal Beheer of in de Centraal Beheer  App. Heeft u nog geen toegang tot Mijn Centraal Beheer? Maak dan eerst een account aan.

Nee. 1 november 2021 is de einddatum van de levens­loop­regeling. Staat er op die datum nog geld op uw levens­loop­rekening? Dan doen wij de wettelijke inhoudingen en keren we het nettobedrag aan u uit.
Nee, er komt geen speciale regeling. 
  • Wilt u uw levenslooptegoed voor 1 november opnemen? Dit regelt u voor 1 oktober, met het Opnameformulier Levensloop Totaalpakket. Uw werkgever maakt het tegoed aan u over, na aftrek van de wettelijke inhoudingen inclusief verplichte premies. Heeft u geen werkgever meer? Of werkt u voor een werkgever waar u niet meedoet aan de levensloopregeling? Dan maken wij uw levenslooptegoed aan u over. Wij doen dan de wettelijke inhoudingen. Staat er geen geld meer op uw levenslooprekening? Dan stoppen wij de rekening.
  • Wilt u uw levenslooptegoed gebruiken als vervangend inkomen tijdens onbetaald verlof? En is uw werkgever akkoord? Vul dan het Opnameformulier Levensloop Totaalpakket in. Doe dat minstens 1 maand voor de 1e uitbetaling van uw werkgever en uiterlijk 1 oktober.
  • Wilt u uw levens­loop­tegoed gebruiken als aanvulling op uw pensioen? Houd er rekening mee dat dit enkele maanden kan duren. Zorg ervoor dat het is geregeld vóór 1 oktober en vóór u de AOW-leeftijd bereikt. U regelt dit via uw werkgever en uw pensioenuitvoerder.
  • 1 november 2021 is de einddatum van de levens­loop­regeling. Staat er op die datum nog geld op uw levens­loop­rekening? Dan houden wij de wettelijke inhoudingen in en maken het nettobedrag over naar uw betaalrekening.
U kunt tot en met 27 oktober blijven sparen met uw Levensloop Totaalpakket. Op 1 november maken wij het tegoed dat u nog niet heeft opgenomen aan u over. Wij doen dan eerst de wettelijke inhoudingen en keren het nettobedrag aan u uit. Neemt u voor 1 november uw levenslooptegoed in 1 keer op? Dan stopt uw rekening en kunt u niet meer verder sparen.

Heeft u van 2006 tot 2011 elk jaar gespaard op levenslooprekening? En de levensloop­verlof­korting nog niet eerder gebruikt? Dan heeft u 6 jaar aan korting opgebouwd voor uw inkomstenbelasting, maximaal 6 x € 223,- = € 1.338,- De korting is nooit hoger dan het bedrag dat u opneemt.

Als u uw levenslooptegoed voor 1 november opneemt, houdt uw werkgever bij de berekening van de netto-uitkering rekening met de korting. Als dit niet gebeurt, verrekent u de korting bij uw belastingaangifte.

Heeft u geen werkgever meer? Of werkt u voor een werkgever waar u niet meedoet aan de levensloopregeling? Dan maken wij uw levenslooptegoed aan u over. Wij doen dan de wettelijke inhoudingen. Wij kunnen bij de inhoudingen geen rekening houden met recht op levensloopverlofkorting. We weten namelijk niet of u al korting gebruikt heeft of misschien ook ergens anders een levenslooprekening had.

U verrekent uw levensloopverlofkorting achteraf, via uw belastingaangifte. Gebruikt u uw levenslooptegoed voor onbetaald verlof? Dan houdt de werkgever bij de inhoudingen meestal al rekening met uw recht op levensloopverlofkorting.
Als er in 2021 tegoed op uw levenslooprekening stond, dan ontvangt u bij het stoppen van uw Levensloop Totaalpakket in november nog rente. Wij maken deze rente, na de wettelijke inhoudingen, aan u over. Hiervoor hebben wij uw betaalrekening nodig. 
De levens­loop­regeling stopt inderdaad op 1 november 2021. U bepaalt zelf wat u dan met het geld doet. Bekijk onze oplossingen om met uw uitgekeerde levens­loop­tegoed te sparen voor een vervroegd pensioen. Centraal Beheer heeft voor elk spaardoel een prima oplossing.
  • U mag elk jaar tot 12% van uw bruto jaarsalaris sparen. Voor het bruto jaarsalaris telt mee: het maandsalaris, de 13e maand, het vakantiegeld en de winstuitkering.
  • In totaal mag u tot 210% van uw bruto jaarsalaris sparen. Daarna kan er nog wel rente bij komen. Neemt u geld op? Dan mag u opnieuw sparen tot 210%.
  • De percentages gelden voor het totale tegoed van al uw levens­loop­regelingen samen.
  • U houdt zelf in de gaten of u niet te veel spaart. Zodat u zich houdt aan de regels van de Belastingdienst.
Uw werkgever houdt uw inleg in op uw bruto salaris. Neemt u daarom contact op met uw werkgever als u uw inleg wilt stoppen.
De Levensloopregeling stopt op 1 november. Wij stoppen dan ook uw periodieke opnameopdracht. Staat er nog saldo op uw rekening? Dan houden we op 1 november de wettelijke inhoudingen in en maken het resterende saldo aan u over. Hiervoor hebben wij het formulier ‘Doorgeven betaalrekening – Levensloop Totaalpakket’ van u nodig. U kreeg dit eind april per post. Of u vraagt ons per e-mail (bank@centraalbeheer.nl) om bij de laatste periodieke opname in oktober het overgebleven saldo toe te voegen.
Zolang het levens­loop­tegoed nog op de levens­loop­rekening staat, geldt er een speciale vrijstelling binnen box 3. U hoeft dus geen belasting te betalen over het saldo. Pas op het moment dat u levens­loop­tegoed opneemt, wordt er loonheffing ingehouden. Het deel van het nettobedrag dat u niet uitgeeft, telt mee als vermogen in box 3. Over het bedrag dat boven de vrijstelling uitkomt, moet u vermogens­rendements­heffing betalen.