stel achter computer

De scherpste hypotheekrente?

Een huis op het oog? Dan wilt u graag de beste hypotheek. En een scherpe rente. Kijk daarbij verder dan de rente in de etalage van een aanbieder. Bereken bijvoorbeeld wat u kwijt bent aan rente over uw rentevast-periode. 

Geldzaken 3 apr 2017 4 minuten

Lager risico betekent lagere rente

Een hypotheekverstrekker noemt de verhouding tussen hypotheekschuld en de waarde van uw woning ook wel de 'risicoklasse'. Stijgt de waarde van de woning? Of lost u meer af? Dan kunt u in een lagere risicoklasse terechtkomen. Uw huis wordt dan meer waard dan uw oorspronkelijke lening. Het risico voor de hypotheekverstrekker wordt daardoor lager. En dat merkt u als klant: u krijgt korting in de vorm van lagere rente. Dat betekent dat uw maandlasten dalen.

Rente daalt niet automatisch als u (meer) aflost

De Consumentenbond ontdekte dat niet iedere hypotheekverstrekker uw rente automatisch aanpast als u in een lagere risicoklasse komt. Veel hypotheekaanbieders hebben dit niet in de voorwaarden staan. Of ze passen het alleen aan als u er zelf om vraagt. U betaalt daardoor dus misschien te veel rente.

Heeft u een Leef Hypotheek?

Bij Centraal Beheer passen we de rente van de Leef Hypotheek wél automatisch voor u aan als u in een lagere risicoklasse komt. En omdat we meer risicoklassen hebben dan andere hypotheekverstrekkers, gaat het bij ons extra snel. Wilt u weten of uw hypotheekverstrekker uw rente ook automatisch aanpast? Vraag het aan uw adviseur.

Bereken of u goedkoper uit bent

Als u naar de gehele looptijd kijkt, kan automatische rentedaling het verschil maken. Kijk dus bij het afsluiten van uw hypotheek niet alleen naar de rente aan het begin. U kunt voordeliger uit zijn als u de gemiddelde rente in uw berekening meeneemt. Gebruik onze rekenhulp. En bereken en vergelijk uw gemiddelde hypotheekrente.