Geldzaken
Geldzaken

De scherpste hypotheekrente?

Een huis op het oog? Dan wilt u graag de beste hypotheek. En een scherpe rente. Kijk daarbij verder dan de rente in de etalage van een aanbieder. Bereken bijvoorbeeld wat u kwijt bent aan rente over uw rentevast-periode. 

  • 3 apr 2017
  • 4 minuten
  • 0

Lager risico betekent lagere rente

Een hypotheekverstrekker noemt de verhouding tussen hypotheekschuld en de waarde van uw woning ook wel de 'risicoklasse'. Stijgt de waarde van de woning? Of lost u meer af? Dan kunt u in een lagere risicoklasse terechtkomen. Uw huis wordt dan meer waard dan uw oorspronkelijke lening. Het risico voor de hypotheekverstrekker wordt daardoor lager. En dat merkt u als klant: u krijgt korting in de vorm van lagere rente. Dat betekent dat uw maandlasten dalen.

Rente daalt niet automatisch als u (meer) aflost

De Consumentenbond ontdekte dat niet iedere hypotheekverstrekker uw rente automatisch aanpast als u in een lagere risicoklasse komt. Veel hypotheekaanbieders hebben dit niet in de voorwaarden staan. Of ze passen het alleen aan als u er zelf om vraagt. U betaalt daardoor dus misschien te veel rente.

Laatste artikelen

Vrouw kijkt huis binnen

Goed voorbereid uw hypotheek kiezen 

Lees meer
Man tussen 2 wegen

Scheiden: de gevolgen voor uw nabestaandenpensioen

Lees meer
Kinderen thuis aan het spelen

Tips om uw hypotheek af te lossen

Lees meer

Heeft u een Thuis Hypotheek?

Bij Centraal Beheer passen we de rente van de Thuis Hypotheek wél automatisch voor u aan als u in een lagere risicoklasse komt. En omdat we meer risicoklassen hebben dan andere hypotheekverstrekkers, gaat het bij ons extra snel. Wilt u weten of uw hypotheekverstrekker uw rente ook automatisch aanpast? Vraag het aan uw adviseur.

Bereken of u goedkoper uit bent

Als u naar de gehele looptijd kijkt, kan automatische rentedaling het verschil maken. Kijk dus bij het afsluiten van uw hypotheek niet alleen naar de rente aan het begin. U kunt voordeliger uit zijn als u de gemiddelde rente in uw berekening meeneemt. Gebruik onze rekenhulp. En bereken en vergelijk uw gemiddelde hypotheekrente.