AEX

De ups en downs van de AEX

Hij is vaak in het nieuws, de AEX. Vooral als de koersen bijzonder hoog of juist opvallend laag zijn. Maar wat is de AEX eigenlijk? En hoe heeft de AEX zich ontwikkeld sinds de start van deze beursgraadmeter?

Geldzaken 12 apr 2022 2 minuten
De AEX startte in 1983 en kende sindsdien veel ups en downs. In september 2021 werd voor het eerst de grens van 800 punten doorbroken. Terwijl de AEX anderhalf jaar eerder in een paar weken tijd scherp daalde van 600 naar nog maar net iets meer dan 400 punten. 

25 aandelen

AEX staat voor Amsterdam Exchange Index. Het aantal AEX-punten is een gemiddelde van de aandelen van de 25 grootste en meest verhandelde Nederlandse bedrijven. Daarmee is de AEX een graadmeter voor hoe Nederlandse bedrijven het doen. Niet iedereen vindt het een goede graadmeter. Een veel gehoorde kritiek is dat de samenstelling van de AEX niet representatief is voor de Nederlandse economie. Zo bepaalt de koersontwikkeling van slechts 3 aandelen (ASML, Unilever en Shell) ruim 40% van de AEX.

Gemiddelde stijging: 14%

Beleggen doe je voor de lange termijn. De ontwikkeling van de AEX bevestigt dat. Gemiddeld steeg de index tussen 1983 en 2020 elk jaar met 14%. Dat is dan nog exclusief het dividend, want daar houdt de AEX geen rekening mee. Maar er waren ook slechte jaren. In 2008 (kredietcrisis) bijvoorbeeld daalde de AEX met meer dan 50%.
Dagrecords

Op 19 oktober 1987 stond de AEX aan het eind van de dag maar liefst 12% lager dan aan het begin van de dag. Professionele beleggers zullen deze 'zwarte maandag' niet snel vergeten. Maar zoals bij alle AEX-downs tot nu toe kwam er ook weer een up. Daarbij sneuvelde opnieuw een record. Op 11 november 1987 steeg de koers in 1 dag met 11,8%.

Beleggingsfondsen Centraal Beheer

Bij Centraal Beheer belegt u in fondsen. Deze beleggingsfondsen zijn samengesteld uit duizenden verschillende aandelen en/of obligaties. Geen 25 Nederlandse aandelen, zoals bij de AEX. Door te beleggen in fondsen spreidt u het risico meer. De koersdalingen en -stijgingen van beleggingsfondsen zijn veel minder extreem dan die van die AEX. Over de lange termijn volgen ze vaak wel dezelfde trend. Bent u benieuwd wat beleggen u op kan leveren? Of wilt u meer weten over onze beleggingsfondsen? Lees verder of bereken meteen uw mogelijke rendement.

Beleggen brengt kosten en risico's met zich mee. U kunt (een deel van) uw inleg verliezen.

Deze informatie kan reclame bevatten. Lees het prospectus en de essentiĆ«le beleggersinformatie voordat u een beleggingsbeslissing neemt. Centraal Beheer is een handelsnaam van Achmea Investment Management B.V., K.v.K.nr. 18059537, statutair gevestigd te Zeist. En beschikt over een vergunning als beheerder van beleggingsinstellingen van de AFM onder nummer 15001209.