Vriendengroep aan het lachen met mobiel

 6 tips voor de beginnende deler

Hoeveel spullen liggen er bij u op zolder te verstoffen? Hoe vaak gebruikt u die auto nu écht? Wat u niet gebruikt, kan een ander verder op weg helpen. Zonder dat het geld kost. En wat is er nou leuker dan iemand op weg helpen?

Thuis 11 mei 2017 4 minuten

6 tips

Om te beginnen met delen

"Ik begrijp dat het spannend kan zijn om voor de eerste keer uw auto uit te lenen. Zeker aan een onbekend iemand. Straks gebeurt er iets. Hoe regelt u dat dan? Begin daarom eens met het delen van iets wat niet zoveel waarde voor u heeft. Dat kan prima via Peerby bijvoorbeeld. Daar kun u spullen uitlenen aan mensen in de buurt. Thuisafgehaald is ook een goeie om mee te beginnen. Iemand in jouw buurt kookt extra en jij kunt het voor een klein bedrag ophalen. Heel laagdrempelig. En u proeft letterlijk van de deeleconomie."
"Heeft u de stap genomen om iets van jouw bezit te delen? Maak dan een goede beschrijving van wat u aanbiedt. Dat voorkomt teleurstellingen en verkeerde verwachtingen. Zet u uw huis op Airbnb? Zorg dat uw huis er op de foto’s net zo uitziet als in het echt. Leent u een schuurmachine uit? Geef dan ook een gebruiksaanwijzing mee. En let erop dat uw persoonlijke profiel klopt en zo volledig mogelijk ingevuld is. Inclusief een foto. Dit vergroot ook het vertrouwen."
"Op sommige platformen kunt zelf bepalen wat de prijs, beschikbaarheid en voorwaarden zijn van wat jij aanbiedt. Bedenk goed wat u daarin prettig vindt en kies het platform dat daarbij aansluit. Bekijk ook in welke regio het platform actief is. En of de werkwijze bij u past."

"Vertrouwen is heel belangrijk in de deeleconomie. Reviews helpen hier enorm bij. Recensies en het aantal sterren geven inzicht in iemands 'deelgedrag'. Het is een goede manier om te bepalen of u 'veilig' met diegene kunt delen. Het is ook belangrijk om eerlijk te zeggen of schrijven wat u van een geleverde dienst vindt. Daar helpt u elkaar verder mee."

"Als u uw auto aanbiedt en u reageert niet op aanvragen, dan haken mensen af. Mensen haken ook af als de beschikbaarheid niet klopt. Gedraag u op een online platform zoals u wilt dat in het 'echte leven' met jou wordt omgegaan."

"Check de verzekering van het deelplatform en die van uzelf. Als dat goed geregeld is, geeft dat veel rust. De deeleconomie is een kans voor verzekeraars om meer met hun tijd mee te gaan. Een goede verzekering draagt heel erg bij aan de ontwikkeling van de deeleconomie. En voor delers haalt het veel angsten weg."

Tips van Harmen van Sprang

Delen is niet zo moeilijk. Al kan een eerste keer best spannend zijn. Harmen van Sprang is deeleconomie-expert en mede-oprichter van shareNL. Hij geeft tips hoe u kunt beginnen met delen. "Wees vriendelijk, eerlijk en respectvol. En wees bovenal uzelf! Sta open voor nieuwe ervaringen en ontmoetingen. Als u meedoet aan de deeleconomie, gaat er een wereld voor u open."
man achter laptop