Kinderen met een tablet op bed

Help uw kind om met zakgeld om te gaan

Papa, mama, mijn zakgeld is op. Herkenbaar? Jonge kinderen hebben niet zo'n besef van tijd en geld. Toch is het belangrijk kinderen op jonge leeftijd te leren met geld om te gaan.

Geldzaken 24 okt 2017 3 minuten

Wat wordt met zakgeld betaald?

Zakgeld kan bijvoorbeeld bedoeld zijn voor het kopen van speelgoed, cadeautjes of boeken. Het is verstandig om hierover afspraken te maken, zodat uw kind ook weet welke uitgaven u voor uw rekening blijft nemen. Het doel is dat uw kind leert wat de waarde van geld is. En dat het dus niet alles maar kan kopen, maar keuzes moet maken.

Later minder snel financiële problemen

Onderzoek van het Nibud wijst uit dat volwassenen die als kind niet van hun ouders hebben geleerd hoe ze met geld moeten omgaan, twee keer zo vaak betalingsachterstanden hebben. Door een vast bedrag op een vast moment in de tijd te krijgen, leert een kind dat geld soms 'op' kan zijn, waardoor hij uitgaven leert plannen.
Gezin met laptop

Sparen kan natuurlijk ook

U kunt het spaargedrag van uw kind bevorderen door per spaardoel een beloning of rente in te stellen. Bijvoorbeeld een bonus van €10,- als uw kind € 30,- heeft gespaard. Zo wordt sparen extra leuk!

Jong geleerd is oud gedaan

Dit spreekwoord gaat dus zeker op voor het leren omgaan met geld. Ook al weten kinderen op jonge leeftijd al prima wat sparen is, wil nog niet zeggen dat ze niet nog wat hulp kunnen gebruiken.