Takken op de weg

Windkracht 10 tips: voorkom dat u wegwaait

Windkracht 10 en code geel, de eerste herfststorm van het jaar staat in de boeken. Met harde wind is het oppassen geblazen. Lees hier onze tips over hoe u schade kunt voorkomen.

Archief 12 aug 2017 3 minuten

Nu versus straks

De eerste storm komt misschien als een verrassing. Onze tips zijn daarom opgedeeld in wat u nu kunt doen en wat u straks kunt doen, als de volgende storm komt. Een voorbeeld. Straks doen: de dakgoot schoonmaken. Of laat het doen. Nu doen: lekker binnenblijven.

Filmtips voor binnen

Als het buiten hard waait en u lekker binnen kunt blijven hebben we wat filmtips voor u. Wat dacht u van Gone With The Wind, Rain Man, Singing in the Rain en - jawel - The Perfect Storm. U begrijpt dat we hier even over na hebben gedacht.

Onze tips

Voor deze en de volgende storm

1. Sluit deuren en ramen

Zelfs een klein kiertje kan voor grote schade zorgen. Denk ook aan de tochtstand van het raam.

2. Zet meubels en losse spullen in de tuin vast of haal ze binnen

De wind krijgt snel vat op losse spullen in de tuin zoals tuinstoelen of parasols. Lege containers, barbecues of bloempotten kunnen omvallen of rondvliegen. Zet ze tijdelijk even binnen. Of uit de wind.

3. Haal waardevolle spullen uit de kelder

Bij zware regenval kan regen uw kelder of souterrain instromen. Haal waardevolle spullen uit de kelder. Of zet ze op een verhoging. Dat kan zelfs al met bierkratten.

4. Parkeer uw auto niet onder een boom

Vallende takken kunnen voor een flinke deuk of ruitschade zorgen. Zeker nu er nog veel blad aan de boom zit.

5. Blijf binnen

Alles goed voorbereid? Blijf dan lekker binnen en maak er een gezellige avond van. Onze kijktips: Dancing in the rain, Gone with the wind en Rainman.

6. Moet u toch de weg op? Wees dan extra voorzichtig

Houd meer afstand van uw voorligger dan normaal. Vermijd wegen met veel bomen. En let extra goed op andere weggebruikers zoals fietsers en motorrijders.

7. Zorg voor een schone dakgoot

Een verstopte dakgoot kan voor flinke waterschade zorgen. Houd de goot daarom goed schoon.

8. Houd het dak waterdicht

Check of er door de harde wind geen dakpannen verschoven zijn. En kijk of het daklood niet loszit. Veel overlast ontstaat door lekkende daken en muren. De gevolgen hiervan zijn niet altijd direct zichtbaar.

9. Verwijder loshangende takken

Loshangende takken kunnen voor gevaarlijke situaties zorgen. Snoei daarom regelmatig uw bomen en struiken.

10. Houd de straatputten schoon

Regenwater loopt makkelijker weg als de straatputten schoon zijn. Veeg daarom niet alleen uw eigen stoepje. Met een beetje extra moeite voorkomt u een heleboel ellende in de straat.

Omgevallen boom

Schade melden

En als het toch fout gaat, dan kunt u hier uw schade melden. Dat kan dag en nacht, online of via de app en tijdens werktijden aan de telefoon. We luisteren naar wat er gebeurd is en gaan aan de slag zodat het weer goed komt.